Τα παντα για τη γυναικα
.

| 0 σχόλια ]

Το 1954 που έδειξε πως μόλις 1 στις 4 γυναίκες από όσες είχαν ερωτηθεί, έδειχνε αισθήματα συμπάθειας για την πεθερά της. Μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ έδειξε ότι τα 2/3 των γυναικών παραπονιούνται για τη σχέση τους με την μητέρα του συζύγου τους και υποφέρουν από την ένταση που υπάρχει στη σχέση τους με την ''κακιά'' πεθερά...
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα 2 δεκαετιών και οι γυναίκες (τόσο νύφες, όσο και πεθερές) που πήραν μέρος παραπονέθηκαν για την ύπαρξη αντιζηλίας στη σχέση των δύο. Η ψυχολόγος και διδάκτωρ Τέρρι Άπτερ που είχε και την ευθύνη της έρευνας, εξήγησε στην σελίδα mail on line τα βασικά στοιχεία που πυροδοτούν την κόντρα αυτή:
"Η διαμάχη πυροδοτείται από την αίσθηση που έχει κάθε μια από τις δύο γυναίκες πως η άλλη την υποτιμά ή την κριτικάρει κακόβουλα. Πάντως, αυτή η κοινή αίσθηση δεν έχει να κάνει τόσο με τις συμπεριφορές της νύφης ή της πεθεράς, όσο με κάποια υπάρχοντα γυναικεία στερεότυπα που ελάχιστες από εμάς καταφέρνουν να ξεπεράσουν εντελώς".
Τα στερεότυπα:
1. Τόσο η νύφη όσο και η πεθερά παλεύουν να διατηρήσουν τον ίδιο ρόλο μέσα στην οικογένεια, αυτόν της πρώτης κυρίας και νοικοκυράς. Είναι φυσικό στη μάχη αυτή, η μια να νιώθει ότι παραγκωνίζεται από την άλλη. Αντί λοιπόν, οι δύο γυναίκες να μαθαίνουν η μια από την άλλη και να έχουν όφελος (αφού έχουν τόσα πολλά να μοιραστούν), η σχέση τους καταλήγει σε τραγωδία με αισθήματα μιζέριας και αφόρητου στρες.
2. Έπειτα, τα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν από τις προσδοκίες που υπάρχουν και τις υποθέσεις που κάνει η μια γυναίκα για την άλλη. Για παράδειγμα, μια νύφη, όσο κι αν πιστεύει ότι η πεθερά της είναι μοντέρνα, δεν παύει να θεωρεί ότι θα δεχτεί την κριτική της και την σύγκριση στο νοικοκυριό, το μαγείρεμα και το μεγάλωμα των παιδιών.
3. Την ίδια στιγμή, μια πεθερά αντιλαμβάνεται και μεταφράζει πολύ διαφορετικά τις διάφορες ενέργειες που κάνει η νύφη της. Συνήθως, πιστεύει ότι η νύφη της απορρίπτει τις συμβουλές που τις δίνει.
4. Όσον αφορά τη σχέση με το μήλον της έριδος, τον άντρα που μοιράζονται (γιο ή σύζυγο), οι νύφες θεωρούν ότι η πεθερά τους δεν θα τις υποστηρίξει σε μια διαμάχη με το σύζυγο. Αυτό είναι εν μέρει αλήθεια, αφού η αγάπη μιας μητέρας για το γιο της δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη.
5. Έτσι, κι αλλιώς, όλες οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες στην κριτική σε σχέση με τα αρσενικά και συνάμα έχουν να αντιμετωπίσουν και την αμφιβολία τους για το αν θα χειριστούν εξίσου καλά το νοικοκυριό,την καριέρα και την ανατροφή των παιδιών.
Τα κακά της κόντρας: μια Ιταλική έρευνα έδειξε ότι οι πιθανότητες να κρατήσει ένας γάμος αυξάνονται με βάσει το πόσα χιλιόμετρα χωρίζουν τα ζευγάρια από τα πεθερικά τους. Μάλιστα, τα ιταλικά δικαστήρια αναγνωρίζουν σε μια σύζυγο το δικαίωμα να ζητήσει διαζύγιο, εφόσον ο σύζυγός της δεν αποτρέψει την εισβολή της μητέρας του στο σπίτι του ζευγαριού.
Έπειτα, τα προβλήματα με τα πεθερικά επηρεάζουν άσχημα και την υγεία. Τα χειρότερα συμβαίνουν σε κοινωνίες και κουλτούρες που η νύφη πρέπει να μείνει με τα πεθερικά και να αποτελέσει ενός είδους υπηρέτρια της οικογένειας. Μια Ιαπωνική έρευνα που δημοσιεύτηκε πέρσυ, έδειξε ότι οι γυναίκες που συντηρούν τα πεθερικά τους έχο9υν 2 με 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν κάποιο κυκλοφορικό πρόβλημα
Το εξωφρενικό σε όλα τα παραπάνω είναι ότι μόλις το 15% των αδρών φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη μητέρα της συντρόφου τους. Όπως γίνεται φανερό, οι άντρες έχουν καλύτερες στρατηγικές αντιμετώπισης μιας κακιάς πεθεράς ή ακόμα χειρότερα ξέρουν πως να την πάρουν με το μέρος τους.





follow us<

---

Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου