Τα παντα για τη γυναικα
.

| 1 σχόλια ]

Εκτός από τα γενικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το διακοσμητικό ύφος και στυλ ενός σπιτιού (χρώματα στους τοίχους, είδος επίπλων κλπ), υπάρχει πάντα μια ατέλειωτη σειρά από "λεπτομέρειες" που τελικά δεν αποδεικνύονται καθόλου δευτερεύουσες, για την συνολική αίσθηση και την τελική εικόνα...
που δημιουργεί ο κάθε χώρος. Επιπλέον, αυτά τα επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία, είναι εκείνα που πολύ πιο απλά μπορούν να αλλάξουν και να συμβάλλουν στη διάθεσή σας για ανανέωση, αφού δεν είναι πάντα εύκολο να βάψετε ξανά τοίχους που το χρώμα τους σας έχει κουράσει, ή να αλλάζετε κάθε τόσο έπιπλα. Να λοιπόν μερικές απ΄αυτές τις "λεπτομέρειες" που με μικρό κόστος και περισσότερη φαντασία μπορούν να γίνουν πρωταγωνιστές ενός δωματίου και να αναδείξουν έξυπνα και οικονομικά, το καλό σας γούστο και τις διακοσμητικές σας ικανότητες....
ΜΑΞΙΛΑΡΙΑ
Για τη "δύναμη" του υφάσματος τα έχουμε πει αναλυτικά στο αφιέρωμα "Αλλάξτε τα όλα, αλλάζοντας μόνο υφάσματα". Ειδικά αυτή την εποχή που το σπίτι αρχίζει σιγά-σγά να φορά τα ..χειμωνιάτικά του, μαξιλάρια σε καναπέδες, πολυθρόνες αλλά και στο πάτωμα θα δώσουν μια αίσθηση ζεστασιάς και θα μεταμορφώσουν κυριολεκτικά το δωμάτιο που θα τα τοποθετήσετε. Ξεφύγετε από τα κλασσικά σχήματα και επιλέξτε εκτός από τετράγωνα, μαξιλάρια στρογγυλά ή κυλινδρικά (καραμέλες), χρησιμοποιήσετε ύφασμα ανάλογα με το πόσο μοντέρνα ή κλασσικά είναι τα έπιπλά σας και διαλέξτε αποχρώσεις έντονες και αντίθετες με τις υπόλοιπες που κυριαρχούν, αν γενικά σας λείπει χρώμα, ή ταιριάξτε τα με τα χρώματα που υπάρχουν, αν προτιμάτε μια πιο ήπια, ομοιόμορφη εικόνα.
Είναι πολύ εύκολο να τα φτιάξετε και μόνοι σας, με κάποιο από τα πάρα πολλά και πάμφθηνα υφάσματα που κυκλοφορούν πια ακόμα και στις λαϊκές αγορές. Αν βεβαίως ξέρετε από πλέξιμο (δύσκολο το βλέπω!!) ή μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια της μαμάς ή μιας φίλης, τίποτα δεν θα δώσει στον καναπέ του καθημερινού σας καθιστικού μεγαλύτερη αίσθηση θαλπωρής από μια σειρά πλεκτά, ζεστά μαξιλάρια. Αλλά ακόμα κι αν επιλέξετε να τα αγοράσετε έτοιμα, η ποικιλία σε σχέδια, χρώματα και είδος υφάσματος είναι ατέλειωτη και βεβαίως μπορείτε εκ των υστέρων να τους προσθέσετε, φάσες υφάσματος, κουμπιά ή ότι άλλο φανταστείτε. Σ΄ένα από τα πολλά καταστήματα-τυπογραφεία, που τελευταία έχουν γίνει μόδα, μπορείτε να δώσετε τα καλύμματα των μαξιλαριών για να σας τυπώσουν πάνω τους τις φωτογραφίες σας, "υπογράφοντας" έναν καναπέ με το προσωπικό ή οικογενειακό σας στίγμα. Αυτή είναι μια πολύ όμορφη ιδέα και για τις καρέκλες της καθημερινής τραπεζαρίας σας. Η φωτογραφία του "ιδιοκτήτη" της καρέκλας στο μαξιλάρι της, θα κάνει πολύ πιο όμορφη την αγαπημένη θέση του καθενός στο τραπέζι......
ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ
Το που θα τοποθετήσετε τα διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα αλλά και η σωστή εκτίμηση για το πόσα "αντέχει" ο χώρος σας είναι κάτι που μπορεί πραγματικά να τον αναδείξει ή να τον καταστρέψει. Γενικά η λογική "σκορπάμε παντού ότι χωράει", είναι κάτι που μάλλον δεν θα δημιουργήσει το τέλειο σύνολο, ειδικά σε μικρούς χώρους που μ΄αυτόν το τρόπο θα δείξουν ασφυκτικά γεμάτοι. Λιγότερα και μεγαλύτερα κομμάτια, όπως π.χ αυτό το καράβι και η τεράστια μπουκάλα, όπως και το ένα και μοναδικό κομμάτι πάνω στην τραπεζαρία, τραβούν ευκολότερα την προσοχή, αλλά και απελευθερώνουν οπτικά τη συνολική εικόνα, πολύ περισσότερο απ΄ότι αν στη θέση τους υπήρχαν πιο πολλά και μικρότερα κομμάτια.
Επίσης, ομοιογενή υλικά σε μικρότερα ή μεγαλύτερα αντικείμενα, θα αναδειχθούν πολύ καλύτερα αν τοποθετηθούν μαζί, δημιουργώντας ομοιόμορφες γωνιές, από το να σκορπιστούν και τελικά να "χαθούν" σε διαφορετικά σημεία ενός χώρου, χωρίς να προσελκύσουν ποτέ την προσοχή που τους αξίζει. Δείτε στο συγκεκριμένο παράδειγμα την εξαιρετικά καλαίσθητη εικόνα που δημιουργεί μια τέτοια τέτοια "φιλόξενη" γωνιά, φτιαγμένη από ψάθινα και ξύλινα, έπιπλα και διακοσμητικά.
Κατηγοριοποιήστε λοιπόν αρχικά τα διακοσμητικά σας αντικείμενα, ανάλογα με το υλικό και το "ύφος" τους και στη συνέχεια αποφασίστε για τη σωστή θέση τους μέσα στο σπίτι, τοποθετώντας τα συγκεντρωμένα κατά "είδος" σε κάποια σημεία, αντί να τα διασκορπίσετε ένα ένα, πάνω σε κάθε διαθέσιμη επιφάνεια.
Ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες αντικειμένων όπως είναι για παράδειγμα τα ασημικά, τα μπρούτζινα, τα κρυστάλλινα ή τα πορσελάνινα διακοσμητικά, είναι σχεδόν "νόμος" ότι αν δεν τα συγκεντρώσετε όλα μαζί και τα εκθέσετε "ατάκτως εριμμένα", όχι μόνο θα τα αδικήσετε, αλλά και δεν θα αποφύγετε να μοιάζει τελικά όλο το σπίτι "φορτωμένο", χωρίς κάποια κεντρικά σημεία που να τραβούν το μάτι αλλά και κάποια άλλα, εντελώς ελεύθερα. Μια παγίδα που πρέπει να προσέξετε σε τέτοιου είδους "ομαδοποιήσεις" είναι ότι εκτός που το υλικό, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τόσο το στυλ των αντικειμένων όσο και την γενικότερη ποιότητα και "αξία" τους. Θεωρώντας π.χ ότι στην ίδια "ομάδα" με δύο παλιά, ασημένια κηροπήγια, ανήκουν και τα "ασημί" πιατάκια που "ψαρέψατε" κάπου με 1 ευρώ, χαλάτε άσκοπα το ύφος του συνόλου και υποβιβάζετε τα αυθεντικά κομμάτια σας.

Γενικά πάντως, επειδή η άποψη ότι "το πολύ κύριε ελέησον το βαριέται κι ο θεός..." φαίνεται να ισχύει και σε ότι αφορά τη διακόσμηση του σπιτιού, ακόμα κι αν τα συγκεντρώσετε, αποφύγετε τις ..."δεκάδες" τέτοιου είδους, διαφορετικές γωνιές με διακοσμητικά πάσης φύσης, εκτός κι αν μένετε σ΄ένα αχανές σπίτι 500 τ.μ, οπότε όσα και να βάλετε, δύσκολα θα δείξει βαρύ και υπερβολικά φορτωμένο.....
ΚΑΔΡΑ
Η ίδια μέθοδος της "συγκέντρωσης" , μπορεί επίσης να αποδώσει πολύ καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα και σε όλα όσα θα τοποθετήσετε στους τοίχους. Η αντίληψη "μεγάλος τοίχος=ένα τεράστιο κάδρο" ή "μικρή επιφάνεια= μία μικρή κορνιζούλα", απλά θα "καλύψει" τους τοίχους, χωρίς να προσφέρει τίποτα παραπάνω διακοσμητικά.
Παρεμφερή θέματα στους πίνακες αλλά και παρόμοιες κορνίζες, θα δείξουν πολύ καλύτερα αν τοποθετηθούν όλες μαζί στο ίδιο σημείο. Πριν τα κρεμάσετε, σημαδέψτε με ακρίβεια στον τοίχο τη θέση του καθενός, ταιριάζοντας τα ανάλογα με το μέγεθός τους. Η τελική εικόνα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι απόλυτα συμμετρική και μπορεί σε κάποιο σημείο να "ξεφεύγει" είτε σε ύψος, είτε σε μήκος ανάλογα με τις προτιμήσεις σας, αλλά και το τι "ακολουθεί" κάτω από τη θέση που βρίσκονται τα κάδρα σας. Μια τέτοια σύνθεση τοποθετημένη σ΄ένα τοίχο βαμμένο με έντονη απόχρωση, ίσως και διαφορετική από τους υπόλοιπους, θα κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό το αποτέλεσμα.
Ακόμα και αν τα οικονομικά σας ή και το καλλιτεχνικό σας γούστο, κάνουν τα αυθεντικά έργα απαγορευτικά για τους τοίχους σας, οι επιλογές που έχετε για να τους "στολίσετε", είναι αμέτρητες. Στα μεγάλα καταστήματα με αφίσσες θα βρείτε αντίγραφα έργων σε πολύ καλές τιμές, ατέλειωτη ποικιλία για να διαλέξετε την κατάλληλη κορνίζα, αλλά και μια νέα τεχνική που με ειδική επεξεργασία του χαρτιού, δημιουργεί την ψευδαίσθηση της ζωγραφικής. Έτσι το έργο που αρχικά επιλέξατε σε μια απλή χάρτινη αφίσσα, "εκτίθεται" στον τοίχο σας, όπως ακριβώς κι ένας πίνακας, μόνο με το περίγραμμα της κορνίζας, χωρίς τζάμι. Κοστίζει βέβαια παραπάνω από ένα απλό κορνιζάρισμα, αλλά πολύ λιγότερο απ΄ότι ένας πίνακας ζωγραφικής.
Η επιλογή να τοποθετήσετε ομαδοποιημένα κάδρα με φωτογραφίες σας, είναι επίσης μια πολύ καλή και οικονομική λύση για να διακοσμήσετε τους τοίχους σας, όπως και το να δημιουργήσετε σε κάποιο σημείο μια χρωματιστή συλλογή από τα "καλλιτεχνήματα" που φέρνουν από το σχολείο τα πιτσιρίκια σας. Μια ιδέα που θα εντυπωσιάσει και τα ίδια αλλά και εσάς με το, ιδιαίτερα προσωπικό, διακοσμητικό της αποτέλεσμα. Γενικά, ξεφύγετε και σε ότι αφορά τα κάδρα, από τις κλασσικές "συνταγές" και φτιάξτε προσωπικές δημιουργίες αφού κανένας κανόνας δεν ορίζει ότι μόνο χαρτί μπορεί να κλειστεί πισω από το τζάμι τους. .
Είναι πανεύκολο να δημιουργήσετε "εποχιακά αριστουργήματα" από φυσικά υλικά, με ελάχιστο κόστος, ουσιαστικά όσα θα πληρώσετε μόνο για την κορνίζα τους. Θα χρειαστεί απλά να κολλήσετε αποξηραμένα φύλλα, λουλούδια, βότσαλα, άμμο, αστερίες κλπ., σ΄ένα κομμάτι χαρτόνι ή ύφασμα, να το παραδώσετε σ΄ ένα κατάστημα που φτιάχνει κορνίζες διαλέγοντας αυτή που του ταιριάζει, για να ...παραλάβετε σε λίγες μέρες ένα, στην κυριολεξία, "μοναδικό" έργο τέχνης!!
Τα πολλά κάδρα τοποθετημένα μαζί, είναι επίσης ο ιδανικός τρόπος για να αναδειχθούν κάποιες συλλογές από καρτ-ποστάλ, νομίσματα, γραμματόσημα, παλιές δαντέλες και εργόχειρα που δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πουθενά αλλού, θρησκευτικές εικόνες και ότι άλλο θα θέλατε να βλέπετε και να απολαμβάνεται καθημερινά, αντί να βρίσκονται καταχωνιασμένα και άχρηστα στα ντουλάπια και τα συρτάρια σας....
ΤΡΑΠΕΖΑΚΙ ΣΑΛΟΝΙΟΥ
Ποια είναι τελικά τα κατάλληλα αντικείμενα, για να διακοσμήσουν το τραπέζι του σαλονιού;;; Καθόλου ρητορική ερώτηση με δεκάδες απαντήσεις, και αντικειμενικά, όλες σωστές... Το συγκεκριμένο τραπέζι που δεν λείπει από κανένα καθιστικό, είναι αλήθεια ότι "ταλαιπωρείται" συχνά από μια αναίτια τάση, να καταλήγουν πάνω του αντικείμενα με μηδέν χρησιμότητα, για χάρη των "διακοσμητικών ανησυχιών" μας. Σίγουρα για παράδειγμα θα έχετε δει κι εσείς σε πολλά σπίτια, πολυτελείς "ιλουστρασσιόν" τόμους ακουμπισμένους εκεί, "τάχα αμέριμνα, τάχα τυχαία...", ενώ ποτέ δεν έχουν ανοιχτεί και διαβαστεί από κανέναν, απλά να σκονίζονται στο τραπεζάκι αντί σε κάποιο ράφι, ή την .."ιδιοφυή" διακοσμητική ιδέα του δίσκου με μια καράφα και τα ασορτί ποτηράκια της, αν όμως ζητήσετε ένα λικέρ οι ιδιοκτήτες τρέχουν στη κουζίνα για ποτήρι γιατί τα συγκεκριμένα είναι, σαν τα βιβλία, πνιγμένα στη σκόνη ....Κάτι τέτοιες "ευφάνταστες" και "ευρηματικές" λύσεις, είναι τις περισσότερες φορές το αποτέλεσμα της πιστής αντιγραφής προτάσεων από διακοσμητικές στήλες και της παραννόησης, ότι όλες αυτές οι προτάσεις ταιριάζουν σε όλα τα σπίτια και επί του συγκεκριμένου, σε όλα τα τραπεζάκια, όλων των καθιστικών... Βεβαίως και τα βιβλία, και ο δίσκος με την καράφα, και τα τεράστια κηροπήγια κλπ.κλπ, διακοσμούν αριστοτεχνικά ένα τέτοιο τραπεζάκι, καθόλου όμως πρακτικά αν πρόκειται για το καθημερινό σας καθιστικό. Απλά επειδή, οτιδήποτε αποδεικνύεται στη πράξη "αντιλειτουργικό', όσο όμορφο και κομψό κι αν είναι, ποτέ δεν σας εξυπηρετήσει. Αυτός είναι ο μοναδικός κανόνας που επιβάλλεται να μην αγνοήσετε ποτέ, για οτιδήποτε κι αν σχεδιάζετε να δημιουργήσετε ή να αλλάξετε στη διακόσμηση και γενικά την οργάνωση του σπιτιού σας. Αν λοιπόν συνηθίζετε στο συγκεκριμένο τραπεζάκι να απλώνετε τα πόδια σας παρακολουθώντας τηλεόραση ή να "διοργανώνετε" πρόχειρα καθημερινά γεύματα στο καθιστικό σας, είναι προφανές ότι το να μετακομίζετε ένα κάρο διακοσμητικά αντικείμένα στο πάτωμα, για να βολευτείτε σαν άνθρωποι, είναι άσκοπο και εκνευριστικό. Ένα χαμηλό βάζο με λουλούδια, κάποια τασάκια (αν καπνίζετε), άντε και μερικά κεριά, είναι υπέρ του δέοντος αρκετά. Και μια που το έφερε η κουβέντα... και τα κεριά είναι μια ακόμα κατηγορία αντικειμένων που επίσης είναι καλό να "μαζεύονται" σε συγκεκριμένα σημεία και να μην βρίσκεται και από ένα, οπουδήποτε υπάρχει κενός χώρος να το ακουμπήσετε. Ειδικά αν είστε από εκείνους που ποτέ μα ποτέ δεν μπαίνετε στον κόπο να τα ανάψετε και από καιρό εις καιρό απλά τα... ξεσκονίζετε κι αυτά.
Τελευταία "διακοσμητική λεπτομέρεια" για σήμερα, κάποια στοιχεία που ενώ υπάρχουν σε όλα τα σπίτια, ο ιδιαίτερος τρόπος που αξιοποιούνται σε ορισμένα, κάνει τη διαφορά.. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι συνηθίζουμε να κρεμάμε κουρτίνες στα παράθυρα. Όμως το πως ακριβώς το κάνουμε και τα αξεσουάρ που θα χρησιμοποιήσουμε, μπορούν να αλλάξουν εντελώς την εικόνα της ίδιας της κουρτίνας, του παραθύρου αλλά και του χώρου που βρίσκεται. Δείτε π.χ αυτό το πολύχρωμο ύφασμα που έχει χρησιμοποιηθεί εδώ, σε απόλυτη αρμονία με τις αποχρώσεις των τοίχων, το δέσιμο στο κουρτινόξυλο με μικρούς φιόγκους, αντί για έναν κλασσικό σιδηρόδρομο και το εντυπωσιακό τελείωμα του κουρτινόξυλου.
Χρησιμοποιώντας λοιπόν ανάλογες με το γενικό ύφος της δικής σας διακόσμησης (μοντέρνο ή κλασσικό) επιλογές, μπορείτε να αλλάξετε εύκολα και να βελτιώσετε την διακοσμητική αντίληψη και την όψη όλων των χώρων του σπιτιού, αξιοποιώντας τέτοιου είδους επιμέρους διακοσμητικά στοιχεία, όπως τα κουρτινόξυλα, τα πόμολα σε πόρτες και παράθυρα, τα μαξιλάρια, τα κάδρα, κάποια διακοσμητικά αντικείμενα κπλ.
Το κόστος τέτοιων "μικροπαρεμβάσεων", δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο, μπορείτε να τις πετύχετε τέλεια χωρίς τη βοήθεια κανενός ειδικού, απλά μελετώντας τους χώρους και κυρίως τις ανάγκες σας και βέβαια με την απαραίτητη φαντασία....



πηγή
http://alicecafe.gr/wiki/368/1737





follow us


miss24.gr To γυναικείο blog


---

Μοιραστείτε

1 σχόλια

pennie είπε... @ 22 Ιουνίου 2012 στις 4:38 μ.μ.
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

Δημοσίευση σχολίου