Τα παντα για τη γυναικα
.

| 0 σχόλια ]

Η ανάπτυξη της μοναδικότητάς σου είναι ένα ισόβιο ταξίδι. Μην ξεχνάς βέβαια πως δεν είναι κακό να είσαι ευέλικτη κάποιες φορές. Αυτή η...
ευελιξία σου επιτρέπει να αλλάζεις, να ωριμάζεις και να αξιοποιείς νέες ευκαιρίες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πώς να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, μοναδική και αυθεντική

Δεν θα βρεις ούτε θα αναπτύξεις τον αυθεντικό εαυτό σου σε μία νύχτα. Είναι μια ισόβια διαδικασία ανακάλυψης. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα για να κάνεις την αρχή:

1. Ζήσε σύμφωνα με τις αξίες σου

Το να ζεις αυθεντικά σημαίνει να ζεις σύμφωνα με τις αξίες και τις πεποιθήσεις που θεωρείς πιο σημαντικές. Θα χρειαστεί να αφιερώσεις χρόνο στο να εντοπίσεις τις βασικές αξίες σου, μην τον τσιγγουνευτείς. Μετά δεσμεύσου να ζεις σύμφωνα με αυτές και να εναρμονίσεις μαζί τους τους προσωπικούς και επαγγελματικούς στόχους. Όταν θα χρειάζεται να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις, το να γνωρίζεις τις αξίες σου θα σε βοηθήσει να κάνεις το σωστό.

2. Εντόπισε το χάσμα

Μήπως υπάρχει χάσμα ανάμεσα σε αυτή που είσαι τώρα και στο άτομο που ξέρεις ότι θα μπορούσες να είσαι; Για παράδειγμα, μήπως είσαι σκληρή με την ομάδα σου, επειδή πιστεύεις ότι έτσι πρέπει να είναι ένας ηγέτης ή επιδιώκεις σχέσεις με άτομα μόνο και μόνο για να ενισχύεις τη θέση σου; Μήπως υιοθετείς μια απρεπή συμπεριφορά, γιατί δε θέλεις οι άλλοι να νομίζουν πως είσαι βαρετή; Προσπάθησε να εντοπίσεις αυτά τα χάσματα - γράψε μια λίστα με επίθετα που περιγράφουν τα αληθινά χαρακτηριστικά σου και σκέψου πόσο αντικατοπτρίζουν αυτό που βγάζεις προς τα έξω. Έπειτα, διάλεξε το αληθινό χαρακτηριστικό σου με το οποίο θες να ξεκινήσεις - για παράδειγμα, να είσαι πιο «ανοιχτή» προς τους άλλους. Χρησιμοποίησε τεχνικές καθορισμού προσωπικών στόχων και δεσμεύσου να προσπαθείς γι' αυτό καθημερινά. Είναι πιο ρεαλιστικό να θέτεις μικρούς στόχους και να επεξεργάζεσαι ένα χαρακτηριστικό κάθε φορά παρά να προσπαθείς να μεταμορφώσεις όλη σου τη ζωή μεμιάς.

3. Επικοινώνησε ειλικρινά

Ειλικρινής επικοινωνία σημαίνει να λες αυτό που εννοείς, σεβόμενη τα αισθήματα του άλλου. Αυτό απαιτεί συναισθηματική ευφυΐα και επικοινωνιακές δεξιότητες. Να σκέφτεσαι πάντα ότι στόχος σου είναι να είσαι ειλικρινής, όχι να πληγώνεις. Το δικαίωμα της αυθεντικότητας το έχουν όλοι. Αποδέξου τη διαφορετικότητα. Επίσης, μη δίνεις υποσχέσεις που δεν μπορείς να κρατήσεις.

4. Μην προδικάζεις

Αν και είναι εύκολο να κάνεις υποθέσεις για τους άλλους βάλε τα δυνατά σου για να συγκρατηθείς. Άφησε τις πράξεις των άλλων να μιλούν για εκείνους και προσπάθησε να θεωρείς ειλικρινή τα λόγια τους. Ίσως διαπιστώσεις ότι κάνοντας μια προσπάθεια να είσαι ανοιχτόμυαλη με τους άλλους, εκείνοι σου ανταποδίδουν την ίδια αβροφροσύνη.

5. Κάνε τις επιλογές σου

Χρειάζεται θάρρος για να αναπτύξεις και να διατηρήσεις την ακεραιότητά σου. Ξεκίνα αναλύοντας τις καθημερινές επιλογές που κάνεις. Συχνά ξέρεις ενστικτωδώς ποιες είναι οι σωστές και ποιες λάθος: ο στόχος σου είναι να μάθεις να ακούς τη «φωνούλα» -αυτή την αίσθηση ανησυχίας- που σου λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μελέτησε τις αποφάσεις και αναρωτήσου ποια θα σε κάνει να νιώσεις καλά για τον εαυτό σου την επόμενη μέρα. Το να ζεις με ακεραιότητα σημαίνει, επίσης, ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη για τις πράξεις σου, συμπεριλαμβανομένων των λαθών σου. Αποδέξου και τη λάθος συμπεριφορά σου και δούλεψε για να διορθώσεις τυχόν αδυναμίες ή ελαττώματα. Μην ξεχνάς ότι το να προσπαθείς να είσαι αυθεντική δε σε κάνει αλάνθαστη.

6. Προσπάθησε να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου

Η αυθεντικότητα απαιτεί δύναμη χαρακτήρα, ειδικά όταν οι άλλοι σε πιέζουν να συμπεριφέρεσαι με τρόπο που για σένα είναι λάθος. Προσπάθησε να αυξήσεις την αυτοπεποίθησή σου. Όσο πιο σίγουρη νιώθεις για τον εαυτό σου τόσο θα ενισχύεται η αποφασιστικότητα που χρειάζεται για να επιμείνεις στις απόψεις σου και θα αντεπεξέρχεσαι στις δύσκολες καταστάσεις.

7. Διαχειρίσου τα συναισθήματά σου

Όταν ζεις αυθεντικά, λαμβάνεις υπόψη τις ανάγκες των άλλων και κάνεις ό,τι μπορείς για να τους αντιμετωπίζεις με ευγένεια και σεβασμό. Στις αγχωτικές καταστάσεις, αυτό σημαίνει ότι ξέρεις πώς να ελέγχεις τα συναισθήματά σου. Αυτό είναι σημαντικό κομμάτι του να ζεις αυθεντικά, επειδή δείχνει ότι έχεις εσωτερική δύναμη και σεβασμό για τους γύρω σου και είναι μια δεξιότητα που αξίζει να αναπτύξεις επειδή θα σου φανεί χρήσιμη σε όλες τις πλευρές της ζωής και της καριέρας σου.

Συνεργάστηκε ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, μέλος του Πανελλήνιου Ψυχολογικού Συλλόγου

lifesharing.gr

---

Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου