Μπορεί να έτυχε να πας για ύπνο χωρίς να κάνεις ντεμακιγιάζ, αλλά δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν, όμως, κάποιες άλλες κακές συνήθειες που μπορεί να βλάψουν την υγεία σου. Τα επόμενα 8 λάθη είναι τα πιο συνηθισμένα για τις γυναίκες. Δες γιατί πρέπει να τα αποφεύγεις.
1. Χρησιμοποιείς μεγαλύτερο ταμπόν για να το αφήνεις περισσότερη ώρα
Γιατί δεν πρέπει «Τα ταμπόν μέγιστης απορρόφησης, που χρησιμοποιούνται για ελαφριά ροή, ή αυτά που φοριούνται όταν η περίοδος πλησιάζει "για παν ενδεχόμενο" μπορεί να αλλάξουν τη φυσιολογική ισορροπία του κόλπου και να αυξήσουν τον κίνδυνο κολπικής μόλυνσης» τονίζει ο Νικηφόρος Κλήμης, χειρουργός μαιευτήρας-γυναικολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
Απλή λύση «Φόρα μια απορροφητική λεπτή σερβιέτα όταν πλησιάζει η περίοδος και αργότερα κατά τη διάρκειά της, όταν η απώλεια αίματος είναι μικρή», συμβουλεύει ο ειδικός και προσθέτει: «Άλλαζε τα ταμπόν κάθε 3-4 ώρες την ημέρα και κάθε 8 ώρες τη νύχτα για να μειώσεις τον κίνδυνο μόλυνσης». Σε έρευνες υποστηρίζεται ότι η απορροφητικότητα του ταμπόν είναι παράγοντας συνδρόμου τοξικού σοκ, μια ενδεχομένως θανατηφόρα αλλά εξαιρετικά σπάνια βακτηριακή μόλυνση.
2. Δε στεγνώνεις τα χέρια σου όταν πας στην τουαλέτα
Γιατί πρέπει «Τα υγρά χέρια ελκύουν μέχρι και 1.000 φορές περισσότερα βακτήρια από τα στεγνά». Τα μικρόβια αυτά βοηθούν στην εξάπλωση των κρυολογημάτων και της γρίπης, ενώ ευνοούν τις τροφικές δηλητηριάσεις.
Απλή λύση Οι έρευνες δείχνουν ότι επειδή στους στεγνωτήρες απαιτείται περισσότερη ώρα για να στεγνώσεις τα χέρια σου, το πιο πιθανό είναι να φύγεις με βρεγμένα χέρια. Στέγνωσέ τα σε χειροπετσέτα και χρησιμοποίησέ την επίσης για να μην ακουμπήσεις το πόμολο όταν βγαίνεις από την τουαλέτα.
3. Τρως όρθια
Γιατί δεν πρέπει «Εάν δεν έχεις χρόνο να καθίσεις στο τραπέζι, τρως γρήγορα το φαγητό, ενέργεια επιβλαβής για την πέψη σου. Η κατάποση μεγάλων μπουκιών φαγητού πολύ γρήγορα μπορεί να προκαλέσει σπασμούς στον οισοφάγο, επιφέροντας επώδυνη καούρα» επισημαίνει ο Γιάννης Χρύσου, διαιτολόγος-διατροφολόγος.
Απλή λύση Βρες χρόνο για να καθίσεις και να φας, αλλά όχι μπροστά στην τηλεόραση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Georgia State University κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν έτσι κατανάλωναν κατά μέσον όρο 137 περισσότερες θερμίδες κάθε μέρα.
Ξέρεις πόσες γυναίκες χρησιμοποιούν στοματικό διάλυμα αντί να πλύνουν τα δόντια τους;4. Βάζεις στοματικό διάλυμα αντί να πλύνεις τα δόντια σου
Γιατί δεν πρέπει «Τα στοματικά διαλύματα βοηθούν στο φρεσκάρισμα της αναπνοής, αλλά δε σκοτώνουν τα μικρόβια, ούτε απομακρύνουν την οδοντική πλάκα, που παίζει σημαντικό ρόλο στην τερηδόνα και την ουλίτιδα», υπογραμμίζει ο Νικόλαος Γαρίνης, οδοντίατρος και συμπληρώνει: «Είναι σαν να πλένεις το αυτοκίνητο μόνο με το λάστιχο. Η βρομιά θα συνεχίσει να συσσωρεύεται και κινδυνεύεις να χαλάσεις το σκελετό του αυτοκινήτου».
Απλή λύση Πλύνε τα δόντια σου δύο φορές την ημέρα για 2 λεπτά, πριν από τα γεύματα. «Τα σάκχαρα στις τροφές αντιδρούν με την πλάκα και δημιουργούν οξέα, που φθείρουν το σμάλτο των δοντιών. Το βούρτσισμα μετά το φαγητό μπορεί να διαβρώσει τα δόντια. Αντίθετα, το βούρτσισμα πριν από τα γεύματα θα τα επικαλύψει με φθόριο και θα εμποδίσει τη διάβρωση» σημειώνει ο ειδικός.
5. Δεν πλένεις συχνά τα ρούχα της γυμναστικής
Γιατί πρέπει Εάν φορέσεις άπλυτα στενά ρούχα γυμναστικής, αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσεις ακμή και ερεθισμούς στο δέρμα. «Ο εγκλωβισμένος ιδρώτας μπορεί ακόμη να προκαλέσει μυκητίαση – ειδικά στην πτυχή του (μεγάλου) στήθους και την γενετήσια περιοχή» λέει η δερματόλογος Άννα Παγούνη. Μην ξεχνάς, επίσης, να πλένεις το στρωματάκι σου. Μελέτες δείχνουν ότι ένα στρώμα έχει κατά μέσο όρο 100.000 βακτήρια ανά τετραγωνικό εκατοστό.
Απλή λύση «Οποιοδήποτε είδος ρουχισμού άσκησης που έρχεται σε άμεση επαφή με το σώμα σου, καθώς και οι πετσέτες πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση» αναφέρει η ειδικός. Ποτέ μη χρησιμοποιείς για το ντους την πετσέτα που σκουπίζεις τα μηχανήματα την ώρα της άσκησης. Τέλος, φύλαξε τα παπούτσια σε πλαστική σακούλα ή σε ξεχωριστό χώρο μες στην τσάντα σου.
6. Τρως τα νύχια σου
Γιατί δεν πρέπει Το 90% των βακτηρίων στα χέρια σου ζουν κάτω από τα νύχια, όπως αποδεικνύουν μελέτες του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια. «Όταν τρως τα νύχια σου, αυξάνεται ο κίνδυνος μολύνσεων, αφού τα βακτήρια εισέρχονται από το τραυματισμένο δέρμα, τις μυρμηγκιές, τα εκζέματα και τα αποστήματα στα δάχτυλα» τονίζει η Άννα Παγούνη. «Τα περισσότερα βακτήρια κάτω από τα νύχια είναι σχετικά αβλαβή, αλλά μπορεί να υπάρχουν και πιο επικίνδυνα, που συνδέονται με την πνευμονία και τη μηνιγγίτιδα».
Απλή λύση Προτίμησε τα κοντά νύχια. Εάν δεν μπορείς να σταματήσεις να τα τρως, άλειψε λίγη βαζελίνη. Έχει πραγματικά απαίσια γεύση!
Χρησιμοποιείς ξανά και ξανά τα μπουκαλάκια νερού; Μέγα λάθος!
7. Κοιμάσαι με τους φακούς επαφής
Γιατί δεν πρέπει «Τα μάτια σου δε θα μπορούν να αυτοκαθαριστούν αποτελεσματικά, ενώ λιγότερο οξυγόνο θα φτάσει στα κύτταρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μολύνσεων» επισημαίνει η Επιστήμη Παπαμιχαήλ, οφθαλμίατρος. Εάν κοιμάσαι συχνά με τους φακούς επαφής, μπορεί να προκαλέσεις μόνιμη βλάβη στα μάτια. «Οι φακοί επαφής μειώνουν την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που φεύγει από τα μάτια στη διάρκεια του ύπνου. Στη συνέχεια, παράγεται ένα ελαφρύ ανθρακικό οξύ που κάνει τον κερατοειδή πιο ευπαθή στα μικρόβια» εξηγεί η ειδικός.
Απλή λύση «Οι φακοί επαφής, στους οποίους περιλαμβάνονται και οι νέας γενιάς φακοί σιλικόνης-υδρογέλης, πρέπει να αφαιρούνται πριν από τον ύπνο για να έχουν τα μάτια την ευκαιρία να συνέλθουν», τονίζει η οφθαλμίατρος και προσθέτει: «Επίσης, η χρήση ακατάλληλου διαλύματος ή νερού βρύσης για τον καθαρισμό τους αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης».
8. Επαναχρησιμοποιείς τα πλαστικά μπουκάλια νερού χωρίς να τα πλύνεις
Γιατί δεν πρέπει «Δεν μπορείς να δεις ούτε να μυρίσεις τα μικρόβια στο μπουκάλι του νερού, αλλά και πάλι μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα». Σε καναδική έρευνα σε μπουκάλια νερού, που συλλέχθηκαν σε δημοτικό σχολείο, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε βακτηριακή μόλυνση στο ένα τρίτο αυτών που ελέγχθηκαν. Τα μικρά παιδιά δεν τα πάνε καλά με το πλύσιμο των χεριών, αλλά η Κάθι Ράιαν, επικεφαλής καθηγήτρια της μελέτης, λέει ότι «κάθε μπουκάλι νερού που επαναχρησιμοποιείται χωρίς να πλυθεί είναι ύποπτο μόλυνσης από βακτήρια».
Απλή λύση Εάν επιμένεις να χρησιμοποιείς πλαστικά μπουκάλια ή πλαστικά θερμός στη δουλειά, πλένε τα καθημερινά σε ζεστό νερό με σαπούνι, ξέπλενέ τα καλά και άφηνέ τα να στραγγίξουν. Μούλιαζέ τα μία φορά την εβδομάδα σε αντισηπτικό διάλυμα. Το ίδιο κάνε και με τα γυάλινα.
shape.gr
Μοιραστείτε
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου