Τα παντα για τη γυναικα
.

| 0 σχόλια ]

Πόσες ώρες κοιμάται το παιδί σας κάθε νύχτα; Οσες και αν αναφέρετε, κατά πάσα πιθανότητα είναι λιγότερες απ’ όσες κοιμόσασταν εσείς όταν ήσασταν παιδί. Και μπορεί αυτό να μην ακούγεται τόσο σοβαρό, ωστόσο, οι ειδικοί ύπνου που έχουν κάνει μετρήσεις για την...
επίδραση της έλλειψης ύπνου στα παιδιά δεν έχουν την ίδια άποψη.
Επειδή ο εγκέφαλος των παιδιών είναι στην ουσία ένα «έργο σε εξέλιξη» μέχρι την ηλικία των 21 ετών, έργο που συντελείται ως επί το πλείστον όταν αυτά κοιμούνται, έστω και μία χαμένη ώρα ύπνου φαίνεται να έχει πολύ σοβαρότερη επίδραση στα παιδιά απ' ό,τι έχει στους ενήλικες, ο εγκέφαλος των οποίων είναι διαμορφωμένος. Η έκπληξη δεν είναι ότι ο ύπνος έχει σημασία, αλλά το πόσο μεγάλη σημασία έχει όχι μόνο στην επίδοση στο σχολείο και την ψυχολογική σταθερότητα, αλλά και σε άλλες πτυχές που δεν συνδέονται εμφανώς με τον ύπνο, όπως η επιδημία παχυσαρκίας και η αύξηση των κρουσμάτων διαταραχής ελλειμματικής προσοχής.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα ύπνου κατά τη διάρκεια της ηλικίας διαμόρφωσης του εγκεφάλου μπορεί να προκαλέσουν μόνιμες αλλαγές στη δομή του, ενώ δεν αποκλείεται πολλά χαρακτηριστικά της εφηβείας, όπως η κυκλοθυμία και η κατάθλιψη, να είναι συμπτώματα της χρόνιας έλλειψης ύπνου. Τα κουρασμένα παιδιά δεν μπορούν να θυμηθούν αυτά που μόλις έμαθαν, γιατί τα εγκεφαλικά τους κύτταρα χάνουν την πλαστικότητά τους και είναι ανίκανα να διαμορφώσουν νέες συνάψεις που είναι αναγκαίες για την κωδικοποίηση της μνήμης.
Επιπλέον, η απώλεια ύπνου ακυρώνει την ικανότητα του σώματος να αποβάλει τη γλυκόζη από την κυκλοφορία του αίματος. Οταν δεν είναι εφικτό αυτό, ένα μέρος του εγκεφάλου επιβαρύνεται περισσότερο από τα υπόλοιπα. Είναι ο προμετωπιαίος φλοιός που είναι υπεύθυνος για την «ενορχήστρωση» των σκέψεων για την επίτευξη ενός στόχου, αλλά και για τη συναίσθηση των συνεπειών των πράξεων. Αυτοί οι μηχανισμοί όταν δεν λειτουργούν σωστά μειώνουν την ικανότητα του παιδιού να μάθει. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου πλήττει περισσότερο τον ιππόκαμπο, οπότε τα παιδιά αυτά δεν μπορούν να ανασύρουν τις ευχάριστες αναμνήσεις, ενώ αντίθετα, θυμούνται πολύ καλά τα δυσάρεστα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη σχέση της έλλειψης ύπνου με την παχυσαρκία, πριν από πέντε χρόνια, η δρ Ιβ Βαν Κάουτερ ανακάλυψε μια «νευροενδοκρινολογική σύζευξη» μεταξύ τους. Η έλλειψη ύπνου αυξάνει την γκρελίνη, η οποία χαρακτηρίζεται ορμόνη της όρεξης, και μειώνει τη λεπτίνη, η οποία καταστέλλει την πείνα. Επίσης, αυξάνει την ορμόνη του στρες κορτιζόνη, η οποία ενεργοποιεί το σώμα να δημιουργήσει λίπος. Επίσης, διακόπτεται η παραγωγή της αυξητικής ορμόνης, η οποία εκκρίνεται στην έναρξη του ύπνου και είναι σημαντική για τη διάσπαση του λίπους. Εξάλλου, όλες οι έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερο είναι πιο παχύσαρκα από αυτά που κοιμούνται αρκετά.


http://zouzounia-yiota.blogspot.com/2010/02/blog-post_27.html

---

Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου