Τα παντα για τη γυναικα
.

| 1 σχόλια ]

Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που πάσχουν από κατάθλιψη, αναφέρει αίσθημα θλίψης και δυστυχίας. Τα συναισθήματα αυτά κυμαίνονται μεταξύ της ήπιας θλίψης ή της μελαγχολίας και της βαθιάς απελπισίας, και περιγράφονται από το καταθλιπτικό άτομο ως μοναξιά και απογοήτευση. Τα άτομα αυτά θεωρούν την κατάστασή τους μη αναστρέψιμη, κλαίνε συχνά και νιώθουν μια ανεξήγητη εσωτερική θλίψη.
Οι καταθλιπτικοί εμφανίζουν χαρακτηριστικές εκφράσεις στο πρόσωπο, όπως...
άκρες του στόματος σε έντονη πτώση ( το περίφημο Ω - ωμέγα των καταθλιπτικών που σχηματίζουν τα χείλη με το στόμα), μάτια κόκκινα και πρησμένα από το κλάμα, βλέμμα απλανές και έκφραση θλιμμένη.
Στα αρχικά στάδια, πάντως, μερικοί είναι δυνατόν να μην εμφανίζουν αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά αντίθετα, να φαίνονται ευδιάθετοι και να χαμογελούν, παρά την εσωτερική τους θλίψη ή απόγνωση. Ωστόσο, μόλις παρουσιαστεί το κατάλληλο ερέθισμα ή αφορμή, εκδηλώνουν τη θλίψη και τον ψυχικό τους πόνο, κλαίγοντας.



follow us

Ένα από τα πιο συχνά και χαρακτηριστικά συμπτώματα της κατάθλιψης, είναι η διαταραχή του ύπνου.Κάποια άτομα αργούν να αποκοιμηθούν. Το μεγαλύτερο, όμως, ποσοστό των καταθλιπτικών ατόμων αποκοιμάται φυσιολογικά αλλά ξυπνά νωρίτερα το πρωί από ό,τι συνήθως, κατά το ξημέρωμα, και, όσο και να προσπαθήσει, δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί.Συνεπώς, ο καταθλιπτικός ασθενής ξυπνά λίγες ώρες αφού κοιμηθεί και του είναι αδύνατον να ξαναπέσει για ύπνο. Κάποιες φορές η διαταραχή του ύπνου παίρνει τη μορφή υπερυπνίας όπου το άτομο μπορεί να κοιμάται – πολλές φορές- και παραπάνω από δέκα - δεκαπέντε ώρες την ημέρα .


Η απώλεια της όρεξης για φαγητό είναι ένα συχνό σύμπτωμα της κατάθλιψης. Η ανορεξία που εκδηλώνει ο καταθλιπτικός ασθενής, τον οδηγεί σε απώλεια του βάρους του. Υπάρχει όμως κι ένα μικρότερο ποσοστό καταθλιπτικών, στο οποίο σημειώνεται αύξηση της όρεξης και παίρνουν βάρος. Πολλοί καταθλιπτικοί χάνουν την ικανότητα να αντλούν ικανοποίηση από δραστηριότητες που συνήθιζαν να θεωρούν ευχάριστες, όπως οι νυχτερινές διασκεδάσεις, η μουσική, η συνάντηση με τους φίλους κλπ.
Βασικό χαρακτηριστικό τους είναι η έλλειψη κινήτρων και η έλλειψη ενεργητικότητας (αδράνεια, αβουλία). Εμφανίζουν έντονη αναβλητικότητα και δυσκολία στη λήψη ακόμα και απλών αποφάσεων. Η κατάσταση συχνά επιδεινώνεται και αδιαφορούν ακόμα και για την προσωπική τους υγιεινή, σταματώντας το ξύρισμα, το χτένισμα ή ακόμα και το πλύσιμο του σώματος ή του προσώπου.
Οι τύψεις και οι ενοχές κατατρύχουν τον καταθλιπτικό ασθενή. Συχνά τα άτομα με κατάθλιψη βιώνουν συναισθήματα ενοχών, ντροπής και χαμηλής αυτοεκτίμησης. Πολλές φορές αισθάνονται ενοχές και τύψεις για λάθη και αποτυχίες του παρελθόντος, τα οποία μεγαλοποιούν.
Η χαμηλή αίσθηση αυτοπεποίθησης και αυτοσεβασμού των καταθλιπτικών είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι θεωρούν τον εαυτό τους αποτυχημένο και τη ζωή τους απογοητευτική .Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι καταθλιπτικοί να παραπονιούνται για σωματικούς πόνους και διάφορα οργανικά προβλήματα. Συνήθως επισκέπτονται αρκετούς γιατρούς για να ανακουφιστούν από τους πόνους τους, πριν επισκεφθούν έναν ψυχίατρο.

Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι τα εξής: πονοκέφαλοι, μυϊκές κράμπες, ναυτία, εμετοί, βάρος στο στήθος, ξινή γεύση στο στόμα, ξηροστομία, πόνοι και δυσκαμψία στην πλάτη και το σβέρκο κ.ά. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται στην συνύπαρξη άγχους με την κατάθλιψη. Ένα μεγάλο ποσοστό (60%- 70% των καταθλιπτικών), αισθάνεται έντονο άγχος και μερικές φορές υπερβολική ανησυχία. Η νοητική δραστηριότητα των καταθλιπτικών ασθενών επιβραδύνεται και παρουσιάζουν κάποιες φορές προβλήματα στον τομέα της μνήμης και συγκέντρωσης και είναι αναποφάσιστοι.
Για εκείνους, ο κόσμος, η ίδια τους η ζωή, είναι πολύ δυσάρεστη και ανυπόφορη, γι αυτό και η αυτοκτονία αποτελεί έναν τρόπο που οι ίδιοι θεωρούν ιδανικό προκειμένου να ξεφύγουν από την επώδυνη πραγματικότητα. Έτσι, συχνά οι καταθλιπτικοί έχουν επαναλαμβανόμενες ιδέες θανάτου και αυτοκτονίας. Η αυτοκτονική σκέψη αποτελεί το πιο σοβαρό και επικίνδυνο σύμπτωμα των καταθλιπτικών.
Τα παραπάνω συμπτώματα που αναφέραμε, δεν απαντώνται όλα ταυτόχρονα στον ίδιο ασθενή από κατάθλιψη, ούτε είναι απαραίτητο να εμφανιστούν όλα. Συνήθως βλέπουμε συνδυασμούς από πολλά από τα παραπάνω και σε διαφορετική βαρύτητα το καθένα. Πιστεύουμε όμως πως η γενική εικόνα που προκύπτει είναι αρκετή, ώστε την επόμενη φορά που θα τα συναντήσετε σε κάποιον γνωστό σας, να σπεύσετε να κινητοποιήσετε τον ίδιο και την οικογένειά του, ώστε να λάβει έγκαιρα τη σωστή θεραπεία.


Η κατάθλιψη θεραπεύεται με τα σύγχρονα φάρμακα στην Ψυχιατρική, σε λίγες μόνον εβδομάδες. Χωρίς φαρμακευτική αγωγή, θα οδηγήσει τον άτυχο ασθενή αργά ή γρήγορα στην απομόνωση, στην λειτουργική αναπηρία και πιθανά στο θάνατο.





follow us

---

Μοιραστείτε

1 σχόλια

Ανώνυμος είπε... @ 25 Νοεμβρίου 2009 στις 1:52 π.μ.

Πριν να συμβουλεβετε τον κοσμο να παρει φαρμακα ειναι καλα να ερευνατε λιγο, ριξτε μια ματια στο
www.cchr.org . Τα αντικαταθληπτικα εκτοσ του οτι δεν λυνουν το προβλημα μακροπροθεσμα(αφοθ οταν διακοποθν επανερχεται) αν δεν αντιμετωπιστει η αιτια του προβληματος, εχουν σοβαρες πολλες φορες παρενεργειες και δεν εχουν καλυτερες επιδοσεις απο το placebo. Αν θελετε να αντιμετωπησετε την καταθλιψη αποτελεσματικα ριξτε μια ματια στις βασικες αρχες της υγειας στο http://www.bestlife-revelation.gr/
Μερικες αιτιες της καταθλιψης ειναι η κακη διατροφη, η ελλειψη υπνου τις νυχτερινες ωρες, η απουσια της αγαπης και στοργης ειδικα στα παιδικα χρονια, κοινωνικοι παραγοντες, ελληψη εμπιστοσυνης στο δημιουργο κ.α.

Δημοσίευση σχολίου