Τα παντα για τη γυναικα
.

| 0 σχόλια ]

Από την ηλικία που ξεκινά η πρώτη περίοδος της γυναίκας (περίπου 12 ετών), κάθε μήνα περίπου (26-30 ημέρες), έχει μια φυσιολογική ροή αίματος που αντιστοιχεί στην περίοδό της (έμμηνος ρύσις). Αυτή η περιοδικότητα του αίματος, είναι αποτέλεσμα ...


πολλών χημικών (ορμονικών) αντιδράσεων, που εξασκούν μιαpeoples_149.gif δράση στην μήτρα (ενδομήτριο) της γυναίκας.

Ο μηχανισμός αυτός, που ρυθμίζει την περίοδο της γυναίκας, είναι ένας λεπτός μηχανισμός, που ξεκινά από τον εγκέφαλο, περνάει στην υπόφυση (ένας αδένας που θεωρείται ως ο στρατηγός των αδένων, που αν διογκωθεί, η γυναίκα θα έχει πονοκεφάλους με την περίοδο), από κει στις ωοθήκες, που παράγουν τις γυναικείες ορμόνες και τελικά στην μήτρα. Ο μηχανισμός αυτός είναι απαραίτητος για την τεκνοποίηση. Βέβαια ο μηχανισμός αυτός, δέχεται στον δρόμο του διάφορες επιδράσεις, όπως π.χ. το άγχος, από τον εγκέφαλο, την επίδραση άλλων αδένων στην υπόφυση (διαταραχές θυρεοειδούς κ.α.) με αποτέλεσμα, υπερβολική ή ελαττωμένη έκκριση ορμονών, που halloween_blood_6.gifεπιδρούν με την σειρά τους στις ωοθήκες αναγκάζοντας και αυτές να έχουν υπερβολική ή ελαττωμένη έκκριση των γυναικείων ορμονών, κ.λ.π. Αν τώρα οι ωοθήκες, δεν απαντούν στις εντολές που δίνει η υπόφυση, αναγκάζεται η υπόφυσης να παράγει μεγάλες ποσότητες ορμονών για να τις αναγκάσει να δουλέψουν, με αποτέλεσμα ένα φαύλο κύκλο, που θα προκαλέσει διαταραχές στην περίοδο, είτε με αιμορραγία, είτε με έλλειψη αυτής (αμηνόρροια).

1) Αμηνόρροια. Τα αίτια μπορεί να είναι πολλά, αναλόγως το πότε εμφανίστηκε η αμηνόρροια. Βέβαια, το πρώτο που αποκλείεις είναι η πιθανή εγκυμοσύνη.

α) Αν δεν έλθει καθόλου: Αν περάσει η ηλικία των14 - 15 ετών και δεν εμφανιστούν συμπτώματα περιόδου, πρέπει να ζητήσει την γνώμη του ειδικού γιατρού.

β) Αν ξεκινήσει κανονικά η περίοδος σε μια γυναίκα και μετά σε οποιαδήποτε ηλικία σταματήσει, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό της.

2) Αιμορραγίες. Και εδώ τα αίτια μπορεί να είναι πάρα πολλά. Ανάλογα με την ηλικία εμφανίσεως.

α) Αν εμφανιστούν στην ηλικία της εφηβείας (αποκλείεις πρώτα τους πιθανούς τραυματισμούς)dolls_102.gif

β) Αν εμφανιστούν στην ηλικία της γενετήσιας ζωής (αποκλείεις πρώτα μια πιθανή εγκυμοσύνη που πάει να αποβάλει ή που έχει αποβάλει).

γ) Αν εμφανιστούν στην ηλικία της κλιμακτηρίου (που είναι και οι πιο συχνές, γιατί οι ορμόνες αρχίζουν να μη συνεργάζονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα υπερπλασία του ενδομητρίου) και

δ) Αν εμφανιστούν μετά την εμμηνόπαυση (πρέπει η διάγνωση να γίνει, κυρίως με ιστολογική εξέταση) .

peoples_23.gifΤα αίτια μπορεί να είναι διαφορετικά, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις και ανεξαρτήτως ηλικίας, οι γυναίκες μόλις δούνε αίμα από τον κόλπο, διαφορετικό από την περίοδο, πρέπει να επισκεφθούν τον γιατρό τους (αυτό ισχύει και για αίμα από οποιαδήποτε κοιλότητα του σώματος).

Ενδεικτικά αναφέρω ότι αιμορραγία από τον κόλπο, μπορεί να οφείλεται σε ένα ινομύωμα, σε ένα πολύποδα, σε μια υπερπλασία του ενδομητρίου, σε ενδομητρίωση, σε καρκίνο του ενδομητρίου ή σε απλή ορμονική διαταραχή.

Καταλαβαίνετε λοιπόν, ότι η διάγνωση και κυρίως η θεραπεία θα είναι διαφορετική για κάθε αιμορραγία, για κάθε γυναίκα αναλόγως την ηλικία της, για το αν θα έχει παιδιά ή όχι, για το αν θα έχει άλλα συμπτώματα (π.χ. πόνου) ή όχι, κ.λ.π. Αυτό λοιπόν θα το κρίνει ο γιατρός της γυναίκας, αφού το συζητήσει μαζί της.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Μην αμελήσετε, αν παρατηρήσετε αιμορραγία ή διαταραχή της περιόδου, να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.


πηγή
http://gynaikologos-manolis.pblogs.gr/2009/01/diatarahes-ths-periodoy-kai-aimorragies-sthn-gynaika.html





follow us


miss24.gr To γυναικείο blog


---

Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου