Τα παντα για τη γυναικα
.

| 0 σχόλια ]

Τα προβλήματα ύπνου που βιώνουν πολλές έγκυες γυναίκες είναι ο πιο ειρωνικός τρόπος της φύσης να τις προετοιμάσει για τις ξάγρυπνες νύχτες που θα ακολουθήσουν. Μέχρι τη γέννηση του μωρού, όμως, ό,τι κι αν σας εμποδίζει να κοιμηθείτε μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Τις προάλλες βρέθηκα σε μια παρέα με πέντε (!) μέλλουσες μαμάδες. Ήταν λοιπόν μοιραίο η συζήτηση να περιστρέφεται σταθερά όλο το βράδυ γύρω ...
από πρωινές ναυτίες, συσπάσεις, συμπληρώματα ασβεστίου και δικαιολογίες για τα έξτρα κιλά. Εκείνο όμως το θέμα που φάνηκε να είναι το πιο «πονεμένο» για όλες ήταν τα προβλήματα του ύπνου. Η Νατάσσα τους τελευταίους έξι μήνες καταφέρνει να κοιμηθεί μόνο τέσσερις ώρες κάθε νύχτα –τις υπόλοιπες κάνει βόλτες σαν το φάντασμα ξεσκονίζοντας το σαλόνι (από ανία) και χαζεύοντας εκπομπές τηλεμάρκετινγκ (από ανάγκη –δεν έχει και τίποτα άλλο εκείνη την ώρα). Η Κατερίνα περνάει τις νύχτες κοιτάζοντας το ταβάνι, προσπαθώντας να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «θα είμαι καλή μαμά;», «τι θα κάνω αν δεν τα πηγαίνει καλά στο σχολείο;», «κι αν πάθω κάτι, πώς θα μεγαλώσει το παιδί μου μόνο του;». Κι είναι μόλις στον πέμπτο μήνα. Η Ελένη –βετεράνος πια, έγκυος στο τρίτο παιδί της– έχει ξεπεράσει τις αγωνίες και τα άγχη της πρωτάρας. Αυτό όμως δεν της χαρίζει όνειρα γλυκά, αφού κάθε τρία τέταρτα πρέπει να σηκώνεται και να πηγαίνει στην τουαλέτα (καταραμένη συχνουρία). Εσάς, ποιος είναι ο λόγος που σας κρατάει ξάγρυπνη τις νύχτες; Όποιο κι αν είναι το πρόβλημα που δεν σας αφήνει να απολαύσετε τον ύπνο σας, υπάρχει λύση.

Πρόβλημα Νο1: Δεν βρίσκετε βολική θέση

Γιατί σας συμβαίνει: Αν ήσασταν από αυτές που μπορούσαν να ευχαριστηθούν τον ύπνο τους μόνο μπρούμυτα, τότε οι πιθανότητες να σηκωθείτε από το κρεβάτι σας ξεκούραστη και κεφάτη τους επόμενους μήνες είναι μάλλον ελάχιστες. Αλλά και ο ύπνος ανάσκελα μπορεί να μην είναι πια το ίδιο ευχάριστος, αφού αυτή η στάση επιβαρύνει τη μέση και την κάτω κοίλη φλέβα (που μεταφέρει το αίμα από τα πόδια προς την καρδιά), ενώ αυξάνει τη δυσφορία εάν υποφέρετε από δυσπεψία ή αιμορροΐδες.

Τι μπορείτε να κάνετε: Ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης, είναι καλή ιδέα να προσπαθήσετε να κοιμάστε στο αριστερό πλευρό. Αυτή η θέση είναι η καλύτερη για το μωρό, καθώς μεγιστοποιεί τη ροή του αίματος και των θρεπτικών συστατικών προς τον πλακούντα. Παράλληλα, συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών. Έτσι, περιορίζεται και το πρήξιμο στους αστραγάλους, στα πόδια και στα χέρια. Επίσης, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά σας κι ένα ανάμεσα στα πόδια για έξτρα υποστήριξη.

Πρόβλημα Νο2: Η συχνουρία

Γιατί σας συμβαίνει: Η ποσότητα του αίματος στο σώμα σας έχει αυξηθεί πολύ, γεγονός που σημαίνει ότι τώρα περισσότερα υγρά περνούν από τα νεφρά σας για να καταλήξουν στην ουροδόχο κύστη. Αν νιώθετε πρήξιμο στα κάτω άκρα, είναι ακόμα πιο πιθανό να σηκώνεστε τη νύχτα για άλλη μια επίσκεψη στην τουαλέτα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ξαπλώνετε στο πλάι για να κοιμηθείτε κάποια από τα υγρά που κατακρατήθηκαν από τον οργανισμό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας ξαναμπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος και καταλήγουν στην ουροδόχο κύστη.

Τι μπορείτε να κάνετε: Πίνετε πολλά υγρά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά περιορίστε τα μερικές ώρες πριν πάτε για ύπνο. Επίσης, αποφύγετε την κατανάλωση καφέ και τσαγιού μετά το απόγευμα. Ακόμη, φροντίστε κάθε φορά να αδειάζετε εντελώς την κύστη σας, γέρνοντας προς τα μπροστά όταν ουρείτε.

Πρόβλημα Νο3:Καούρες και δυσπεψία

Γιατί σας συμβαίνει: Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν μια αίσθηση καψίματος –που ξεκινά χαμηλά από το στήθος και φτάνει μέχρι το λαιμό– ή δυσπεψία αφού περάσουν το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης τους. Αιτία είναι οι ορμονικές αλλαγές. Ο πλακούντας παράγει μεγάλες ποσότητες προγεστερόνης, μιας ορμόνης που χαλαρώνει τους μυς της μήτρας. Ταυτόχρονα όμως χαλαρώνει και τη βαλβίδα που ενώνει τον οισοφάγο με το στομάχι, επιτρέποντας στα γαστρικά υγρά να γυρνούν προς τα πάνω, προκαλώντας αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση καψίματος. Τέλος, η προγεστερόνη «αμβλύνει» τις συσπάσεις του πεπτικού συστήματος, κάνοντας τη λειτουργία της πέψης να δουλεύει στο… ρελαντί.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αποφύγετε τα φαγητά και τα ποτά που σας προκαλούν καούρα, κυρίως τις ώρες πριν τον ύπνο. Οι «συνήθεις ύποπτοι» είναι τα αναψυκτικά, ο καφές, η σοκολάτα, τα όξινα φρούτα (λεμόνι, πορτοκάλι κ.λπ.), η ντομάτα, η μουστάρδα, το ξίδι, τα επεξεργασμένα κρέατα, τα τηγανητά και τα πολύ λιπαρά φαγητά. Τρώτε συχνά και μικρά γεύματα, μασάτε το φαγητό σας καλά και φροντίστε να καταναλώνετε το τελευταίο γεύμα της ημέρας τουλάχιστον δύο ώρες πριν πέσετε για ύπνο. Στο κρεβάτι, βάλτε ένα ακόμα μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας για να ανασηκώνεται ο κορμός σας και να παραμένουν τα οξέα του στομαχιού εκεί όπου ανήκουν. Μη φοράτε πιτζάμες που σας σφίγγουν στην κοιλιά ή στη μέση.

Πρόβλημα Νο4: Αϋπνία

Γιατί σας συμβαίνει: Η αϋπνία ταλαιπωρεί το 78% των εγκύων, πράγμα που μπορεί να σας κάνει να νιώθετε πιο φυσιολογικές, αλλά σίγουρα όχι πιο ξεκούραστες.

Τι μπορείτε να κάνετε: Κάντε ένα ζεστό μπάνιο ή ένα μασάζ, για να χαλαρώσετε. Στη συνέχεια, βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιό σας έχει την κατάλληλη θερμοκρασία (20-22°C) και είναι αρκετά σκοτεινό και ήσυχο. Αν δεν έχετε καταφέρει να κοιμηθείτε μέσα σε 20 έως 30 λεπτά από τη στιγμή που θα ξαπλώσετε, μην αρχίσετε να στριφογυρίζετε. Σηκωθείτε και πηγαίνετε σε άλλο δωμάτιο. Διαβάστε ένα βιβλίο ή ακούστε μουσική και πηγαίνετε ξανά στην κρεβατοκάμαρα μόλις νιώσετε ότι νυστάζετε. Κυρίως, όμως, μην αρχίσετε να σκέφτεστε πώς θα καταφέρετε να κοιμηθείτε.

Πρόβλημα Νο5: Κράμπες

Γιατί σας συμβαίνει: Μια θεωρία λέει ότι οι μύες των ποδιών κουράζονται περισσότερο λόγω του έξτρα βάρους που κουβαλούν. Μια άλλη υποστηρίζει ότι οφείλονται στην πίεση που ασκεί η μήτρα στα αιμοφόρα αγγεία και στα νεύρα των ποδιών. Κάποια άλλη ενοχοποιεί την έλλειψη μαγνησίου.

Τι μπορείτε να κάνετε: Αποφύγετε να στέκεστε ή να κάθεστε σταυροπόδι για πολλή ώρα. Τεντώστε τις γάμπες σας αρκετές φορές μέσα στην ημέρα και, κυρίως, πριν πάτε για ύπνο. Κάντε αργές περιστροφές των αστραγάλων όταν κάθεστε στο γραφείο ή όταν παρακολουθείτε τηλεόραση. Περπατήστε όσο μπορείτε κάθε μέρα (εκτός εάν δεν συμφωνεί ο γιατρός σας). Ξαπλώστε στο πλάι, για να διευκολύνεται η κυκλοφορία του αίματος. Κάντε ένα ζεστό μπάνιο πριν κοιμηθείτε για να χαλαρώσετε τους μυς. Αν, παρ’ όλα αυτά, πάθετε κράμπα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τεντώστε το πόδι και σηκώστε πολύ σιγά τα δάχτυλα προς την κνήμη, κάντε μασάζ στο μυ ή ακουμπήστε στο πόδι μια ζεστή θερμοφόρα.

Πρόβλημα Νο6: Ναυτία

Γιατί σας συμβαίνει: Όπως έχουν διαπιστώσει εκατομμύρια έγκυες πριν από εσάς, η «πρωινή» (τρόπος του λέγειν) ναυτία μπορεί να… χτυπήσει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και της νύχτας. Αν μάλιστα σας πετύχει στον ύπνο, τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ δυσάρεστα, γιατί και θα ξυπνήσετε και θα δυσκολευτείτε πολύ να ξανακοιμηθείτε. Η αιτία που την προκαλεί είναι ένας συνδυασμός των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σας (κυρίως η ραγδαία αύξηση των ορμονών), της οξυμένης αίσθησης της όσφρησης, αλλά και της αυξημένης ευαισθησίας στο στομάχι. Πάντως, οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να νιώθουν καλύτερα μετά την 14η εβδομάδα.

Τι μπορείτε να κάνετε: Φροντίστε να έχετε στο κομοδίνο δίπλα σας μερικά απλά σνακ, όπως κριτσίνια, και φάτε ένα όταν νιώθετε ναυτία. Αποφύγετε τις λιπαρές τροφές στο δείπνο, γιατί το στομάχι σας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να τις χωνέψει. Για τον ίδιο λόγο αποφύγετε τα φαγητά που έχουν πολλά μπαχαρικά, αλλά και τα όξινα ή τα τηγανητά.

Πρόβλημα Νο7: Το ροχαλητό

Γιατί σας συμβαίνει: Ακόμα κι αν η μαμά ή οι κολλητές σας μπορούν να διαβεβαιώσουν ότι ανέκαθεν κοιμόσασταν ήσυχη σαν πουλάκι, δεν αποκλείεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας να ανακαλύψετε το… ταλέντο σας στο ροχαλητό. Αν και κανείς δεν έχει ακόμα καταλάβει πού οφείλεται αυτό, είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο για μια έγκυο να ροχαλίζει στον ύπνο της. Το πρήξιμο στις ρινικές οδούς –εξαιτίας των υψηλών επιπέδων των οιστρογόνων– μπορεί να είναι μια εξήγηση γι’ αυτά τα μεταμεσονύχτια κονσέρτα. Επίσης, εάν έχετε πάρει πολλά κιλά, είναι πιο πιθανό να έχετε περισσότερα προβλήματα με την αναπνοή σας όταν κοιμάστε.

Τι μπορείτε να κάνετε: Το ροχαλητό σας θα είναι λιγότερο έντονο εάν κοιμάστε στο πλάι, αντί για ανάσκελα, και μ’ ένα μεγάλο μαξιλάρι να ανασηκώνει το κεφάλι σας. Επίσης, αποφύγετε το αλκοόλ και το τσιγάρο –εκτός απ’ όλα τα άλλα, προκαλούν και ροχαλητό– και προσπαθήστε να πάρετε μόνο όσα κιλά σας συστήσει ο γυναικολόγος σας.

Πρόβλημα Νο8: Άγχος

Γιατί σας συμβαίνει: Δεν υπάρχει πιο σίγουρος τρόπος για να ζήσετε άγρυπνες νύχτες από το να ανησυχείτε για την υγεία του μωρού ή για τις νέες ευθύνες που σύντομα θα έχετε. Είναι όμως απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε έτσι –αρκεί να μην αφήσετε αυτό το συναίσθημα να σας καταβάλλει.

Τι μπορείτε να κάνετε: Μοιραστείτε τους φόβους και τις ανησυχίες σας με το σύντροφό σας, με μια φίλη ή μ’ έναν επαγγελματία ψυχολόγο. Θα νιώσετε καλύτερα. Ο γυναικολόγος σας μπορεί, επίσης, να βοηθήσει αν η κύρια ανησυχία σας είναι αν θα πάνε όλα καλά και αν θα γεννηθεί γερό το μωρό σας.

πηγή
http://mamamia-georgina.blogspot.com/2009/11/blog-post_04.html





follow us


miss24.gr To γυναικείο blog


---

Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου