Το μέλλον της καρκινοπάθειας του μαστού
Για πολλά χρόνια το τι είναι καρκίνος δεν ήταν σαφές σαν αρρώστια. Είχε καταλογιστεί σαν πάθηση συγκεκριμένων οργάνων που δεχόντουσαν πολλές αλλαγές, λόγο φθοράς ή ορμονών.
Για πολλά χρόνια το τι είναι καρκίνος δεν ήταν σαφές σαν αρρώστια. Είχε καταλογιστεί σαν πάθηση συγκεκριμένων οργάνων που δεχόντουσαν πολλές αλλαγές, λόγο φθοράς ή ορμονών. Αργότερα προσδιορίστηκε ως πάθηση συγκεκριμένων ιστών και μετέπειτα ως γεννητική ιδιότητα κυττάρων. Θεωρήθηκε ιστορικά και ίσως με ασάφεια πάθηση του γήρατος και του πολιτισμού. Ο καρκίνος είναι πάθηση, που η σύγχρονη ιατρική, προσδιορίζει ως αποτέλεσμα γενετικής μετάλλαξης κυττάρων. Αυτές μπορούν να είναι περιβαλλοντολογικές, κληρονομικές σε ειδικές περιπτώσεις, ή αποτέλεσμα προσωπικού προφίλ ρίσκου (όπως δίαιτα, είδος απασχόλησης, μη ταχτική γύμναση, κάπνισμα κτλ). Η ακριβή διαδρομή ενός κυττάρου από κανονικό σε καρκινογόνος δεν είναι ξεκάθαρη. Τελευταία έχει οριστεί ως πολλαπλή διαδρομή. Δηλαδή τα κύτταρα επιφέρουν πολλές μεταλλαγές, σε συγκριμένα σημεία του γενετικού κώδικα, πού τον αποδιοργανώνουν. Έτσι τα καρκινογόνα κύτταρα είναι παραμορφωμένα κάτω από το μικροσκόπιο. Έχουν ακανόνιστο πύρινα, δομή, μεμβράνη και την ιδιότητα να πολλαπλασιάζονται γρήγορα. Φέρνουν την κατάπτωση του οργανισμού, αφού νικούν το ανοσοποιητικό σύστημα που έχει την ιδιότητα να τα καταπολεμά, αν τα αναγνωρίσει. Η γονιδιακή διάσταση του καρκίνου είναι πρόσφατη. Στο καρκίνο του μαστού, έχουν εντοπιστεί γονίδια, που επηρεάζουν την ανάπτυξη του σε ραγδαίες μορφές. Αυτές επηρεάζουν πιο νέους ανθρώπους και δεν ανταποκρίνονται τόσο από τις ορμόνες και τις ορμονικές αλλαγές που έρχονται με το γήρας. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει προσδιοριστεί γεννητικό τεστ. Το θεραπευτικό πρωτόκολλο παραμένει το ίδιο, δηλαδή συνδυασμός χειροθεραπείας, ραδιοθεραπείας, και χειρουργικής επέμβασης. Δεν συνιστάται η ορμονοθεραπεία. Οι θεραπείες γίνονται ραγδαίες και νωρίς για να αντιμετωπίσουν το ρίσκο.Εάν εντοπιστεί η γενετική προδιάθεση, πριν παρουσιαστεί ο καρκίνος είναι δυνατές οι επιλεκτικές προφυλακτικές μαστεκτομές ή/και οι τομές των ωοθηκών ή/και η προφυλακτική ορμονοθεραπεία αν συνιστάτε. Το κατά πόσο αυτές οι επεμβάσεις μειώνουν το ρίσκο του καρκίνου είναι θέμα επιστημονικής άποψης του γιατρού σας και δικιά σας προτίμηση.
Οι στατιστικές δείχνουν ότι άμα μειωθούν οι ‘προβληματικοί’ ιστοί, όπως το στήθος και οι ωοθήκες, τότε μειώνεται και το ρίσκο της ασθένειας, αλλά δεν εξαλείφετε ολοκληρωτικά. Γενικότερα το ρίσκο του καρκίνου του μαστού επηρεάζει γυναίκες άνω των 40 ετών. Οι καρκίνοι του μαστού, που δεν είναι γενετικής φύσης, έχουν θετική σχέση με τα οιστρογόνα. Για αυτόν το λόγο έχουν δρομολογηθεί θεραπείες που επηρεάζουν τη σχέση κυττάρων και οιστρογόνων.
Ακόμα άνω των 40 ετών απατούνται προγνωστικά μέτρα, όπως η διαγνωστική μαστογραφία και η κλινική/ προσωπική εξέταση των μαστών για αλλαγές. Όπως βλέπουμε το ιατρικό πρωτόκολλο για τον καρκίνο του μαστού απαιτεί μέριμνα από τον γιατρό αλλά και από τον ασθενή. Οι έννοιες ραγδαία θεραπεία και έγκαιρη επέμβαση μας φέρνουν μπρος στις κοινωνικές και ιστορικές διαστάσεις της πάθησης. Για αυτό απαιτείται ενημέρωση του κοινού για πιθανές αλλαγές του θεραπευτικού πρωτόκολλου, αλλά και μια πιο άμεση ή διαλεκτική σχέση ασθενή και θεράποντα, μιας και μιλάμε για τρόπους διαχείρισης της πάθησης, αλλά και του ρίσκου της. Στην τελική μιλάμε για τρόπους που μπορούμε να ζήσουμε με το ρίσκο της ασθένειας.
Μοιραστείτε
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου