Τα παντα για τη γυναικα
.

| 0 σχόλια ]

Η πληρότητα της διατροφικής αξίας του αυγού συγκρίνεται με ελάχιστες άλλες τροφές και βοηθά στη σωστή ανάπτυξή των παιδιών.
Τα ερωτήματα που τίθενται από τις μαμάδες είναι σε ποια ηλικία πρέπει να τρώνε τα παιδιά αυγό;
Πόσα αυγά μπορούν να τρώνε την εβδομάδα.
Ποιοι εναλλακτικοί τρόποι υπάρχουν για να βάλουμε το αυγό στη διατροφή του...
παιδιού «κρυφά»;

Απαντήσεις μας δίνει η Νικόλ Τσιάνη
-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc-
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Χολαργός
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Το αυγό θα πρέπει να αποτελεί μια από τις βασικές τροφές για τα παιδιά και να συμπεριλαμβάνεται στη διατροφή τους όσο αυτά μεγαλώνουν.

Θρεπτικά συστατικά αυγού

Το αυγό είναι η πιο ολοκληρωμένη τροφή που μας χαρίζει η φύση, με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνη, ασβέστιο, σίδηρο) για μια ισορροπημένη διατροφή.

Πιο συγκεκριμένα:
▪ Είναι σημαντική πηγή πρωτεϊνών και πολύ καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο έχει καθοριστικό ρόλο στη δομή και δύναμη των οστών και των δοντιών. Μετά το μητρικό γάλα, η πρωτεΐνη του αυγού έχει την υψηλότερη βιολογική αξία στη φύση.
▪ Το ασπράδι περιέχει πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, κάτι που το καθιστά πολύ σημαντικό τρόφιμο για την παιδική διατροφή, καθώς οι πρωτεΐνες στην παιδική ηλικία είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη μυϊκού ιστού, τη δημιουργία νέων κυττάρων, αλλά και την παραγωγή πολύτιμων ουσιών για τον ανθρώπινο οργανισμό όπως είναι τα ένζυμα, οι ορμόνες και τα αντισώματα.
▪ Αποτελεί καλή πηγή σιδήρου, ο οποίος βελτιώνει την πνευματική απόδοση και προλαμβάνει τα μαθησιακά προβλήματα στα παιδιά. Αντίθετα, μαθητές με έλλειψη σιδήρου παρουσιάζουν μειωμένη αντίληψη και ικανότητα μάθησης. Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα όταν συνδυαστεί με ταυτόχρονη πρόσληψη βιταμίνης C. Για το λόγο αυτό, καλό είναι μετά από κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο, να δίνετε στο παιδί και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.
▪ Περιέχει πολλές βιταμίνες όπως Α, D και Ε. Επίσης είναι μια από τις σημαντικότερες πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β. Είναι καλή πηγή λεκιθίνης, η οποία βοηθάει στις πνευματικές λειτουργίες, καθώς και χολίνης, η οποία ενδυναμώνει τη μνήμη και ενισχύει τη δυνατότητα συγκέντρωσης.

Σε ποια ηλικία πρέπει να τρώνε τα παιδιά αυγό
Στο 2ο εξάμηνο της ζωής του παιδιού ξεκινάει η σταδιακή ένταξη των στερεών τροφών στο διαιτολόγιό του. Γίνεται προσθήκη στερεών τροφών στην ηλικία αυτή, καθώς έχει ωριμάσει το πεπτικό σύστημα και έτσι ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει τις τροφές αυτές. Παράλληλα έχει ωριμάσει και το νευρικό σύστημα, ώστε να μπορεί το βρέφος να μασάει και να καταπίνει τροφές που δεν είναι υγρές. 
Οπωσδήποτε κάθε νέο τρόφιμο εισάγεται σταδιακά στη διατροφή του παιδιού και πάντα σε μικρές ποσότητες. Ο κρόκος του αυγού πρέπει να δίνεται μετά τους 8 μήνες, ενώ το ασπράδι μετά τον πρώτο χρόνο. Στην αρχή δίνουμε στο παιδί ελάχιστο κρόκο και αυξάνουμε σταδιακά την ποσότητα για να αποφύγουμε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις. Το ίδιο πρέπει να γίνει αργότερα και με το ασπράδι.

Πόσα αυγά μπορεί να τρώει ένα παιδί την εβδομάδα;


Οι συνήθεις συστάσεις των παιδιάτρων είναι 1 αυγό κάθε 2-3 ημέρες (δηλαδή 2-3 την εβδομάδα). Σύμφωνα όμως με πρόσφατες έρευνες, τα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν 1 αυγό την ημέρα. 
Προσοχή πρέπει να δοθεί στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, διότι η καθημερινή κατανάλωση αυγού είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει το λιπιδαιμικό τους προφίλ ανεβάζοντας την τιμή της χοληστερόλης στο αίμα.
Πολλά παιδιά όμως είναι διστακτικά όσον αφορά την κατανάλωση αυγών. Μπορεί ένα παιδί να μην τρώει αυγά, αλλά να τρελαίνεται για σνακ τα οποία περιέχουν αυγό (κέικ, πίτες κ.α.). Δε χρειάζεται λοιπόν να δίνουμε τόση σημασία στο γιατί το παιδί μας δεν τρώει το αυγό, αλλά στο πως θα το κάνουμε να το δοκιμάσει.

Εναλλακτικοί τρόποι να το βάλουμε στη διατροφή του «κρυφά». 
Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε:
▪ Γευστικότατο κέικ με σοκολάτα
▪ Τυροπιτάκια μπουκίτσες
▪ Ομελέτα με τα αγαπημένα του λαχανικά, καθώς και το αγαπημένο του τυράκι
▪ Κεφτεδάκια με καρότα, πατάτες και αυγό
▪ Νοστιμότατες κρέπες είτε γλυκές με μαρμελάδα είτε αλμυρές με τυρί
▪ Αυγόφετες
▪ Πίτσα με πολτοποιημένο το αυγό επάνω
▪ Σπιτικά μπισκοτάκια σε διάφορα σχέδια
▪ Αυγά μάτια δημιουργώντας όμορφα σχέδια (π.χ. φατσούλες) με τη βοήθεια λαχανικών

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετάσχουν στο μαγείρεμα. Εκτός από τον χρόνο που θα αφιερώσετε μαζί τους, όσο πιο ενεργά είναι τα παιδιά στη διαδικασία προετοιμασίας του φαγητού, τόσο πιο υπερήφανα θα είναι για το αποτέλεσμα και σίγουρα θα έχετε λιγότερα προβλήματα στο να τα πείσετε να το φάνε.
life2day.gr

 

---

Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου