Τα παντα για τη γυναικα
.

| 0 σχόλια ]

Τελικά, ο ήλιος δεν είναι μόνο ο άσπονδος εχθρός που προκαλεί έως και ανεπανόρθωτες βλάβες στην υγεία από την υπερβολική έκθεσή μας στην ακτινοβολία του τους καλοκαιρινούς μήνες!Μελέτες Ελλήνων ερευνητών που παρουσιάζει η Real news δείχνουν ότι η υπεριώδης ακτινοβολία έχει και την ευεργετική πλευρά της, καθώς βοηθά στην παραγωγή της πολύτιμης για τον ανθρώπινο οργανισμό βιταμίνης D.
Τα τελευταία χρόνια, η ελάττωση του στρώματος του όζοντος, μία από τις χειρότερες συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στην ατμόσφαιρα της Γης, έχει εντείνει την επικινδυνότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, αυξάνοντας τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος. Παρ’ όλα αυτά, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η υπερβολική «ηλιοφοβία» οδηγεί σε πολλά άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία προέρχονται από την υποβιταμίνωση, συνιστώντας την έκθεση στον ήλιο, ακόμα και στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, αρκεί να γίνεται με προσοχή.

Αποκαλυπτική έρευνα

Αποκαλυπτική είναι η έρευνα που έγινε από επιστημονική ομάδα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου για την υποβιταμίνωση D. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δύο στατιστικοί έλεγχοι σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 404 παιδιών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 9-13 ετών, στην Ελλάδα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Αγρίνιο), που έδειξαν υψηλότερα ποσοστά υποβιταμίνωσης D σε παχύσαρκα κορίτσια σε σχέση με υπέρβαρα ή φυσιολογικού βάρους κορίτσια (59,1% έναντι 32,9% και 26,1% αντίστοιχα). Συνολικά, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν υψηλά επίπεδα υποβιταμίνωσης D για τον ελληνικό πληθυσμό ηλικίας 9-13 ετών, όταν μάλιστα η βιταμίνη αυτή διαδραματίζει θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη του σκελετού κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, στη διατήρηση της υγείας των οστών κατά την ενήλικη ζωή, ενώ φαίνεται ότι προφυλάσσει τον οργανισμό από διάφορα νοσήματα. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά χρειάζονται βιταμίνη D για να χτίσουν γερά κόκαλα και οι ενήλικοι για να διατηρήσουν τα οστά τους υγιή.

«Οι Ελληνες σε ποσοστό 30% πάσχουν από υποβιταμίνωση D, αν και ζουν σε ηλιόλουστη χώρα. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτό είναι ακόμη χειρότερο στους παχύσαρκους», τονίζει o καθηγητής - διευθυντής της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεώργιος Χρούσος». Μάλιστα, υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της υποβιταμίνωσης και του μεταβολικού συνδρόμου που προκαλείται από τον συνδυασμό παχυσαρκίας και στρες στον άνθρωπο. Η έλλειψη βιταμίνης D σχετίζεται ακόμη με οστεομαλάκυνση, μία επώδυνη νόσο, η οποία πολλές φορές συγχέεται με οστεοπόρωση», προσθέτει και καταλήγει: «Η βιταμίνη έχει πολλές δράσεις -πέραν των οστών - και η έλλειψή της μπορεί να επηρεάζει τον μεταβολισμό, τον ψυχισμό και την ανοσία. Η θεραπεία συνίσταται σε λήψη βιταμίνης D για διόρθωση των επιπέδων και καθημερινά ως πρόληψη».

Στην Ελλάδα, αν και χώρα με ήλιο, παρατηρείται υποβιταμίνωση σε εφήβους 15-18 ετών σε ποσοστό 47% τον χειμώνα, με τα κορίτσια να έχουν την πρωτιά. Στις ηλικίες 13-14 ετών, tο φαινόμενο εμφανίζεται σε ποσοστό 13%-14%.

Μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού έδειξε ότι στο τέλος του χειμώνα (αρχές Μαρτίου) τα περισσότερα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου είχαν επίπεδα βιταμίνης D πολύ χαμηλότερα από τα κατώτερα φυσιολογικά.

Η μειωμένη επιδερμική σύνθεση της βιταμίνης D οφείλεται και στην αντηλιακή προστασία που κατά τα άλλα είναι ασπίδα προστασίας για τον καρκίνο δέρματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντηλιακό με δείκτη προστασίας 8 μπορεί να μειώσει τη σύνθεση της βιταμίνης στο δέρμα κατά 92,5%, ενώ ο δείκτης 15 κατά 99%.

real.gr

---

Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου