Τα παντα για τη γυναικα
.

| 0 σχόλια ]

3 βήματα για να κόψετε μια και καλή τις «κακές» συνήθειες και να κάνετε τις αλλαγές που θέλετε στη ζωή σας.

Αυτή την άνοιξη είστε αποφασισμένοι να κάνετε σημαντικές αλλαγές στη ζωή σας: να ασκηθείτε, να αρχίσετε υγιεινή διατροφή, να κόψετε το κάπνισμα κ.λπ. Θα τα καταφέρετε; Μάλλον όχι, αν κρίνουμε από τα στοιχεία των ερευνών: «Μόλις το 20% όσων θέλουν να εγκαταλείψουν κάποιες συνήθειές τους είναι έτοιμοι να το πετύχουν», υπογραμμίζει ο ψυχολόγος James Prochaska, PhD, ένας από τους συγγραφείς του βιβλίου «Changing for Good» και διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου στο Rhode Island της Αμερικής. Ο λόγος που συνήθως δεν πετυχαίνουν τέτοιες προσπάθειες; Σύμφωνα με τον J. Prochaska, δεν προηγείται η κατάλληλη -συναισθηματική αλλά και πρακτική- προετοιμασία, η οποία περιλαμβάνει τρία βασικά...


βήματα. Διαβάστε ποια είναι, ακολουθήστε τις πρακτικές συμβουλές των ειδικών και... τολμήστε το πρώτο βήμα για να πετύχετε το στόχο σας αλλά και να αλλάξετε τη ζωή σας!

1o Βήμα: Βάλτε στόχο
Κάντε το αν... τον τελευταίο καιρό κάτι σάς φταίει: Νιώθετε ότι έχετε παραμελήσει την εξωτερική σας εμφάνιση, ότι δεν προσέχετε αρκετά την υγεία σας ή ότι σας έχει καταβάλει το άγχος. Από πού όμως να ξεκινήσετε;
Πώς θα το πετύχετε
Προσδιορίστε το στόχο Εντοπίστε την «πηγή του κακού», που σας κάνει να αισθάνεστε έτσι. Αν νιώθετε ότι έχετε παραμελήσει την εξωτερική σας εμφάνιση εξαιτίας των περιττών κιλών, βάλτε στόχο να ξεκινήσετε δίαιτα. Αν νιώθετε διαρκώς αγχωμένοι, βάλτε στόχο να αρχίσετε γυμναστική, που θα σας βοηθήσει να αποβάλετε το στρες.
Βρείτε το κίνητρο Θα το καταφέρετε, αρκεί να ζυγίσετε τα οφέλη. Σκεφτείτε π.χ. ότι αν χάσετε βάρος, θα μειώσετε τον κίνδυνο να προσβληθείτε από κάποιο καρδιακό νόσημα, διαβήτη ή υπέρταση. Συγχρόνως, θα αισθάνεστε πιο δραστήριοι, πιο γοητευτικοί, πιο επιθυμητοί και ίσως χωρέσετε ξανά στο αγαπημένο σας μπλουζάκι μεγέθους... small. Με άλλα λόγια, θα αυξηθεί η αυτοπεποίθησή σας! Δεν σας αρκούν τα κίνητρα που έχετε; Ζητήστε από τον προσωπικό σας γιατρό να σας εξηγήσει ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχουν στην υγεία σας τα 15 κιλά που άφησε στο σώμα σας η τελευταία εγκυμοσύνη.

2ο Βήμα: Προετοιμάστε το έδαφος
Κάντε το αν... έχετε συνειδητοποιήσει ποιες αλλαγές πρέπει να κάνετε στη συμπεριφορά σας, αλλά αυτό που φοβάστε πολύ είναι το ενδεχόμενο της αποτυχίας.
Πώς θα το πετύχετε
Γνωρίστε τον «εχθρό» Βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, που θα σας βοηθήσουν να κατακτήσετε το στόχο σας. Για παράδειγμα, αν σκοπεύετε να κόψετε το κάπνισμα, διαβάστε σχετικά βιβλία και άρθρα μέσα από τα οποία θα μάθετε για τυχόν δυσκολίες του εγχειρήματος, ώστε να ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε και να καταρτίσετε την ανάλογη στρατηγική.
Προετοιμαστείτε ψυχολογικά Διαβάστε τα βιβλία «Πρώτοι στην παρακίνηση-Ανοίξτε το δρόμο για την επιτυχία», Richard Denny και «Προσωπική ανάπτυξη», Michel Lacroix (Εκδόσεις Κριτική, 16 ευρώ και 9,90 ευρώ αντίστοιχα).
Τροποποιήστε το πρόγραμμά σας Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να αναπροσαρμόσετε τις δραστηριότητές σας ή να «μοιράσετε» διαφορετικά τις δουλειές του νοικοκυριού. «Καθιερώστε να σημειώνετε στην καθημερινή ή εβδομαδιαία ατζέντα σας τις ώρες άσκησης, μαγειρέματος ή ακόμα και διαλογισμού, όπως ακριβώς θα κάνατε για τα επαγγελματικά ραντεβού σας», προτείνει η Maryann Troiani, PsyD, ψυχολόγος στο Barrington και μια από τις συγγραφείς του βιβλίου «Spontaneous Optimism». Στο σχεδιασμό του, δε, θα πρέπει να υπάρχει και «Σχέδιο Β», για εμπόδια που πιθανόν να παρουσιαστούν: Αν για παράδειγμα μια έκτακτη σύσκεψη σας «κρατήσει» κάποια μέρα μακριά από τη σχολή χορού, αντικαταστήστε τη με μια σύντομη βόλτα την ώρα του φαγητού.
Οργανώστε το περιβάλλον σας Κάνετε δίαιτα; Εφοδιάστε τα ντουλάπια σας με ελαφριά σνακ και φρυγανιές ολικής άλεσης. Και, φυσικά, ξεφορτωθείτε τις ανθυγιεινές τροφές.
Συζητήστε το με τους γύρω σας Εξηγήστε στον περίγυρό σας ότι η πίεση δεν ωφελεί. Δε χρειάζεστε να σας λένε τι «πρέπει» και τι «δεν πρέπει» να κάνετε. Οι συμβουλές αρκούν.
Κάντε ένα «crash test» Προγραμματίζετε να αρχίσετε τζόκιν; Ξεκινήστε από μια βραδινή βόλτα γύρω από το τετράγωνο, που θα σας επιτρέψει συγχρόνως να τεστάρετε τον εαυτό σας. Ο J. Prochaska τονίζει ότι η κατάκτηση οποιουδήποτε στόχου επιτυγχάνεται με μικρά αλλά σταθερά βήματα.

3ο Βήμα: Ενεργοποιηθείτε
Είστε έτοιμη να υποδεχτείτε την αλλαγή αν... νιώθετε πως έχετε τη δύναμη να ξεκινήσετε μια δύσκολη προσπάθεια, π.χ. να χάσετε βάρος ή να κόψετε το κάπνισμα.
Πώς θα το πετύχετε
Ξεπεράστε τις δικαιολογίες Για παράδειγμα μια φίλη σάς καλεί να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο yoga, αλλά εσείς «θυμάστε» τον πόνο στην πλάτη σας. Είναι όμως όντως πόνος ή μήπως πρόκειται απλώς για «πονάκι»;
Νικήστε τις δυσκολίες Μπορεί μόλις αποφασίσατε να κόψετε το κάπνισμα να διανύετε μια περίοδο έντονου στρες, που κάνει τη νικοτίνη να μοιάζει μοναδική διέξοδος. Μήπως να αναζητήσετε εναλλακτικό τρόπο να αντιμετωπίσετε το άγχος, ζητώντας τη βοήθεια ειδικού; Δεσμευτείτε ενώπιον όλων Εν ολίγοις, ανακοινώστε τις προθέσεις σας σε συγγενείς, φίλους, συναδέλφους και γνωστούς.

.................................................................................................................
Η Ελευθερία Κανακάκη είναι δημοσιογράφος και αρθρογραφεί στον περιοδικό τύπο. Στο θέμα συνεργάστηκε η Σοφία Αντύπα, ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, BA, MSc, Diploma in Psychotherapy, μέλος της Ψυχοθεραπευτικής Εταιρείας της Μ. Βρετανίας (UKCP).


http://www.preventionmag.gr/default.php?pid=6&art_id=1783&cat_id=61&subcat_id=67&supercat_id=7






follow us


miss24.gr To γυναικείο blog



Share on Facebook

---

Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου