Τα παντα για τη γυναικα
.

| 0 σχόλια ]

Γιατί οι αληθινές «κολλητές» υπάρχουν, αλλά όχι απαραίτητα όπως τις θέλει η αμερικανική TV...
Στην άποψη ότι «η γυναικεία φιλία είναι ένας αστικός μύθος» απαντώ συνήθως μετά στόμφου ότι έχω τρεις «κολλητές» από το γυμνάσιο.
Εχουμε περάσει μαζί ερωτικές απογοητεύσεις, μεταμεσονύκτια δράματα, χαρές, οικονομικά άγχη, ταξίδια, διαζύγια, επαγγελματικές αποτυχίες, αρρώστιες, μοναξιές, επιτυχίες, απονενοημένα διαβήματα, έχουμε ανταλλάξει μαθηματικές ασκήσεις, χυδαία κουτσομπολιά, απελπισία, γκρίνιες και συνταγές για την πρώτη φρουτόκρεμα του μωρού.
Μπορεί να έχουμε να μιλήσουμε τέσσερις μήνες, όμως όταν βρισκόμαστε είναι σαν μην έχει περάσει ούτε μια μέρα.Παρ’ όλα αυτά, επιμένω να μην πιστεύω σε τέλειες φίλες και εξιδανικευμένες καταστάσεις.
Ισα ίσα, θα ομολογήσω ότι η άκρατη ειδωλοποίηση της γυναικείας φιλίας – τουλάχιστον έτσι όπως αποτυπώθηκε πρωτίστως μέσα από το «Sex and the City» και τα ομοειδή προϊόντα μιας βεβιασμένα θηλυκής ποπ κουλτούρας – μου προκαλούσε ανέκαθεν μια τάση προς έμετο. Με απωθεί όλη αυτή η σιτεμένη «girl power» με την οποία μας περιέχυσαν σαν τοξικό απόβλητο, με ψευδείς προσδοκίες, εμμονικές εξομολογήσεις περί σεξ, σακούλες Μανόλο Μπλάνικ και τσιτάτα του τύπου: «Για τους άνδρες καλό είναι να ζητάς κάρτα αλλαγής, οι φίλες όμως δεν γίνονται ποτέ ντεμοντέ».

Εξίσου, αν όχι περισσότερο, απωθητικές μού φαίνονται οι σειρές και οι ταινίες που επιχειρούν να αποδώσουν στις γυναίκες όλα τα κλισέ της ανδρικής φιλίας (όπως, για παράδειγμα, οι «Φιλενάδες», η θηλυκή βερσιόν του «Hangover», που κέρδισε μάλιστα τον τίτλο της «πιο εμπορικής, ακατάλληλης γυναικείας ταινίας στην ιστορία του αμερικανικού box office), λες και με ρεψίματα, κλανιές και χονδροειδή gags, θα κατορθώσεις να μιλήσεις για την πεμπτουσία του female bonding.

Αν μη τι άλλο, στο νεοαφιχθέν «Girls»
(ο β΄ κύκλος του οποίου σαρώνει αυτή τη στιγμή στην Αμερική), οι φιλίες είναι πιο σάρκινες, όπως άλλωστε και οι ηρωίδες. Η ίδια η Λένα Ντάναμ, δημιουργός και πρωταγωνίστρια της σειράς (η οποία, σημειωτέον, ψηφίστηκε από το αμερικανικό «Time» ως «το πιο cool πρόσωπο του 2012», ακριβώς επειδή είναι τόσο, μα τόσο λίγο cool), έκανε λόγο, σε πρόσφατη συνέντευξή της, για την καλά καμουφλαρισμένη αλήθεια: «Εχω την αίσθηση ότι οι γυναικείες φιλίες που βλέπω στην τηλεόραση ή στο σινεμά παρουσιάζονται σαν να είναι εξαγνισμένες από τον φθόνο, την αγωνία και την υποκρισία, στοιχεία που υπήρξαν τόσο αναπόσπαστο κομμάτι των δικών μου φιλικών σχέσεων με τις γυναίκες και τα οποία ευελπιστώ ότι με την πάροδο του χρόνου θα ατροφήσουν».

Πρόσφατα, η γεννημένη στο Λονδίνο, αλλά αμερικανοτραφής Σουζάνα Σόνενμπεργκ αποτόλμησε να γράψει το βιβλίο «She Μatters: a Life in Friendships», μια αυτοβιογραφική ωδή στη γυναικεία φιλία. Η συγγραφέας δεν διστάζει να μιλήσει για όλες εκείνες τις φίλες που στοίχειωσαν την παιδική ηλικία της, την εφηβεία και την ενήλικη ζωή της, συμβάλλοντας – ομολογουμένως περισσότερο και από συντρόφους, συζύγους, παιδιά, καριέρες – στο να χτίσει μια συμπαγή γυναικεία ταυτότητα. Θα παρελάσουν όλες, αγέρωχες και άφθαρτες, μέσα από τις σελίδες του «She Μatters»: η πρώτη «κολλητή» στο σχολείο που ήξερε όλα τα προεφηβικά μυστικά, η φίλη-αδελφή που παντρεύτηκε πρώτη και παρέδωσε τα πρώτα μαθήματα ενήλικης ζωής, η φίλη που δεν μπόρεσε να σταθεί δίπλα της όταν έπρεπε, η φίλη που ήξερε να την κάνει να περνάει καλά, ακόμη και όταν όλα τριγύρω κατέρρεαν, η φίλη που γνώρισε μέσα από τις συναντήσεις γονέων στον παιδικό σταθμό, η φίλη που προτιμά να ξεχάσει. Η Σόνενμπεργκ δεν φοβάται να αποτυπώσει, σύμφωνα τουλάχιστον με τους «New York Times», «όλη τη θέρμη που ενυπάρχει σε αυτές τις φιλίες, τα υπόγεια ρεύματα μέσα τους, αλλά και τη γενναιοδωρία τους».

Οπως αποκαλύπτει το βιβλίο της Σόνενμπεργκ, όλα τα ηλίθια κλισέ περί γυναικείας φιλίας ενίοτε ευσταθούν. Η φίλη σου μπορεί να είναι ανταγωνιστική, δειλή, μεμψίμοιρη, να μιλάει αδιαλείπτως για τα παιδιά της, μπορεί να σου σπάει τα νεύρα γιατί σου λέει πάντα την αλήθεια ή γιατί σου υπενθυμίζει αμείλικτα τον χρόνο που περνάει. Ξέρεις, όμως, ότι, όπως έλεγε η Μαρλένε Ντίτριχ, όταν θα της τηλεφωνήσεις στις 4.00 τα ξημερώματα, θα σηκώσει το ακουστικό.

Αρθρο της Λένας Παπαδημητρίου για το ΒΗmagazino. http://www.4moms.gr/2013-02-07/%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%B3%CF%85%CE%BD%CE%B1%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BC%CF%8D%CE%B8%CE%BF%CF%82/

---

Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου