Τα παντα για τη γυναικα
.

| 1 σχόλια ]

Μερικές γυναίκες λατρεύουν τα παπούτσια τους τόσο πολύ, ώστε θυσιάζουν τα πόδια τους για πάντα. Αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας μελέτης, η οποία εξέτασε τη σχέση μεταξύ των παπουτσιών και των προβλημάτων στα πόδια.Η μελέτη...
βασίστηκε σε 3.378 άνδρες και γυναίκες από το Φράμιγχαμ της Μασαχουσέτης, οι οποίοι την περίοδο 2002 - 2008 είχαν συμπληρώσει ειδικά ερωτηματολόγια για τα παπούτσια που φορούσαν όταν ήταν νέοι και όταν έφθασαν τα 60, καθώς και για την κατάσταση των  ποδιών τους (αν λ.χ. πονούσαν, είχαν ενοχλήματα, δυσκαμψία κ.λπ.).
Οι ερευνητές ταξινόμησαν τα παπούτσια τους σε τρεις κατηγορίες: καλά (όσα δύσκολα δημιουργούν προβλήματα στα πόδια, όπως τα αθλητικά και τα πάνινα σπορ παπούτσια), μέτρια (όσα φέρουν μέτριο κίνδυνο προβλημάτων, όπως τα παπούτσια με σκληρή ή ελαστική σόλα και οι μπότες εργασίας) και επιβλαβή (όσα φέρουν μεγάλο κίνδυνο προβλημάτων στα πόδια, όπως τα ψηλοτάκουνα, τα σανδάλια και οι «παντόφλες»).
Όπως ανακάλυψαν, το ένα τέταρτο των εθελοντών είχαν τον περισσότερο καιρό γενικευμένους πόνους στα πόδια τους, με το 19% των ανδρών και το 29% των γυναικών να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι έξυπνες επιλογές παπουτσιών στη νιότη μας αποδίδουν πολύ μακροπρόθεσμα.
Οι γυναίκες οι οποίες προτιμούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους τα καλά, υποστηρικτικά παπούτσια, όπως τα αθλητικά και τα πάνινα σπορ υποδήματα, μείωναν κατά περισσότερο από 50% τον κίνδυνο να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα πόδια τους αργότερα στη ζωή, σε σύγκριση με όσες φορούσαν μέτρια παπούτσια.
Ωστόσο, οι γυναίκες αυτών των κατηγοριών ήταν η μειονότητα, καθώς περισσότερες από το 60% είπαν πως είχαν περάσει τη νιότη και τη μέση ηλικία φορώντας παπούτσια που δημιουργούν πρόβλημα στο πόδι, κυρίως ψηλοτάκουνα και σανδάλια.
Αυτές ακριβώς οι γυναίκες διέτρεχαν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάζουν τα συνηθέστερα ενοχλήματα που σχετίζονται με τα ακατάλληλα παπούτσια, δηλαδή πόνους και ενοχλήματα στις φτέρνες, γύρω από τους αστραγάλους και στον αχίλλειο τένοντα.
Τη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Arthritis & Rheumatism», πραγματοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, οι οποίοι σχολίασαν ότι οι γυναίκες πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι οι επενδύσεις στα σωστά παπούτσια σήμερα μπορεί να τις γλιτώσουν από πολλά δεινά στο μέλλον.
Όσον αφορά τους άνδρες, αυτοί διαπιστώθηκε ότι κάνουν πολύ καλύτερες επιλογές παπουτσιών, καθώς μόνο το 2% βρέθηκε να φοράει μια ζωή ακατάλληλα παπούτσια - πληρώνοντας βέβαια ανάλογο τίμημα μετά τα 60...
ourlife.gr

---

Μοιραστείτε

1 σχόλια

Ανώνυμος είπε... @ 5 Νοεμβρίου 2012 στις 7:09 μ.μ.

pshlotakouna kai as pethanw!!!

Δημοσίευση σχολίου