Τα παντα για τη γυναικα
.

| 1 σχόλια ]

Μήπως ο μεταβολισμός σου είναι μπερδεμένος; Μήπως βαρέθηκες τις δίαιτες που σου στερούν τους λατρεμένους υδατάνθρακες; Μήπως θέλεις να τρως ακόμα και κέικ αλλά να αδυνατίζεις; Η λύση είναι στο πιάτο σου. Ακολούθησε πιστά τη δίατα του κέικ που βάζει σε σειρά ακόμα κι τον πιο μπερδεμένο μεταβολισμό και θα τρίβεις τα μάτια σου με το κορμί που θα φτιάξεις. Κι αν στο πρώτο μέρος τα κέικ είναι μετρημένα, μην φοβηθείς. Πρόκειται για το πρώτο βήμα και την περίοδο αποτοξίνωσης. Στη συνέχεια, θα μπεις για τα καλά στους υδατάνθρακες.
Αχ μεταβολισμέ μου: η επιστήμη σήμερα συμφωνεί πως για τα περιττά σου κιλά δεν ευθύνεσαι τόσο εσύ, αλλά ο μεταβολισμός σου. Η δίαιτα του μεταβολισμού που προτείνουμε σήμερα, σε βοηθά εκεί που όλες οι υπόλοιπες αποτυγχάνουν: δηλαδή στο να χάσεις κιλά και να διατηρήσεις την απώλεια μακροπρόθεσμα.
Η δημιουργός της εν λόγω δίαιτας, η αμερικανίδα διατροφολόγος Ντιάν Κρες (Diane Kress) μας εξηγεί τις βασικές αρχές του εν λόγω προγράμματος:
Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τον ίδιο μεταβολισμό: τουλάχιστον το 50% των ανθρώπων παγκοσμίως, υποφέρουν από το μεταβολικό σύνδρομο ή τον Μεταβολισμό τύπου Β όπως τον ονομάζει η Κρες. Πρόκειται για μια κληρονομική κατάσταση στην οποία η όρεξη σου ανοίγει χωρίς κανένα έλεγχο πάνω της με αποτέλεσμα το σώμα να υπερ - επεξεργάζεται τις τροφές με υδατάνθρακες και να τους μετατρέπει σε λίπος (ανεξάρτητα από το πόσο αθλείσαι ή κουράζεσαι).
Πώς θα καταλάβεις αν ο μεταβολισμός σου ανήκει στην κατηγορία Β;
Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις αν υποφέρεις και συ από αυτό το μεταβολικό σύνδρομο.
Για παράδειγμα, ένας κανονικός άνθρωπος μπορεί να φάει ένα σάντουιτς και να αισθάνεται πλήρης για 4 με 5 ώρες. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν εκείνος καταναλώνει υδατάνθρακες, το σώμα του εκκρίνει ινσουλίνη στη σωστή ποσότητα και στην σωστή στιγμή για να τρέξει ο μεταβολισμός. Αντίθετα ένα άτομο με μεταβολισμό Β θα φάει μια σοκολάτα και μισή ώρα αργότερα θα λιγουρευτεί κάτι ξανά. Κι αυτό γιατί το σώμα εκκρίνει υπερβολική ινσουλίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν επικίνδυνα και συ αποζητάς κι άλλους υδατάνθρακες πολύ σύντομα.
Ο μεταβολισμός τύπου Β μπορεί να αποτελεί κληρονομική κατάσταση αλλά μπορεί να πυροδοτηθεί και από παράγοντες όπως το στρες, κάποια ορμονολογική διαταραχή ή άλλη ασθένεια. Τα καλά νέα είναι πως αν ακολουθήσεις την παρακάτω θαυματουργή δίαιτα, θα καταφέρεις να βάλεις σε έλεγχο τον ανισόρροπο μεταβολισμό σου.
Το πρώτο βήμα προς το θαύμα του μεταβολισμού περιλαμβάνει μια περίοδο «αποτοξίνωσης» από τους υδατάνθρακες διάρκειας 8 εβδομάδων που έχει σχεδιαστεί για να επαναπρογραμματίσει τον οργανισμό σου!
Φυσικά, θα συνεχίσεις να τρως πολλά από τα αγαπημένα σου φαγητά σε αυτό το εύκολο σχετικά μέρος της δίαιτας, που ουσιαστικά θα "καθαρίσει" το μεταβολισμό σου, από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Έτσι θα καταφέρεις να μειώσεις τα λιπώδη κύτταρα σου και άρα να χάσεις βάρος. Βέβαια το πιο βασικό είναι ότι θα καταφέρεις να μειώσεις πολύ το λίπος στην περιοχή της κοιλίτσας!
Τι θα κόψεις: για τις πρώτες οκτώ εβδομάδες του πρώτου βήματος θα χρειαστεί να περιορίσεις κατά πολύ τους υδατάνθρακες, αλλά μόνο προσωρινά! Όπως φαίνεται αν βγάλεις από τη διατροφή σου για λίγο τους υδατάνθρακες καταφέρνεις να αποτοξινωθείς και να ελέγξεις έτσι τα επίπεδα της γλυκόζης. Αυτή η φάση της αποτοξίνωσης καταφέρνει δύο πράγματα.
Πρώτον μειώνοντας τους υδατάνθρακες να μειώσεις αυτόματα την πρόσληψη γλυκόζης και άρα το αίμα σου απελευθερώνει λιγότερη ινσουλίνη αλλά και το συκώτι σου καταστρέφει τα περισσότερα γλυκογόνα αποθέματα που χρησιμοποιεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες σου!
Έτσι, για τις πρώτες βδομάδες της αποτοξίνωσης του πρώτου βήματος, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου θα είναι σε καλά επίπεδα. Έχε υπόψη ότι η έλλειψη υδατανθράκων από τη διατροφή σου μπορεί μακροπρόθεσμα να μην είναι ότι καλύτερο. Όμως βραχυπρόθεσμα βοηθάει πάρα πολύ, ώστε για να κάνεις reset στο μεταβολισμό, ακριβώς ότι χρειάζεσαι μετά την κραιπάλη των γιορτών! Μην ανησυχείς γιατί οι υδατάνθρακες επανέρχονται δυναμικά στο δεύτερο και τρίτο βήμα!
Κράτησε το απλό: Ίσως το καλύτερο μέρος του πρώτου βήματος του (εκτός από την απώλεια λίπους και την ενέργεια στα ύψη) είναι ότι πρόκειται για μια απλή διαδικασία.
Στη φάση αυτή, τα φαγητά χωρίζονται σε δυο κατηγορίες: σε αυτά που μπορείς να φας και σε εκείνα που δε μπορείς!
Ελεύθερη κατανάλωση: κατά τη διάρκεια των οκτώ εβδομάδων, μπορείς να τρως ελεύθερα τροφές που ανήκουν στην κατηγορία με τα υγιεινά λιπαρά όπως: βούτυρο (με χαμηλά λιπαρά), μαγιονέζα λάιτ, sour cream με μισά λιπαρά, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, ελιές. Από πρωτεΐνες επίλεξε: ψάρι, άπαχο κρέας , κότατζ τσίζ χαμηλών λιπαρών, αυγά, γάλα σόγιας ενώ από λαχανικά μπορείς να καταναλώνεις: φασόλια, αγγούρια, μανιτάρια, πιπεριές, ντομάτες, ντοματοχυμό.
Τα συγκεκριμένα φαγητά διαχωρίζονται με βάση τα κύρια συστατικά τους και γι’ αυτό το λόγο είναι ελεύθερα.
Διάβασε παρακάτω τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσεις για τέλειο αποτέλεσμα:
Α. Μπορείς να καταναλώνεις όση ποσότητα θέλεις από τα φαγητά που επιτρέπονται, αλλά καλό είναι ( όπως είναι αυτονόητο) να μην το παρακάνεις, γιατί έτσι καθυστερείς την απώλεια βάρους!
Β. Φάε ένα λογικό πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό, επιλέγοντας φαγητά από τις παραπάνω κατηγορίες. Προσπάθησε να τρως ένα βασικό γεύμα κάθε 5 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας ή επίλεξε κάποιο σνακ αν πεινάσεις ανάμεσα στα γεύματα.
Γ. Πιες τουλάχιστον δύο λίτρα υγρών με προτίμηση στο νερό (εκτός από καφέ) καθημερινά!
Δ. Μη αφήνεις το στομαχάκι σου άδειο (χωρίς φαγητό ή σνακ) για πάνω από 5 ώρες την ημέρα.
Ε. Μια ώρα αφού ξυπνήσεις και αμέσως πριν κοιμηθείς το βράδυ, φρόντισε να βάλεις κάτι στο στόμα σου, έτσι ώστε να περιορίσεις το ενδεχόμενο να σου χτυπήσει την πόρτα σου η πείνα ή κάποια λιγούρα!
Ζ. Γύμνασε το κορμάκι σου τουλάχιστον πέντε φορές την εβδομάδα για περίπου 30 λεπτά και θα δεις θεαματικά αποτελέσματα!
Απαγορευμένοι υδατάνθρακες: ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, κράκερ, δημητριακά πατάτες, καρότα, παντζάρια, γάλα, γιαούρτι, γλυκά.
Περιορισμένη κατανάλωση: επίλεξε να φας με μέτρο (μέχρι 5 γραμμάρια) στη διάρκεια της πρώτης φάσης: γλυκά χωρίς ζάχαρη, ψωμί χαμηλό σε υδατάνθρακες, χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
Τιπ: στο πρώτο βήμα επίλεξε να καταναλώσεις μέχρι 5 γρ. καθαρούς υδατάνθρακες!
Τα καλά νέα είναι ότι δε χρειάζεται να σε βρει η νέα χρονιά μετρώντας γραμμάρια ή τις ποσότητες που μπορείς να καταναλώσεις από τη λίστα. Μπορείς να καταναλώσεις όση ποσότητα θέλεις.
Άρα επίλεξε να φας όσο θέλεις από τις κατηγορίες που επιτρέπεται και ξέχνα μόνο τους απαγορευμένους υδατάνθρακες, οι οποίοι έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα επίπεδα του σακχάρου, οδηγώντας τον οργανισμό σου να απελευθερώνει πολύ γρήγορα ινσουλίνη (κάτι που πρέπει να αποφύγεις κατά τη διάρκεια του πρώτου βήματος).
Προσοχή στους υδατάνθρακες: το κλειδί στο πρώτο βήμα είναι φυσικά ο έλεγχος των υδατανθράκων! Στη διάρκεια της αποτοξίνωσης θα χρειαστεί να περιορίσεις τους "κακούς" υδατάνθρακες στα 5 γραμμάρια.
Προσπάθησε να καταναλώνεις τους υδατάνθρακες σου στο μεσημεριανό! Κι μην ξεχνάς ότι αν καταναλώσεις πάνω από την επιτρεπόμενη ποσότητα, ενεργοποιείς το πάγκρεας που απελευθερώνει ινσουλίνη και έτσι επιβραδύνεις ξανά το μεταβολισμό!
ΤΙΠ:για να δεις την καθαρή ποσότητα υδατανθράκων των τροφών, τσέκαρε στο πίσω μέρος της συσκευασίας.
Ετοιμάζω 3μερη αποτοξίνωση μοναχά για πάρτη μου: οι τρείς πρώτες μέρες της δίαιτας είναι δύσκολες, γι’ αυτό να είσαι προετοιμασμένη!
Σκέψου απλά ότι το σώμα σου κατανάλωνε υδατάνθρακες από τη μέρα που γεννήθηκες! Οι τρεις αυτές μέρες είναι δύσκολες γιατί καις πραγματικό λίπος, ενώ σε συνδυασμό με λίγη σωματική άσκηση, τα αποτελέσματα θα είναι θεαματικά!
Ιδέες για πρωινό:
Ομελέτα με ασπράδι αυγού και ένα κομματάκι τυρί τσένταρ χαμηλών λιπαρών, 2 φετούλες γαλοπούλα και λεμονάδα χωρίς ζάχαρη, Μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με ΄ένα κουταλάκι φυστικοβούτυρο και ένα ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών.
Ιδέες για μεσημεριανό: Τονοσαλάτα με μαγιονέζα λάιτ και μαρούλι ή ντομάτα. Ζελέ χωρίς ζάχαρη, Μπιφτέκι με σαλάτα και σός χαμηλών λιπαρών, Μακαρονάδα με ζυμαρικά ολικής άλεσης και φρέσκια μοτσαρέλα, τομάτα και ελιές.
Ιδέες για βραδινό: Ψητό κοτόπουλο με πουρέ λαχανικών (εκτός πατάτας), Ψητός σολομός σερβιρισμένος με κρεμμύδια, σκόρδο και σος χαμηλών λιπαρών.
Σνακς που επιτρέπονται:
Μπαστουνάκια τυριού χαμηλών λιπαρών, Τυρί κότατζ, Ξηροί καρποί ανάλατοι, Λαχανικά, φέτες γαλοπούλας ή ζαμπόν χαμηλών λιπαρών, ζελέ χωρίς ζάχαρη, ελιές, μάφιν ή μπραουνι με μαύρη ζάχαρη και χαμηλά λιπαρά.
Μείνε συντονισμένη γιατί σε λίγες ημέρες ακολουθεί το δεύτερο και τρίτο βήμα με περισσότερους υδατάνθρακες.




http://www.womenonly.gr/article.asp?catid=13308&subid=2&pubid=6814484





follow us


miss24.gr To γυναικείο blog



Share on Facebook

---

Μοιραστείτε

1 σχόλια

maria είπε... @ 10 Ιανουαρίου 2010 στις 8:28 μ.μ.

POLY ENDIAFERON!
TOSO APLA, TOSO KATANOHTA...

Δημοσίευση σχολίου