Ενδομητρίωση
Κρύβεται πίσω από έντονους πόνους ή την υπογονιμότητα;
Η ενδομητρίωση είναι μια πολύ συχνή καλοήθης νόσος που συμπεριφέρεται σαν κακοήθης, ενώ δεν είναι.
Προσβάλλει νεαρές γυναίκες ηλικίας 20-35 ετών. Αρχικά εμφανίζεται με πόνο ...
μόνο στην περίοδο, αλλά σύντομα μπορεί η γυναίκα να πονάει όλο και περισσότερες μέρες του μήνα, αναλόγως με την εξάπλωση της ενδομητρίωσης, μέσα στην κοιλιά.
Είναι μια πάθηση κατά την οποία ενδομητρικός ιστός (κύτταρα όπως αυτά της περιόδου) αναπτύσσεται σε περιοχές έξω από τη μήτρα, δηλαδή στα όργανα της κοιλιάς και της λεκάνης και εξαπλώνεται συνέχεια και σε άλλες περιοχές της πυέλου, κάθε φορά που η γυναίκα έχει περίοδο, και για όσα χρόνια έχει η γυναίκα περίοδο.
Η ενδομητρίωση εμφανίζεται τις περισσότερες φορές:
*Στις ωοθήκες και ονομάζεται ενδομητρίωμα ή σοκολατοειδής κύστη.
*Πίσω από τη μήτρα.
*Επάνω στους συνδέσμους της μήτρας.
*Στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη, στον κόλπο.
*Στο περιτόναιο.
*Σπανίως σε απομακρυσμένα όργανα, όπως το διάφραγμα και ο πνεύμονας.
*Σπανιότερα στα τοιχώματα της κοιλιάς, ύστερα από καισαρική τομή ή χειρουργείο.
Τι συμπτώματα προκαλεί η ενδομητρίωση;
Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο πόνος, ο οποίος μπορεί να είναι κατά την περίοδο με τη μορφή έντονης δυσμηνόρροιας ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ή ακόμη και σε καθημερινή βάση στην κοιλιακή χώρα λόγω συμφύσεων (δηλαδή ένωσης των κοιλιακών οργάνων μεταξύ τους) ή λόγω διείσδυσης των ενδομητριωσικών κυττάρων μέσα στα μικρά και μεγαλύτερα νεύρα που υπάρχουν στην κοιλιά.
Μπορεί να παρατηρηθεί μικρή διαφυγή αίματος από τα ούρα ή από το έντερο.
Υπογονιμότητα. Εχει παρατηρηθεί ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση παρουσιάζουν δυσκολία στη σύλληψη ενός εμβρύου και συγκεκριμένα όσο βαρύτερη είναι η ενδομητρίωση τόσο μεγαλύτερη δυσκολία για τεκνοποίηση παρουσιάζεται.
Αλλαγές στην ψυχολογία της γυναίκας. Παρουσιάζεται συχνά κατάθλιψη, άγχος, αϋπνία.
Σπανιότατα έχει παρουσιαστεί έντονος πόνος στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή λόγω πνευμονοθώρακα, ο οποίος αναπτύσσεται κατά την περίοδο λόγω ενδομητρίωσης του πνεύμονα.
Ποια είναι η θεραπεία της ενδομητρίωσης;
Η θεραπεία είναι φαρμακευτική ή χειρουργική ή συνδυασμός και των δύο.
Φαρμακευτική θεραπεία
Η φαρμακευτική αγωγή είναι περιορισμένης αποτελεσματικότητας και γίνεται με χρήση: α) αντισυλληπτικού χαπιού και β) ενέσιμων σκευασμάτων, τα οποία προκαλούν τεχνητή εμμηνόπαυση και δίδονται συνήθως για έξι μήνες. Η θεραπεία αυτή μειώνει πολύ την περιτοναϊκή ενδομητρίωση, αλλά δεν προσφέρει καμία θεραπεία στις ενδομητριωσικές κύστεις και στους ενδομητριωσικούς όζους. Στις γυναίκες με έντονο χρόνιο πυελικό άλγος μπορεί να έχει αποτελέσματα, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια των 6 μηνών που η γυναίκα υποβάλλεται στη θεραπεία και όταν σταματήσει η θεραπεία ο πόνος επανέρχεται, γιατί το αίτιο είναι η περίοδος και δεν φεύγει.
Χειρουργική θεραπεία
Η πλέον σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης είναι η χειρουργική εξαίρεση κάθε ενδομητριωσικής εστίας με απλή ή με ρομποτική λαπαροσκόπηση.
(Αντίθετα, η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση με μεγάλη τομή στην κοιλιά παρέχει λιγότερο καλά αποτελέσματα από την κλειστή ρομποτική-λαπαροσκοπική επέμβαση).
Η ενδοσκοπική επέμβαση με ρομποτική ή απλή λαπαροσκόπηση, που γίνεται μέσω 3-4 πολύ μικρών οπών στην κοιλιακή χώρα μεγέθους 0,5 εκατοστού, προκαλεί ελάχιστη παρέμβαση στο σώμα της ασθενούς και τελικά παρέχει άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, αφού συρράπτονται με την τεχνική της πλαστικής χειρουργικής. Ελαχιστοποιούνται οι μετεγχειρητικές επιπλοκές που σχετίζονται με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος). Υπάρχει σημαντική μείωση των μετεγχειρητικών συμφύσεων μεταξύ των οργάνων μέσα στην κοιλιά.
Τέλος, ο μετεγχειρητικός πόνος είναι εντυπωσιακά μικρός και η έξοδος της γυναίκας από το νοσοκομείο γίνεται ύστερα από 24 ώρες, ακόμη και σε χειρουργεία 6-7 ωρών. Η επάνοδος στην καθημερινότητα γίνεται σε 3-7 μέρες.
πηγή
http://lesbianbimafia.blogspot.com/2009/08/blog-post_1864.html
Μοιραστείτε
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου