Το να προετοιμάσεις την λίστα των ανθρώπων που θα καλέσεις στο γάμο σου,είναι απο μόνο του μια δύσκολη και πολλές φορές ¨επώδυνη¨ διαδικασία, με την έννοια πως το οικονομικό περιθώριο που έχουμε φτίαξει, πολλές φορές είναι αποτρεπτικό στο να ευχαριστήσουμε και να ευχαριστηθούμε, καλώντας ένα μεγαλύτερο κύκλο ανθρώπων από αυτούς, που τελικά θα μπορέσουμε να καλέσουμε.
Ας πούμε λοιπόν πως αφού περάσουμε αυτή την μοναδική εμπειρία της λίστας -μερικές φορές αισθανόμαστε σαν να συμπληρώνουμε την λίστα του Σίντλερ- έρχεται η στιγμή να γράψουμε αυτά τα προσκλητήρια, να τα βάλουμε σε φακέλους και να τα ταχυδρομήσουμε ή να τα μοιράσουμε πόρτα-πόρτα....
Εχει τύχει να λάβω προσκλητήριο που έγραφε ¨ κυρία Μαρία Τάδε ¨ ενώ εγώ είμουν ήδη παντρεμένη. Πως θα μπορούσα εύκολα να παρεξηγηθώ νομίζω πως είναι ευκολονόητο, η χαρά του συζύγου μου μεγάλη -γιατί δεν είναι fan των κοινωνικών εκδηλώσεων-που βρήκε πάτημα να μου δηλώσει πως αφού δεν είναι καλεσμένος δεν υπάρχει λόγος να έρθει.
Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν γράφουμε τα προσκλητήρια ώστε να μην κάνουμε τέτοια λάθη, απο έκείνα που μοιάζουν ασήμαντα αλλά σε τέτοιες στιγμές αποκτούν μια σουρεαλιστική σημαντικότητα.
Tips
Οταν ξεκινήστε να φτιάχνετε τις λίστες των καλεσμένων συμπληρώστε την πρώτη λίστα (την πρόχειρη ) με ότι στοιχεία έχετε καταχωρημένα και συμπληρώστε με ερωτηματικό τα ονόματα ή/και τα άτομα στα οποία θα αφορά η συγκεκριμένη πρόσκληση, αν δεν είστε απόλυτα σίγουροι. Στο δεύτερο ξεκαθάρισμα, βεβαιωθείτε για τον τελικό αριθμό και συμπληρώστε με τέτοιο τρόπο τον φάκελο ώστε να είναι ευδιάκριτο ποιούς καλείτε τελικά.
Το savoir vivre λέει πως, όταν καλούμε ζευγάρι, πρέπει στην πρόσκληση ν' αναγράφουμε το όνομα και των δύο ( αν διατηρεί ο καθένας το όνομά του ) Αυτό ισχύει για τα παντρεμένα ζευγάρια και για εκείνα που δεν είναι μεν σύζυγοι αλλά γνωρίζετε πως είναι μαζί (ακόμη) και γνωρίζετε πολύ καλά και τα δύο μέρη.
Αν το ζευγάρι μοιράζεται το ίδιο επίθετο -ανήκει δηλαδή στην παλιά γενειά-τότε το απλό και κομψό Κος και Κα Τάδε είναι το ενδεικνυόμενο.
Τα περισσότερα ζευγάρια κάποια στιγμή αποκτάνε παιδιά και σ'αυτήν την περίπτωση πολλοί θέλουν να συνοδεύονται απο αυτά παντού (σπάνια αλλά υπαρκτή κατηγορία). Στην περίπτωση που πρόκειται για συγγενείς εκατέρωθεν του υποψηφίου έγγαμου ζευγαριού τότε μάλλον θα πρέπει να γράψετε στο προσκλητήριο ¨ Οικογένεια Χωραφά ¨ δηλώνοντας έτσι πως η πρόσκλησή σας αφορά σε όλα τα μέλη.Το ίδιο ισχύει και για τις βαπτίσεις όπου εκεί θεωρούμε δεδομένο πως θα έρθουν και παιδιά κάτω των 16... Αν πρόκειται για φίλους, συνεργάτες ή κοινωνικές σας γνωριμίες τότε αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά το πιο πιθανό είναι πως δεν θ'ακολουθήσουν (ρωτήστε το πρώϊμα και πολύ ευγενικά )και τότε μπορεί το προσκλητήριο να αναγράφει μόνο τα ονόματα του ζευγαριού.
Οι φίλοι και οι φίλες που έχουν μόνιμο σύντροφο, ή αρραβωνιαστικό τότε θα πρέπει να προσκληθούν είτε σ'ένα προσκλητήριο (να κάνουμε και λίγη οικονομία) στο οποίο θ' αναφέρονται και τα δύο ονόματα εκτός απο την περίπτωση που επιθυμείτε να καλέσετε και άλλα μέλη της οικογένειας τους ξεχωριστά (τους γονείς τους) οπότε στέλνεται ξεχωριστά προσκλητήρια στις οικογένειες.
Πολλοί απο τους φίλους σας ή τις κοινωνικές σας γνωριμίες, ακόμη κι εκείνη η πληθωρική θεία του καλού σας, που έμεινε νωρίς χήρα και τώρα με κάποιον ¨νταλαβερίζεται¨ δεν ξέρετε όμως ποιός είναι, μπορεί να θέλουν να συνοδεύονται. Αν είναι καλεσμένοι και στο τραπέζι του γάμου είναι δική σας επιλογή το άν θα συμπεριλάβετε τους συνοδούς τους. Σ'αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να το δηλώσετε στο προσκλητήριο δηλαδή, Κος Μιμίκος και συνοδός ή Κα Μιμίκα και συνοδός. Αυτό δεν το συνηθίζουμε πολύ στην Ελλάδα, είναι όμως η απόλυτα comme il faut συμπεριφορά και θα σας θυμούνται γι'αυτήν.
http://weddingblog.gr/%CF%83%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1


Share on Facebook
---
Μοιραστείτε
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου