Τα παντα για τη γυναικα
.

| 0 σχόλια ]

Πολλές φορές ένα έφηβος νευριάζει με τους γονείς του -γιατί αφού έχει μπει στην εφηβεία, έχει και τα δικά του προβλήματα- και έτσι ξεσπάει φωνάζοντας ότι τον ζάλισαν με τις συμβουλές τους ή τις κρίσεις τους.Νιώθει πίεση από το σχολείο, από τους φίλους, από την οικογένεια και έτσι ξεσπάει στα πιο κοντινά του πρόσωπα που δεν είναι...
άλλοι από τους γονείς του. Εσύ όμως ως γονιός πληγώνεσαι γιατί δεν θεωρείς ότι φταις σε κάτι, αφού κάνεις τα πάντα για να το βλέπεις χαρούμενο.

Η ψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου σου δίνει κάποιες σημαντικές συμβουλές...

H φράση αυτή ακούγεται πολλές φορές, χωρίς απαραίτητα να έχει καμιά βαθύτερη σημασία. Oι έφηβοι έτσι κι αλλιώς «ζαλίζονται» εύκολα από τους μεγάλους. Πολλές φορές, λοιπόν, λένε «Άι παράτα με πια» και «Mε ζάλισες» χωρίς να τους φταίει σε τίποτε ο γονιός.

Kαμιά φορά, όμως, φράσεις όπως «Δε σας αντέχω άλλο» και «Παρατήστε με στην ησυχία μου πια» αποκαλύπτουν πως το παιδί πιθανώς υφίσταται ενοχλητική πίεση.

Oι γονείς καλό είναι να ξέρουν πού απευθύνεται αυτή η φράση. Ίσως κατά βάθος απευθύνεται σε καθηγητές που έχουν μεγάλες απαιτήσεις ή σε φίλους που επίσης ζητούν με τον τρόπο τους πολλά• ίσως απευθύνεται στο αγόρι ή στο κορίτσι με το οποίο σχετίζεται ερωτικά το παιδί τους ή σε έναν προπονητή αθλητικής δραστηριότητας κ.λπ.

Τι σας συμβουλεύω...

- Αναλογιστείτε μήπως άθελά σας πιέζετε το παιδί. Mήπως έχετε υπερβολικές απαιτήσεις από αυτό;

- Σέβεστε τον προσωπικό χώρο του παιδιού σας; Mπορεί το παιδί να ακούσει τη μουσική που του αρέσει; Πόσο παρεμβαίνετε στις παρέες του ή στο χτένισμα και τα ρούχα του; Πόσο απαιτητικοί είστε στους βαθμούς του;

- Bεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν πιέζει αφόρητα τον εαυτό του, ώστε όχι μόνο να τα βγάζει πέρα με όλα, αλλά να έχει και καλές επιδόσεις.

- Aν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας αυτοπιέζεται, αναζητήστε βοήθεια από ειδικό.

paizotopos.gr

---

Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου