Τα παντα για τη γυναικα
.

| 0 σχόλια ]

Όταν μιλάμε για τη σχέση μητέρας και κόρης μας έρχονται στο νου μια πληθώρα εικόνων, προτύπων, ιστοριών. Μια σχέση πότε ζεστή...
πότε ψυχρή, συγκρουσιακή, γεμάτη αγάπη, μίσος, ζήλια, ανταγωνισμό, ταύτιση, μίμηση, κατανόηση, απόρριψη, επιθυμία, κυρίως μια σχέση αμφίθυμη, αλλά τόσο σημαντική όσο καμία άλλη.

Η κάθε κόρη από τη στιγμή που γεννιέται, αλλά και πιο πριν, από τότε που είναι στο προστατευμένο περιβάλλον της κύησης συνδέεται επαρκώς ή ανεπαρκώς με τη μητέρα.

Θέτονται τα θεμέλια για μία σχέση που θα κρατήσει για πάντα.

Τη στιγμή της γέννησης η μητέρα τοποθετείται απέναντι στο παιδί της με έντονα συναισθήματα όπως αποδοχή, απόρριψη, υπερπροστατευτικότητα, στέρηση κλπ.

Αυτά τα συναισθήματα τα οποία γίνονται αμφίδρομα καθορίζουν και την ποιότητα της σχέσης μεταξύ μητέρας και κόρης για όλη τους τη ζωή.

Όσο ωριμάζουν και μεγαλώνουν μαζί περνάνε και διαφορετικά στάδια ψυχολογικής σύνδεσης.

Από την απόλυτη εξάρτηση -μια έντονα συμβιωτική σχέση- στα πρώτα βρεφικά χρόνια, στην σταδιακή απεξάρτηση και ίσως τον απόλυτο διαχωρισμό στην εφηβεία, όπου η κόρη αποζητά τη δική της ταυτότητα και την ελευθερία της από την έντονη παρουσία της μάνας.

Αργότερα, στην ενήλικη ζωή της κόρης, συνήθως ξανασυναντιούνται και βρίσκουν σημεία ταύτισης και επικοινωνίας, κυρίως όταν η κόρη πια γίνει και εκείνη με τη σειρά της μητέρα.

Όμως, η σχέση τους μπορεί να είναι και έντονα συγκρουσιακή και ανταγωνιστική όταν η ίδια η μητέρα δεν κατάφερε να σχετιστεί με την κόρη της με αποδοχή και ως πρώτο αντικείμενο αγάπης, να της προσφέρει μια σταθερή, ασφαλή και ανιδιοτελή αγάπη.

Τότε δημιουργείται στην κόρη ένα ψυχικό τραύμα που θα την ακολουθεί σε όλες της τις σχέσεις.

Για παράδειγμα, μπορεί να επαναλαμβάνει το τραύμα της ανασφάλειας και της απόρριψης από τη μητέρα, επιλέγοντας άντρες που την απορρίπτουν και η αναζήτηση της αγάπης να πέφτει στο κενό.

Έτσι, να βιώνει ένα ατέρμονο ανικανοποίητο που συνεχώς την τραυματίζει.

Ασυνείδητα νιώθει ενοχή καθώς εισπράττει το μήνυμα ότι δεν αξίζει την αγάπη και την πλήρη αποδοχή.

Πολλές φορές δεν γνωρίζει συνειδητά ότι αυτό οφείλεται στη κακή σχέση με τη μητέρα, όμως τις περισσότερες φορές έχει αρνητικά συναισθήματα για εκείνη.
Η σχέση μητέρας κόρης μπορεί να είναι τόσο όμορφη αλλά και τόσο προβληματική.

Είναι μια σχέση που για να πάει καλά χρειάζεται προσπάθεια και συνειδητότητα και από τις δύο πλευρές.

Μια σχέση που μέσα στο χρόνο δίνει ατελείωτες δυνατότητες και πλούσιες συναισθηματικές εμπειρίες.

Μια σχέση που δοκιμάζονται όλα τα συναισθήματα και συνθέτονται καινούριες σχέσεις πάνω στο δικό της αποτύπωμα.

Αποδοχή, ανιδιοτέλεια, αγάπη, ασφάλεια….οι λέξεις κλειδιά για μια σχέση που δεν τελειώνει ποτέ.

Νόρα Κοντοστεργίου
MSc.Ψυχολόγος- Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεύτρια

ipop.gr

---

Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου