Τα παντα για τη γυναικα
.

| 0 σχόλια ]

Το Felt ή ο κετσές, όπως είναι η σωστότερη απόδοση της λέξης στα ελληνικά, είναι η δημιουργία υφάσματος από ίνες μαλλιού με συγκεκριμένη τεχνική χωρίς όμως αυτό να είναι υφασμένο όπως συμβαίνει στα υπόλοιπα υφάσματα.Ιστορία της τεχνικής.Αρχαιολογικά ευρήματα που αναφέρονται στη μέθοδο αυτή μας πηγαίνουν πίσω στην νεολιθική...
εποχή σε υπολείμματα που βρέθηκαν και διαπιστώθηκε ότι ήταν πιεσμένες τρίχες ζώων. Οι επιστημονικές εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι η γνώση για την κατασκευή του κετσέ πάει πίσω στο 8.000 π.χ. (μεσολιθική εποχή). Κατά πάσα πιθανότητα η τεχνική αυτή της μετατροπής του ακατέργαστου μαλλιού και τριχών από ζώα είναι η παλαιότερη τεχνική της επεξεργασίας υφασμάτων. Οι ανθρωπολόγοι εκτιμούν ότι η ικανότητα του μαλλιού να μετατραπεί σε ύφασμα ανακαλύφθηκε πριν από 8 με 10 χιλιάδες χρόνια. Πως έφθασαν οι πρόγονοι μας στα ίχνη αυτής της τεχνικής? Ίσως ήταν κάποιος οικογενειάρχης ο οποίος γέμιζε τα στρωσίδια του με τρίχες από ζώα και στην συνέχεια παρατηρούσε πως αυτό λόγω της πίεσης που δεχόταν, της τριβής, της υγρασίας και της ζέστης μετατρέπονταν σε ένα σκληρό στρώμα. Σήμερα ακόμα οι Μογγόλοι ζουν σε αντίσκηνα κατασκευασμένα από κετσέ.

Μέθοδοι κατασκευής

Υπάρχουν δύο τρόποι κατασκευής, ο υγρός και ο ξηρός.

Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιείται νερό και αγνό σαπούνι. Η κατασκευή με νερό και σαπούνι είναι ο παραδοσιακός χειροποίητος τρόπος επεξεργασίας του μαλλιού. Ο συνδυασμός ζεστού νερού και σαπουνιού δημιουργεί στην επιφάνεια του μαλλιού ένα είδος λεπιών. Ταυτόχρονα το συνεχές τρίψιμο δημιουργεί μια αλληλεπίδραση των ινών κατά τέτοιο τρόπο ώστε τα λέπια που δημιουργούνται να δένουν τόσο πολύ μεταξύ τους, ώστε να μην μπορούν πλέον να διαχωριστούν. Έχουμε έτσι ένα στιβαρό και γερό υλικό που δημιουργεί μια ενιαία επιφάνεια χωρίς καθόλου ραφές.

Στην δεύτερη περίπτωση το μαλλί με την χρήση ειδικών βελονών παίρνει την επιθυμητή φόρμα. Με επαναλαμβανόμενα τσιμπήματα με τις βελόνες αυτές οι ίνες του υφάσματος βυθίζονται η μια μέσα στην άλλη.

Στην βιομηχανική παραγωγή χρησιμοποιείται η μέθοδος αυτή και στην συνέχεια το ύφασμα υφίσταται επεξεργασία με χημικά μέσα ή με ατμό. Οι παραδοσιακές μέθοδοι του κετσέ ( felt ) έχουν αρχίσει τα τελευταία χρόνια να ανακαλύπτονται από όλο και περισσότερους ανθρώπους αλλά και από πολλές και μικρές μονάδες παραγωγής.

http://www.dimiourgise.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15:subseminar3&catid=1:content&Itemid=17

---

Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου