Τα παντα για τη γυναικα
.

| 1 σχόλια ]

Κράμπες, ναυτίες, πονοκέφαλος, εμετοί, διάρροιες &η έμμηνος ρύση δεν είναι και τόσο ευχάριστη, κυρίως για όσες γυναίκες υποφέρουν από δυσμηνόρροια, και παρόλο που έχουν δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα, καταλήγουν να ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει τελικά καμία λύση στο πρόβλημά τους.
Υπάρχουν, όμως, μερικά μικρά μυστικά που βοηθούν τις γυναίκες να απαλύνουν τον πόνο και να μετριάσουν τα υπόλοιπα συμπτώματα του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Οι πόνοι της περιόδου ή αλλιώς δυσμηνόρροια ξεκινούν κυρίως λίγο πριν κατέβει το αίμα και συνήθως μία με δύο μέρες πριν την αρχή του κύκλου. Οι περιπτώσεις των νέων γυναικών που δεν νιώθουν καθόλου πόνο κατά την έμμηνο ρύση δεν είναι σπάνιες. Οι πόνοι εμφανίζονται συνήθως έναν χρόνο μετά την πρώτη περίοδο της γυναίκας. Πρόκειται για έντονους πόνους χαμηλά στην κοιλιά, κράμπες στο εσωτερικό των μηρών, ναυτίες, ημικρανίες, εμετούς ...
Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές οι πόνοι της περιόδου δεν αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σοβαρότητα. Η ανάγκη της γυναίκας να μένει ξαπλωμένη στο κρεβάτι κατά την έμμηνο ρύση, να παίρνει παυσίπονα που πολλές φορές προκαλούν υπνηλία και η αίσθηση αδυναμίας που νιώθει και που μπορεί να καταλήξει σε ασθένεια πολύ γρήγορα θέτουν τον οργανισμό «εκτός λειτουργίας».
Γιατί, όμως, νιώθουμε πόνο κατά τον εμμηνορρυσιακό κύκλο;
Φαίνεται πως το βάρος της ενοχής πέφτει στις προσταγγλαδίνες, τις ορμονικές ουσίες που αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό κατά την περίοδο της εμμήνου ρύσεως και εμποδίζουν τη μήτρα να οξυγονωθεί σωστά. Και η διαστολή της μήτρας, όμως, για να αποβάλει το αίμα μπορεί να θεωρηθεί υπαίτια για τους πόνους.
Για να μετριάσετε τα επώδυνα συμπτώματα, τα αντισπασμωδικά ή τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα είναι πολλές φορές αρκετά και καλό είναι να τα καταναλώνετε κατά τη διάρκεια του γεύματος και πίνοντας πολύ νερό, προκειμένου να αποφύγετε τυχόν ερεθισμό του στομάχου.
Επίσης, δεδομένου ότι τα φάρμακα χρειάζονται κάποιο χρόνο μέχρι να δράσουν στον οργανισμό, καλό θα είναι να μην περιμένετε την ώρα που ο πόνος θα βρίσκεται σε παροξυσμό για να τα πάρετε. Προτιμήστε να πάρετε παυσίπονο την ώρα που θα νιώσετε τους πρώτους πόνους.
Τι κάνετε, όμως, όταν τα παυσίπονα δεν σας πιάνουν; Περνάτε στο σχέδιο Β.
Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε πως κάποιες φορές η ζέστη μπορεί να λειτουργήσει καταπραϋντικά στον πόνο της περιόδου. Δοκιμάστε, λοιπόν, να γεμίσετε τη μπανιέρα σας με ζεστό νερό και να μείνετε για λίγο εκεί μέσα, χαλαρώνοντας τη μέση σας και την κοιλιά σας. Εάν δεν έχετε μπανιέρα στο σπίτι, μπορείτε να γεμίσετε μία θερμοφόρα με ζεστό νερό όπως κάνανε οι γιαγιάδες μας τον παλιό καλό καιρό - και να την τοποθετήσετε στην περιοχή που πονάτε.
Γενικά, ενδείκνυται στις γυναίκες που υποφέρουν από δυσμηνόρροια να εξασκούν κάποιο σπορ συστηματικά. Η σωματική άσκηση βοηθάει στην οξυγόνωση του οργανισμού και την κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα να μειώνονται αισθητά οι πόνοι και οι παρενέργειες της περιόδου. Επίσης, σημαντική ανακούφιση μπορεί να προσφέρει η χαλάρωση και η yoga, που βοηθά να μάθετε χαλαρωτικές στάσεις για τη λεκάνη, τη μέση και την κοιλιά.
Ενδεχομένως να έχετε ακούσει να μιλάνε για δύο φυτικά έλαια που καταπολεμούν τους πόνους της περιόδου. Πρόκειται για τα έλαια της μπουράτζας και του ονάγρου. Και τα δύο έχουν ευεργετικές ιδιότητες για τις κράμπες, το φούσκωμα, τις ημικρανίες, το πρήξιμο του στήθους αλλά και την κατακράτηση υγρών και τα βρίσκουμε σε μορφή κάψουλας στα φαρμακεία. Ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται καθ' όλη τη διάρκεια του μήνα, ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος και να ενεργήσουν με τρόπο αποτελεσματικό κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.
Καλό θα είναι όταν έχετε περίοδο να περιορίσετε τα αλλαντικά και το κρέας και να προτιμάτε αντ' αυτών τα λιπαρά ψάρια, που είναι πλούσια σε Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, την ουσία που περιορίζει τον εμμηνορρυσιακό πόνο. Επιπλέον, σε ότι αφορά στη διατροφή, θα πρέπει να γνωρίζετε πως πολλές μελέτες έδειξαν σαφή μετριασμό των πόνων στις γυναίκες που δεν κατανάλωναν ζάχαρη και ζωικά λίπη κατά τη διάρκεια της εβδομάδας πριν την έμμηνο ρύση αλλά αύξησαν την κατανάλωση βιταμίνης Β6 (τη βρίσκουμε στα δημητριακά ολικής αλέσεως) και ψευδαργύρου (τον βρίσκουμε στα αυγά, τον μαϊντανό, τα λαχανικά, τα στρείδια).
Κατά τη διάρκεια της περιόδου, περιορίστε τους καφέδες διότι προκαλούν σπασμούς και ένταση. Αποφύγετε όσο γίνεται το στρες, ντυθείτε με άνετα ρούχα και αποφύγετε σε κάθε περίπτωση τα στενά ρούχα και παντελόνια που πιέζουν την περιοχή της κοιλιάς. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για τις κράμπες και το φούσκωμα.
Επιπλέον, υπάρχουν αιθέρια έλαια που μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά ενάντια στη δυσμηνόρροια. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάντε ένα απαλό μασάζ στην περιοχή της κοιλιάς, ακόμα και αν δεν νιώθετε πόνο ή δεν έχετε περίοδο. Τα αιθέρια έλαια που φημίζονται για τις καταπραϋντικές τους ιδιότητες είναι αυτά του φασκόμηλου, του χαμομηλιού, της νεραντζιάς, του γιασεμιού και της μαντζουράνας.
Προσοχή, όμως. Τα αιθέρια έλαια δεν εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα. Πρώτα, θα πρέπει να έχουν αναμειχθεί με ένα ουδέτερο έλαιο, όπως το αμυγδαλέλαιο ή το έλαιο από αβοκάντο. Πριν τη χρήση τους, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Η λανθασμένη τους χρήση μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό της επιδερμίδας ακόμα και σε έγκαυμα.
Γυναικολόγοι και παθολόγοι συνιστούν σε ορισμένες περιπτώσεις της χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, προκειμένου να περιοριστεί ο πόνος της περιόδου. Για κάποιες γυναίκες, αυτή η λύση αποδεικνύεται σωτήρια και για άλλες εντελώς αναποτελεσματική. Σε κάθε περίπτωση, αντιμετωπίστε με δυσπιστία τη λύση του χαπιού διότι έχει δευτερεύουσες παρενέργειες στον οργανισμό.
Προσοχή! Αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι αναφερόμαστε στην πρωτογενή δυσμηνόρροια, δηλαδή αυτή από την οποία υποφέρουν συνήθως τα κορίτσια που μόλις ξεκίνησαν να έχουν έμμηνο ρύση και δεν συνδέεται άμεσα με κάποια εμφανή παθολογία και όχι στη δευτερογενή δυσμηνόρροια, που προκαλείται συνήθως μετά από αρκετά χρόνια από την πρώτη περίοδο και μπορεί να οφείλεται σε σαφή οργανικά αίτια, όπως ενδομητρίωση, επιπλοκές από την τοποθέτηση σπιράλ, ίνωμα στη μήτρα ή τον τράχηλο. Στην περίπτωση της δευτερογενούς δυσμηνόρροιας, θα πρέπει απαραιτήτως να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας και να υποβληθείτε σε εξειδικευμένες εξετάσεις.


http://ar8ra.blogspot.com/2010/04/blog-post.html

---

Μοιραστείτε

1 σχόλια

maria είπε... @ 9 Νοεμβρίου 2010 στις 12:44 μ.μ.

Τι πρόβλημα και αυτό, κάθε μήνα να πονάς και μάλιστα να το ξέρεις και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Απ' ότι την άλλη η περίοδος είναι το εισητήριο για την μητρότητα!! Τίποτα στην ζωή δεν χαρίζεται χωρίς κόπο.

Δημοσίευση σχολίου