Τα παντα για τη γυναικα
.
| 1 σχόλια ]

Όταν μία γυναίκα είναι έγκυος συνηθίζει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή της καθώς γνωρίζει ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την υγεία του μωρού της και της ίδιας. Ωστόσο είναι επίσης σημαντική η κατάσταση θρέψης αλλά και το βάρος της γυναίκας πριν την εγκυμοσύνη.Γυναίκες με σωματικό βάρος χαμηλότερο από το φυσιολογικό έχουν λιγότερες πιθανότητες να συλλάβουν. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν γυναίκες που έχουν ακολουθήσει στερητικές δίαιτες, πάσχουν από διαταραχές πρόσληψης τροφής ή έχουν χάσει βάρος λόγω ασθένειας.Αντίστοιχα υπέρβαρες γυναίκες μπορεί να είναι υπογόνιμες καθώς λόγω του επιπλέον βάρους μεταβάλλεται η αναλογία οιστρογόνων-τεστοστερόνης στον οργανισμό.
Επιπλέον έχει σημασία η ποιότητα της διατροφής. Για παράδειγμα θεωρείται ότι η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων (πχ φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης) βοηθούν στην γονιμότητα περισσότερο από την κατανάλωση απλών (άσπρο ψωμί, μακαρόνια, ρύζι, κρουασάν κ.α).Επίσης, σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλει θετικά η κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά. Ακόμα συνίσταται η κατανάλωση ψαριών, ξηρών καρπών και ελαιολάδου, που περιέχουν ω3 και ω6, ωφέλιμα λίπη για τον οργανισμό.Από την άλλη καλό θα ήταν να αποφεύγεται η υψηλή πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης, πχ. όπως στη δίαιτα τύπου Άτκινς, καθώς και η πρόσληψη τρανς λιπαρών οξέων. Τα τρανς λιπαρά βρίσκονται στις τηγανητές πατάτες, στα μπισκότα, τα κέικ, τα κρουασάν και γενικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα.Η έλλειψη βιταμίνης Β12 φαίνεται ότι συνδέεται με την υπογονιμότητα και ενδεχομένως με αποβολή του εμβρύου. Τέτοια έλλειψη μπορεί να παρατηρηθεί σε γυναίκες που ακολουθούν αυστηρή χορτοφαγική διατροφή.Μία ακόμα σημαντική βιταμίνη είναι το φυλλικό οξύ (ή φολικό οξύ). Πρόκειται για μία βιταμίνη που βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά- εξ ου και η ονομασία του- η οποία έχει μεγάλη σημασία στην πρόληψη διάφορων σημαντικών παθήσεων και ανωμαλιών της σπονδυλικής στήλης και του νευρικού συστήματος στα νεογέννητα. Λόγω της σπουδαιότητας της προτείνεται όχι μόνο να λαμβάνονται συμπληρώματα φυλλικού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και πριν.Τέλος τα αυξημένα επίπεδα μίας ουσίας που ονομάζεται ομοκυστεΐνη στο πλάσμα του αίματος ενδεχομένως να μειώσουν την πιθανότητα εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης μπορεί να ανέβουν λόγω ανεπαρκούς πρόσληψης ή απορρόφησης βιταμινών όπως είναι η Β12, Β6, η Β2 και το φυλλικό οξύ. Ακόμα έχει βρεθεί ότι η ομοκυστεϊνη μπορεί να αυξάνεται με την κατανάλωση καφέ και αλκοόλ και από το κάπνισμα. Επίσης μπορεί να αυξάνεται από την ύπαρξη ορισμένων παθήσεων.
Συμπεράσματα...Αν σκοπεύετε να μείνετε έγκυος στο προσεχές διάστημα κάντε μία υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά (φυσικές πηγές βιταμινών),βάλτε στο πρόγραμμα προϊόντα ολικής άλεσης, προτιμήστε τα γαλακτοκομικά που είναι πλήρη σε λιπαρά και αυξήστε την κατανάλωση ψαριών. Από την άλλη περιορίστε το κόκκινο κρέας και τα ζωικά λίπη εν γένει, αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και γλυκά, ελαττώστε τον καφέ και το αλκοόλ και κόψτε το κάπνισμα. Επίσης θα ήταν καλό να λάβετε συμπληρώματα φυλλικού οξέος μετά από συνεννόηση με το γυναικολόγο σας. Εάν είστε χορτοφάγος είναι πιθανό να χρειαστείτε συμπλήρωμα Β12 .Φυσικά μία καλή διατροφή δεν μπορεί να εγγυηθεί από μόνη της μία επιτυχή σύλληψη καθώς και την έκβαση της εγκυμοσύνης. Γι΄αυτό συμβουλευτείτε πρώτα το γυναικολόγο σας.


http://thematadiatrofis.blogspot.com/2010/06/blog-post_17.html

---

Μοιραστείτε

1 σχόλια

ioanna είπε... @ 8 Αυγούστου 2010 - 2:22 μ.μ.

Για περισσότερα άρθρα και συμβουλές σχετικά με τη διατροφή επισκεφτείτε το ιστολόγιο Θέματα Διατροφής

Δημοσίευση σχολίου