Οταν το μωρό κλοτσάει μέσα στην κοιλιά της μητέρας του συνήθως αστειευόμαστε λέγοντας ότι θέλει να βγει έξω είτε ότι θα γίνει καλός ποδοσφαιριστής... Όμως, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Rutgers βρήκαν ότι...
οι κλοτσιές αυτές σημαίνουν πολύ περισσότερα και ό,τι ίσως αποτελούν το κλειδί του πως ο εγκέφαλος του μωρού αναπτύσσεται στα πρώτα στάδια της ζωής του. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Gyorgy Buzsaki, καθηγητή νευροεπιστημών «η κινητική δραστηριότητα στα πρώτα αυτά στάδια βοηθάει...στην ανάπτυξη του σωματοαισθητικού εγκεφαλικού φλοιού».
Οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση ανάμεσα στις κινήσεις αυτές και στην ηλεκτρική δραστηριότητα της σωματοαισθητικής περιοχής του εγκεφαλικού φλοιού σε μωρά ποντίκια.
Ο εγκεφαλικός φλοιός είναι υπεύθυνος για τις υψηλές λειτουργίες του εγκεφάλου, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η εθελοντική κίνηση μυών, η σκέψη, η λογική και η μνήμη. Τα μωρά ποντίκια παρουσιάζουν στην ίδια συχνότητα απότομες κινήσεις των ποδιών του σώματος παρόμοιες με τις κινήσεις των ανθρώπινων εμβρύων.
Εξετάζοντας τη σχέση ανάμεσα στις κινήσεις αυτές και στη δραστηριότητα των νευρώνων στην αισθητική περιοχή του εγκεφαλικού φλοιού οι ερευνητές βρήκαν ότι η πληροφορία που παρέχεται στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο από αυτές τις τυχαίες κινήσεις είναι βασική για τη δημιουργία της εικόνας του σώματός τους στο κεφάλι των εμβρύων ποντικών.
Επιπλέον, βρήκαν ενδείξεις για το πώς ο εγκέφαλος προσδιορίζει κατά πόσον ο κόσμος γύρω μας είναι τρισδιάστατος και για το πώς ο εγκέφαλος μετρά αποστάσεις ανάμεσα στα διάφορα μέλη του σώματος.
Χωρίς αυτή την πληροφορία είναι αδύνατο για κάποιον να κάνει την πιο απλή σωματοαισθητική ενέργεια όπως για παράδειγμα, να ξύσει τη μύτη του.
Μοιραστείτε
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου