Με αυτήν την ανάρτηση επιχειρείται μια πολύ γενική αναφορά στο ζήτημα της ασφάλισης και της εργασίας από το σπίτι. Περισσότερες πληροφορίες ...
μπορεί να σας δώσει κάποιος φοροτεχνικός ή νομικός.
Αποφασίζοντας να γίνετε μαμά WAHM θα πρέπει να σκεφτείτε και την ασφάλισή σας. Για πολλές γυναίκες που σκέφτονται να δοκιμάσουν αυτόν τον τρόπο εργασίας, οι αλλαγές στην ασφάλιση (περίθαλψη και σύνταξη) ίσως και να αποτελούν τον μεγαλύτερο δισταγμό τους.
Η τηλε-εργασία δεν είναι πολύ διαδεδομένη και δεν ξέρω τι περιθώρια υπάρχουν για να εφαρμοστεί πρακτικά. Αν δηλαδή παραμείνετε κατόπιν συνεννόησης στη μισθοδοσία ενός εργοδότη αλλά πλέον από το σπίτι, δεν ξέρω αν αυτό είναι μια πρακτική που υποστηρίζεται νομικά, ασφαλιστικά και φορολογικά. Θα πρέπει να το ελέγξει κυρίως ο εργοδότης σας αλλά και εσείς.
Προσωπικά γνωρίζω μία μόνο περίπτωση τηλε-εργασίας και άλλη μία που πληροφορήθηκα πρόσφατα μέσω μιας μαμάς WAHM. Ο δικός μου γνωστός είναι ένας WAHD στην Αθήνα (όπου D βάλτε Dad) και εργάζεται ως υπάλληλος γερμανικής εταιρείας η οποία του παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εργασία και την επικοινωνία από το σπίτι. Κατά σύμπτωση και η δεύτερη περίπτωση που πληροφορήθηκα αφορά επίσης έναν μπαμπά που εργάζεται από το σπίτι για... επίσης γερμανική εταιρεία. Καιρός λοιπόν να ανοίξει ο δρόμος και για τις ελληνικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να έχουν στο δυναμικό τους εργαζόμενες μαμάδες από το σπίτι!
Η πιο συνηθισμένη ασφαλιστική επιλογή είναι με την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία στο αντίστοιχο ταμείο για το επάγγελμα που ασκείτε. Αυτό σημαίνει ότι είστε εργοδότης του εαυτού σας και καλύπτετε οι ίδιες το σύνολο των εισφορών περίθαλψης και σύνταξης. Όσον αφορά τον ΟΑΕΕ στον οποίο ανήκω, οι εισφορές είναι σταθερές ανάλογα με την κλίμακα του ασφαλισμένου (η οποία υπολογίζεται με τα χρόνια ασφάλισης) και δεν συνδέονται με το εισόδημα. Δεν προβλέπεται δηλαδή ασφάλιση για ημιαπασχόληση, που είναι πολλές φορές η περίπτωση των μαμάδων WAHM λόγων των συνθηκών και των περιορισμών στα ωράρια, τις υποχρεώσεις κ.λπ. Ωστόσο, εδώ και έναν χρόνο περίπου, προβλέπεται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών της μητέρας επί 12 μήνες μετά από την απόκτηση κάθε παιδιού. Όταν ρώτησα πρόσφατα μου είπαν ότι η ρύθμιση αφορά μόνο τον κλάδο της σύνταξης αλλά και πάλι η υπάλληλος δεν ήταν σίγουρη, θα χρειαστεί να το επιβεβαιώσετε.
πηγή
http://mammasworkathome.blogspot.com/
Μοιραστείτε
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου