Η παχυσαρκία δεν εμφανίζεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Αν ανοίξουμε το λεύκωμα φωτογραφιών ενός παχύσαρκου ατόμου, θα διαπιστώσουμε ότι και στην παιδική του ηλικία, κατά πάσα πιθανότητα, ήταν ένα «στρουμπουλό» παιδάκι…
Πολλές επιστημονικές μελέτες και διαπιστώσεις, καταλήγουν στο ότι οι κύριες αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας είναι:
• η κληρονομικότητα
• οι λανθασμένες διατροφικές συνήθειες
• η ελλιπής σωματική δραστηριότητα
Η υιοθέτηση λοιπόν υγιεινών διατροφικών συνηθειών από πολύ μικρή ηλικία, αποτελεί σήμερα το μόνο ουσιαστικό και πραγματικά αποδοτικό τρόπο αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας και για την επίτευξη αυτού του στόχου, τεράστιο ρόλο διαδραματίζει η συμπεριφορά και η αγωγή που δίνουν οι γονείς...
Η έκταση του προβλήματος
Δύο αντιπροσωπευτικές μελέτες που αφορούν στην συχνότητα εμφάνισης της παιδικής παχυσαρκίας, είναι ικανές να μας μεταφέρουν το δυσοίωνο κλίμα που υπάρχει και την ανάγκη για άμεση στρατηγική αντιμετώπιση, τόσο από το οικογενειακό όσο και από το κοινωνικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με την πρώτη μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρίας Παχυσαρκίας στην οποία συμμετείχαν 18.045 παιδιά και έφηβοι, τα ποσοστά της παχυσαρκίας ανά ηλικία είναι:
• 2-6 ετών: τα αγόρια με υπερβάλλον σωματικό βάρος είναι 18.1% και τα κορίτσια 16.3%.
• 7-12 ετών: το ποσοστό ανεβαίνει στα 22.7 για τα αγόρια και στο 18,3 για τα κορίτσια
• Έφηβοι: το 29,6 των αγοριών και το 16,1 των κοριτσιών έχουν επιπλέον κιλά.
Σύμφωνα με τη δεύτερη μελέτη, που προέρχεται από το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος, ένα στα 4 παιδιά είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
Τα 2 βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος
• Προτρέψτε για άσκηση Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας αποτελεί σημαντικότατο βήμα στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας. Μελέτες έχουν δείξει πως προγράμματα διατροφής που συνδυάστηκαν με αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, είχαν καλύτερα και μακροβιότερα αποτελέσματα στην επίτευξη και διατήρηση ιδανικού βάρους. Η σωματική δραστηριότητα προσφέρει τεράστια οφέλη όχι μόνο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας, αλλά και δίνοντας στο παιδί αυτοπεποίθηση και προσφέροντάς του διέξοδο και εκτόνωση.
• Μην υπόσχεστε με λάθος ανταλλάγματα
Παράλληλα, πρέπει να γίνει συνείδηση πως φράσεις του τύπου «φάε για να σε πάω βόλτα», πρέπει να εκλείψουν από τον κώδικα επικοινωνίας παιδιού-γονιού. Το παιδί καταλαβαίνει με τον τρόπο αυτό ότι η πρωταρχική οδηγία των μεγάλων προς το ίδιο είναι να τρώει κι ότι όλα επιτυγχάνονται μέσω του φαγητού…
Κινηθείτε λοιπόν ήρεμα και με διπλωματία, για να μην υπάρξει δημιουργία κλίματος ανησυχίας μέσα στο σπίτι, που θα κάνει χειρότερα τα πράγματα.
Η στάση των γονιών
Ποιος είναι όμως ο σωστός κώδικας συμπεριφοράς των γονιών προς το παχύσαρκο παιδί; Οι ειδικοί συμβουλεύουν:
• Μην επαναλαμβάνετε στο παιδί ότι είναι χοντρό και ότι πρέπει ν΄αδυνατίσει, αφού η πιθανότητα να συμπεριφερθεί αντιδραστικά, επιδεινώνοντας το πρόβλημα, αυξάνεται.
• Ακολουθείστε μαζί του ένα σωστότερο τρόπο διατροφής, εναρμονισμένο με τα νεότερα δεδομένα της επιστήμης της διαιτολογίας, που καταρρίπτουν μύθους του παρελθόντος
• Ασχοληθείτε και εσείς με τη φυσική άσκηση, για να το ενθαρρύνετε.
• Αν δεν έχει βαρύ σχολικό πρόγραμμα, κλέψτε χρόνο για να κάνετε κάθε μέρα έναν περίπατο μαζί του.
• Μην συνδυάζετε τα γλυκά σαν μέσα ανταμοιβής και παρηγοριάς.
• Μην αγνοείτε ότι η συνεισφορά των κατευθύνσεων ενός έμπειρου επιστήμονα διαιτολόγου, μπορεί να αποβεί ουσιαστική για τη διευθέτηση του προβλήματος.
Κωνσταντίνος Ξένος
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος M.Sc.,
M.Sc. in Nutritional Medicine - University of Surrey,
Διευθυντής Τμήματος Γονιδιακής Διατροφής & Έρευνας Θρέψης «Ευρωκλινική Αθηνών»
πηγή
http://www.myworld.gr/site/content.php?sel=54&artid=549756
Μοιραστείτε
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου