"Η οργανική τάξη υπενθυμίζει τον τρόπο που πρέπει να δημιουργούμε. Καθώς η φύση αντιδρά μέσω των καιρικών συνθηκών, μάς θυμίζει πως συνεχώς την ξεχνάμε, φερόμαστε χαοτικά προς όφελός μας, χωρίς σχεδιασμό και μνήμη", λέει η σχεδιάστρια Γιώτα Καϊοπούλου.
Αυτή την ανάγκη για περισσότερη οικονομία και ομορφιά εκφράζουν και τα ρούχα της μέρος της συλλογής ...
της "Origami Flowers". Ποια σχέση όμως μπορεί να έχει μια νεαρή σχεδιάστρια ρούχων, απόφοιτος του Τμήματος Σχεδιασμού και Παραγωγής Ρούχων του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με την παγκόσμια οικονομική κρίση που όλοι βιώνουμε;
"Υπάρχει μια τάση διεθνώς να χρησιμοποιούνται ως υλικά για ρούχα και αξεσουάρ ανακυκλώσιμα υλικά. Πέρα από αυτή την τάση, που προσαρμόζεται στην ανάγκη για περισσότερη οικονομία πρώτων υλών, τα ρούχα που παρουσιάζω είναι εμπνευσμένα από την αναδίπλωση χαρτιού origami. Ένα ατόφιο κομμάτι υφάσματος δηλαδή, το οποίο χωρίς οποιοδήποτε κόψιμο ή ράψιμο αναδιπλώνεται σε πιέτες αρμονικά και με οικονομία για να θυμίσει ως σχέδιο τα πέταλα ενός λουλουδιού ή μία σπείρα. Σχήματα και φόρμες δηλαδή εμπνευσμένα από τη φύση που αναδεικνύουν την ανάγκη για απλότητα, ομορφιά αλλά και οικονομία", λέει η Γιώτα.
“ΔΕΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ”
Με σπουδές στο τμήμα του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, που εδρεύει στο Κιλκίς, η νεαρή σχεδιάστρια ξεχώρισε για τις ευφάνταστες δημιουργίες της αποσπώντας το 2005 το 1ο βραβείο από την Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας Ένδυσης και Ινών, για το πρωτότυπο του σχεδιασμού και το ολοκληρωμένο της δουλειάς της, και την ίδια χρονιά βραβεύτηκε για μία ακόμη φορά για το σχεδιασμό μπλούζας.
Σε μια αγορά που συνεχώς συρρικνώνεται η Γιώτα Καϊοπούλου, όπως και πολλοί ακόμη νέοι σχεδιαστές, αναζητά το δικό της ξεχωριστό νόμο. "Δεν φοβάμαι τον ανταγωνισμό. Σκέφτομαι μάλιστα να ανοίξω το δικό μου κατάστημα με ρούχα και αξεσουάρ. Εάν διαχειριστείς σωστά την επιχείρησή σου, δεν έχεις πρόβλημα. Πρέπει όμως να απευθυνθείς σε ορισμένο κοινό, να δημιουργήσεις κάτι το ξεχωριστό που θα λειτουργήσει όχι απλά σαν ένα ακόμη ρούχο ή αξεσουάρ αλλά και ως έργο τέχνης, δηλαδή θα είναι αυθεντικό και μοναδικό", λέει.
Όσο για τη σχολή που τελείωσε, η ίδια η δημιουργός λέει: "Πιστεύω ότι γίνεται πολύ καλή δουλειά στη σχολή μου και μάλιστα το επίπεδο των σπουδών συνεχώς ανεβαίνει. Το διαπιστώνω αυτό από τους νέους σπουδαστές που προχωρούν όλο και περισσότερο σε αυτά που δημιουργούν". Η Γιώτα ήθελε να σπουδάσει αρχιτέκτονας. Το σχέδιο δεν το εγκατέλειψε όμως ποτέ, ούτε και τη ζωγραφική. "Από μικρή είχα καλλιτεχνικές και δημιουργικές τάσεις. Ακόμη και στα ρούχα η αγάπη που έχω για το σχέδιο, φαίνεται. Ωστόσο δεν το μετάνιωσα καθόλου που ακολούθησα σπουδές στο χώρο της μόδας", εξηγεί.
Η Γιώτα Καϊοπούλου έχει συμμετάσχει στην έκθεση έργων - ενδυμάτων της Haute Couture συλλογής "Origami Flowers" και στην επίδειξη μόδας στη "13η Biennale νέων καλλιτεχνών Ευρώπης και Μεσογείου" στο Μπάρι της Ιταλίας. Παράλληλα έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις ζωγραφικής και έχει κάνει την 1η ατομική της έκθεση ζωγραφικής με γενικό τίτλο "Θείο δώρο" και είναι μέλος του συλλόγου "Νέων Καλλιτεχνών Βορείου Ελλάδος".
Από την Ιταλική Φιλολογία στη δημιουργία πρωτότυπων αξεσουάρ
Τι κάνεις, όταν έχεις τελειώσει Ιταλική Φιλολογία, αλλά δεν βρίσκεις δουλειά και έχεις δύο μικρά παιδιά; Πολλά, εάν έχεις δημιουργικότητα και φαντασία. Η Κατερίνα Βλαχοπούλου, μητέρα δύο μικρών κοριτσιών, παρουσίασε πρόσφατα τη συλλογή της με τσάντες φτιαγμένες από σελίδες παλιών περιοδικών. Θησαυρός, Ρομάντζο, Πάνθεον. Σελίδες χρωματιστές και ασπρόμαυρες με καλλιτεχνικά νέα, γελοιογραφίες, αλλά και κόμικς που πλαστικοποιούνται, γίνονται αδιάβροχες και ανθεκτικές και μετατρέπονται σε κομψές τσάντες διαφορετικών σχεδίων και σχημάτων.
"Πολλά από τα κομμάτια αυτά είναι αυθεντικά. Έχουν δημιουργηθεί δηλαδή από πρωτότυπες σελίδες περιοδικών εποχής, άλλα πάλι με φωτοτυπημένες σελίδες. Η εποχή αυτή του ’50 και του ’60 είχε στιλ και συνδέεται με τις παιδικές μου μνήμες. Έχω δοκιμάσει να μεταφέρω αυτές τις σελίδες και σε μπλουζάκια, αλλά πειραματίζομαι ακόμη με την τεχνική της πλαστικοποίησης", λέει η Κατερίνα Βλαχοπούλου.
Τελείωσε Ιταλική Φιλολογία, δεν μπόρεσε όμως να απορροφηθεί. Έδωσε πριν από λίγο καιρό εξετάσεις για το δημόσιο μέσω του ΑΣΕΠ, ήταν 200ή στην κατάταξη, αλλά και πάλι δεν κατάφερε να απορροφηθεί.
Υλικά με μέλλον
"Τα ανακυκλωμένα υλικά έχουν μέλλον. Ο κόσμος στρέφεται στα πιο φτηνά υλικά, το ίδιο κάνουν και οι δημιουργοί. Κάνουμε οικονομία στις πρώτες ύλες, συνειδητοποιούμε ότι τίποτε δεν είναι για πέταμα", δηλώνει. Στο πνεύμα αυτό, μητέρα η ίδια, συγκέντρωσε ακόμη και τα παλιά παιχνίδια των κοριτσιών της και τα έκανε κοσμήματα! Πρωτότυπα, χαρούμενα σχέδια που παραπέμπουν σε μια παιδικότητα που ορισμένοι δεν αποχωρίζονται ποτέ και άλλοι πάλι συνεχίζουν να αναζητούν.
"Όταν ασχολείσαι με κάτι επαγγελματικά και θέλεις να βιοποριστείς, δεν έχεις περιθώρια, πρέπει να τρέξεις, να το κυνηγήσεις. Συχνά κόβω από τον ύπνο μου, για να μπορέσω να δημιουργήσω κάτι καινούργιο. Πιστεύω όμως ότι αυτός ο τομέας έχει εξέλιξη", λέει.
Γυναίκες νέες που αναζητούν όχι μόνο τρόπους να εκφραστούν, αλλά και να εξελιχθούν επαγγελματικά σε ένα περιβάλλον γεμάτο αντιξοότητες. Κι όμως, όπως αισιόδοξα τονίζουν, "ίσως η οικονομική κρίση να έχει και θετικές πλευρές. Μας κάνει να σεβόμαστε τα υλικά που χρησιμοποιούμε, το ίδιο το δημιούργημά μας".
πηγή
http://tv-greek-sansimera.blogspot.com/2009/07/blog-post_792.html
Μοιραστείτε
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου