Τα παντα για τη γυναικα
.

| 1 σχόλια ]

«Κάποτε πήγα σε ένα πάρτι και την επόμενη μέρα διαδόθηκαν φήμες ότι είχα κάνει σεξ με ένα από τα αγόρια...
που ήταν εκεί. Ασφαλώς αυτό δεν ήταν αλήθεια!»—Λίντα.

«Μερικές φορές ακούω μια φήμη ότι βγαίνω ραντεβού με κάποια—κάποια την οποία, στην πραγματικότητα, ούτε καν γνωρίζω! Πολλοί που κουτσομπολεύουν δεν μπαίνουν στον κόπο να ελέγξουν τα γεγονότα».—Μάικ.
ΤΟ ΚΟΥΤΣΟΜΠΟΛΙΟ μπορεί να γεμίσει τη ζωή σου με περισσότερη πλοκή από όση υπάρχει σε μια κινηματογραφική ταινία. Δεν έχεις παρά να ρωτήσεις τη 19χρονη Άμπερ. «Είμαι διαρκώς θύμα», λέει η ίδια. «Διαδόθηκαν φήμες ότι ήμουν έγκυος, ότι έκανα εκτρώσεις και ότι πουλούσα, αγόραζα και έπαιρνα ναρκωτικά. Γιατί έλεγαν αυτά τα πράγματα για εμένα; Στ’ αλήθεια δεν έχω ιδέα!»
Με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και των άμεσων μηνυμάτων, ένα κακοπροαίρετο αγόρι ή κορίτσι μπορεί να αμαυρώσει τη φήμη σου χωρίς να πει ούτε μία λέξη. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πατήσει μερικά πλήκτρα για να στείλει μια κακόβουλη φήμη σε δεκάδες «διψασμένους» παραλήπτες! Σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργείται μια ολόκληρη ιστοσελίδα απλώς και μόνο για να γελοιοποιηθεί κάποιος. Ακόμη πιο συνηθισμένα είναι τα ηλεκτρονικά ημερολόγια ή ιστολόγια (blogs) που είναι γεμάτα με κουτσομπολιά τα οποία δεν θα μπορούσαν ποτέ να ειπωθούν κατά πρόσωπο.
Ωστόσο, είναι πάντοτε κακό να μιλάμε για τους άλλους; Υπάρχει άραγε . . .
Καλό Κουτσομπολιό;
Σημείωσε αν η ακόλουθη δήλωση είναι σωστή ή λάθος.
Το κουτσομπολιό είναι πάντοτε κακό.  □ Σωστό □ Λάθος
Ποια είναι η σωστή απάντηση; Στην πραγματικότητα, αυτό εξαρτάται από το πώς ορίζεις το «κουτσομπολιό». Αν με τη λέξη αυτή εννοείς μόνο μια απλή συζήτηση, ίσως να υπάρχουν περιπτώσεις που η συζήτηση αυτή δεν είναι ακατάλληλη. Εξάλλου, η Γραφή μάς λέει να “δίνουμε προσοχή . . . στα ζητήματα των άλλων”. (Φιλιππησίους 2:4) Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανακατευόμαστε σε υποθέσεις που δεν μας αφορούν. (1 Πέτρου 4:15) Αλλά μια φιλική συζήτηση παρέχει πολλές φορές χρήσιμες πληροφορίες, όπως το ποιος παντρεύεται ή ποιος απέκτησε παιδί. Ας το παραδεχτούμε—δεν μπορούμε να λέμε ότι ενδιαφερόμαστε για τους άλλους αν δεν μιλάμε ποτέ για αυτούς!
Παρ’ όλα αυτά, η απλή συζήτηση μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε επιβλαβές κουτσομπολιό. Για παράδειγμα, το αθώο σχόλιο: «Ο Γιώργος και η Καίτη θα μπορούσαν να γίνουν καλό ζευγάρι» ίσως επαναληφθεί ως: «Ο Γιώργος και η Καίτη είναι ζευγάρι»—ακόμη και αν ο Γιώργος με την Καίτη δεν ξέρουν τίποτα για την υποτιθέμενη σχέση τους. “Δεν είναι και τόσο σημαντικό το θέμα”, μπορεί να πεις—εκτός, φυσικά, αν ήσουν εσύ ο Γιώργος ή η Καίτη!
Η 18χρονη Τζούλι έπεσε θύμα τέτοιου είδους κουτσομπολιού και πληγώθηκε. «Με εξόργισε», λέει η ίδια, «και με έκανε επιφυλακτική απέναντι στους άλλους». Η 19χρονη Τζέιν βρέθηκε σε παρόμοια κατάσταση. «Έφτασα στο σημείο να αποφεύγω το αγόρι με το οποίο τάχα έβγαινα ραντεβού», λέει, προσθέτοντας: «Αυτό δεν ήταν δίκαιο, επειδή ήμασταν φίλοι και πίστευα ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε χωρίς να διαδίδονται φήμες!»
Να Κατευθύνεις τις Συζητήσεις σου Προσεκτικά
Πώς μπορείς να ελέγξεις τη γλώσσα σου όταν μπεις στον πειρασμό να κουτσομπολέψεις; Για να απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση, σκέψου την επιδεξιότητα που απαιτείται για να οδηγείς σε έναν πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο. Εκεί που δεν το περιμένεις, μπορεί να προκύψει κάποια κατάσταση που σε αναγκάζει να αλλάξεις λωρίδα, να παραχωρήσεις προτεραιότητα ή να σταματήσεις εντελώς. Αν είσαι σε εγρήγορση, βλέπεις τι γίνεται μπροστά και αντιδράς ανάλογα.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με τις συζητήσεις. Συνήθως είσαι σε θέση να διακρίνεις πότε μια συζήτηση εκτρέπεται και γίνεται επιβλαβές κουτσομπολιό. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορείς να “αλλάξεις λωρίδα” με επιδεξιότητα; Αν όχι, να ξέρεις ότι το κουτσομπολιό είναι δυνατόν να προκαλέσει ζημιά. «Είπα κάτι άκομψο για μια κοπέλα—ότι της αρέσει πολύ να είναι με αγόρια—και έφτασε στα αφτιά της», λέει ο Μάικ. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη φωνή της όταν ήρθε να μου μιλήσει, πόσο την είχε πληγώσει το απερίσκεπτο σχόλιό μου. Συμφιλιωθήκαμε, αλλά εγώ δεν ένιωθα καλά γνωρίζοντας ότι είχα πληγώσει κάποιο άτομο με τέτοιον τρόπο!»
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα λόγια μπορούν να πληγώσουν. Ακόμη και η Γραφή αναγνωρίζει ότι «υπάρχει εκείνος που μιλάει αστόχαστα σαν να δίνει χτυπήματα με σπαθί». (Παροιμίες 12:18) Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος για να ζυγίζεις τα λόγια σου προτού μιλήσεις! Ομολογουμένως, μπορεί να χρειάζεται εγκράτεια για να βάλεις φρένο σε μια συζήτηση που τραβάει το ενδιαφέρον. Ωστόσο, όπως τονίζει και η 17χρονη Καρολάιν: «Πρέπει να προσέχεις τι λες. Αν δεν το έχεις ακούσει από αξιόπιστη πηγή, θα μπορούσες να διαδίδεις ψέματα». Έτσι λοιπόν, όταν η συζήτηση οδεύει προς το επιβλαβές κουτσομπολιό, να εφαρμόζεις τη συμβουλή του αποστόλου Παύλου: «Να το βάλετε στόχο σας να ζείτε ήσυχα και να κοιτάζετε τη δουλειά σας».—1 Θεσσαλονικείς 4:11.
Πώς μπορείς να δείχνεις προσωπικό ενδιαφέρον για τους άλλους και ταυτοχρόνως να κοιτάζεις τη δουλειά σου; Προτού μιλήσεις για κάποιο άτομο, ρώτησε τον εαυτό σου: “Ξέρω όντως τα γεγονότα; Τι με υποκινεί να μεταδώσω αυτές τις πληροφορίες; Πώς θα επηρεάσει τη δική μου φήμη το γεγονός ότι κουτσομπολεύω;” Το τελευταίο ερώτημα είναι σημαντικό επειδή, αν έχεις τη φήμη του ατόμου που κουτσομπολεύει, αυτό λέει περισσότερα για το δικό σου χαρακτήρα παρά για το χαρακτήρα εκείνου σχετικά με τον οποίο μιλάς.
Όταν το Θύμα Είσαι Εσύ
Τι μπορείς να κάνεις αν είσαι εσύ το θύμα του κουτσομπολιού; «Μη βιάζεσαι στο πνεύμα σου να θίγεσαι», προειδοποιεί το εδάφιο Εκκλησιαστής 7:9. Αντιθέτως, προσπάθησε να δεις το ζήτημα στη σωστή του διάσταση. Η Γραφή λέει: «Μη δώσεις την καρδιά σου σε όλα τα λόγια που μπορεί να πουν οι άνθρωποι, . . . διότι πολλές φορές η καρδιά σου γνωρίζει καλά ότι και εσύ έχεις καταραστεί άλλους».—Εκκλησιαστής 7:21, 22.
Φυσικά, δεν υπάρχει δικαιολογία για το επιβλαβές κουτσομπολιό. Ωστόσο, η υπερβολική αντίδραση μπορεί να δώσει πιο αρνητική εικόνα για εσένα από ό,τι αυτό καθαυτό το κουτσομπολιό! Γιατί να μην υιοθετήσεις, λοιπόν, και εσύ την άποψη που βοήθησε τη Ρενέ; «Συνήθως πληγώνομαι όταν κάποιος λέει κάτι κακό για εμένα, αλλά προσπαθώ να το βλέπω από τη σωστή οπτική γωνία», λέει η ίδια. «Την επόμενη εβδομάδα πιθανόν να μιλούν για κάποιον άλλον ή για κάτι άλλο».*
Έτσι λοιπόν, να έχεις τη σύνεση που χρειάζεται για να κατευθύνεις τις συζητήσεις σου μακριά από το επιβλαβές κουτσομπολιό. Και όταν τα άστοργα λόγια αφορούν εσένα, να έχεις την ωριμότητα που απαιτείται ώστε να μην αντιδράς υπερβολικά. Άφησε να μιλήσουν τα καλά σου έργα. (1 Πέτρου 2:12) Αν το κάνεις αυτό, θα συμβάλλεις στη διατήρηση καλών σχέσεων με τους άλλους και θα έχεις καλή υπόσταση ενώπιον του Θεού.
[Υποσημείωση]
Μερικές φορές ίσως είναι σοφό να βρεις έναν διακριτικό τρόπο για να μιλήσεις στο άτομο που σε κουτσομπόλεψε. Σε πολλές περιπτώσεις, όμως, αυτό δεν είναι καν απαραίτητο, επειδή «η αγάπη καλύπτει πλήθος αμαρτιών».—1 Πέτρου 4:8.
ΒΑΣΙΚΟ ΕΔΑΦΙΟ
«Εκείνος που φυλάει το στόμα του διατηρεί την ψυχή του. Εκείνος που ανοίγει διάπλατα τα χείλη του θα υποστεί καταστροφή».—Παροιμίες 13:3.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Αν ακούσεις κάποιο κουτσομπολιό, μπορείς να αντιδράσεις λέγοντας: «Δεν νιώθω καλά που κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Εξάλλου, το άτομο δεν είναι εδώ για να υπερασπιστεί τον εαυτό του».
ΓΝΩΡΙΖΕΣ ΟΤΙ . . . ;
Μερίδιο ευθύνης μπορεί να έχεις και όταν ακούς απλώς κάποιο κουτσομπολιό. Δίνοντας στο άτομο που κουτσομπολεύει το περιθώριο να συνεχίσει, αφήνεις τις πληροφορίες να διαδοθούν ταχύτατα!
ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ!
Αυτό που θα κάνω την επόμενη φορά που θα μπω στον πειρασμό να διαδώσω κάποια φήμη είναι ․․․․․
Αν κάποιος έχει πει άσχημα πράγματα για εμένα, θα χειριστώ την κατάσταση με το να ․․․․․
Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω το γονέα (τους γονείς) μου σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα είναι ․․․․․
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ;
● Πότε είναι κατάλληλο να μιλάμε για τα ζητήματα των άλλων;
● Έχεις πέσει ποτέ θύμα κουτσομπολιού, και αν ναι, τι έμαθες από αυτή την εμπειρία;
● Αν κουτσομπολεύεις, πώς μπορεί να βλάψει αυτό τη δική σου φήμη;
[Πρόταση που τονίζεται στη σελίδα 107]
«Πήρα το μάθημά μου όταν το άτομο το οποίο κουτσομπόλεψα το έμαθε και ήρθε να μου ζητήσει το λόγο. Δεν υπήρχε τρόπος να ξεγλιστρήσω! Κατάλαβα καλά ότι είναι προτιμότερο να μιλάς στον άλλον ευθέως παρά πίσω από την πλάτη του!»—Πόλα
[Εικόνα στη σελίδα 108]
Το επιβλαβές κουτσομπολιό είναι σαν ένα επικίνδυνο όπλο που μπορεί να καταστρέψει τη φήμη κάποιου άλλου

---

Μοιραστείτε

1 σχόλια

Ανώνυμος είπε... @ 11 Ιουνίου 2013 στις 7:21 μ.μ.

Εκείνος που φυλάει το στόμα του διατηρεί την ψυχή του.+ Εκείνος που ανοίγει διάπλατα τα χείλη του θα υποστεί καταστροφή.+
mana akous alla????
esu eisai athwa peristera.
alla....πρώτα βγαίνει η ψυχή κι ύστερα το χούι

Δημοσίευση σχολίου