Η είδηση μιας εγκυμοσύνης είναι θεωρητικά από τις πιο χαρούμενες στιγμές που βιώνει ένα ζευγάρι στη πορεία της κοινής του ζωής. Αυτό για το οποίο δεν μιλάμε συχνά είναι πως η ίδια είδηση δεν είναι πάντα εξίσου χαρμόσυνη για τη σεξουαλική μας ζωή. Πράγματι, σε κάποιες ...
περιπτώσεις, η εγκυμοσύνη σηματοδοτεί την αρχή του τέλους για την ανέμελη και ενθουσιώδη σεξουαλική ζωή των συντρόφων. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους.
Καταρχήν το ζευγάρι μπορεί να φοβάται πως θα κάνει κακό στο έμβρυο, ή στην ομαλή πορεία και εξέλιξη της εγκυμοσύνης.
Οι πιο συνηθισμένοι φόβοι αφορούν στη πεποίθηση πως το πέος μπορεί να τραυματίσει το έμβρυο, πως οι συσπάσεις κατά τη διάρκεια του οργασμού μπορεί να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό ή πως η επαφή μπορεί να προκαλέσει αποβολή.
Οι γυναικολόγοι διαβεβαιώνουν πως το έμβρυο είναι απόλυτα προστατευμένο μέσα στη μήτρα, οι συσπάσεις κατά τον οργασμό δεν έχουν καμία σχέση με τις συσπάσεις της μήτρας κατά τη διάρκεια του τοκετού και οι αποβολές δεν σχετίζονται με τη σεξουαλική επαφή.
Μάλιστα το σεξ και η ηδονή προσφέρουν χαρά και ηρεμία στην έγκυο, ενώ η συναισθηματική επαφή που βιώνει με το σύντροφό της ενδυναμώνει το ψυχικό δεσμό του ζευγαριού και την κάνει να αισθάνεται ασφάλεια τόσο για τη συναισθηματική τους σχέση όσο και τη εικόνα της, το σώμα της και το γεγονός πως εκείνος τη θέλει. Επίσης μπορεί οι σύντροφοι να θεωρούν ότι η σεξουαλική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι «παράξενη» ή όχι και τόσο «φυσιολογική».
Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που το ζευγάρι δεν γνωρίζει τι πρέπει ή τι επιτρέπεται να κάνει γιατί ντρέπεται να ρωτήσει.
Στην πραγματικότητα, όμως, η έγκυος μπορεί να απολαμβάνει το σεξ μέχρι τον όγδοο μήνα της κύησης εκτός και αν ο γυναικολόγος της την συμβουλέψει διαφορετικά.
Οι μεταβολές, βέβαια, που η γυναίκα βιώνει σε αυτή τη φάση της ζωής της είναι τεράστιες και απορρέουν τόσο από τη βιολογική όσο και από την ψυχολογική σφαίρα. Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις που συνοδεύουν τις ορμονικές μεταβολές, είναι δεδομένο ότι θα επηρεάσουν την σεξουαλική της επιθυμία, είτε θετικά είτε αρνητικά.
Κάποιες έγκυες χάνουν την επιθυμία τους για σεξ ενώ κάποιες άλλες βιώνουν αυξημένη ανάγκη για επαφή. Το γεγονός ότι η γυναίκα βλέπει το σώμα της να αλλάζει ενδεχομένως να την προβληματίσει και να της προκαλέσει ανασφάλεια κάνοντάς την να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή. Ειδικά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, η γυναίκα βιώνει χαμηλά επίπεδα ενέργειας, ενώ οι εμετοί, οι ζαλάδες και η ευαισθησία στο στήθος ενδεχομένως να μην της επιτρέπουν να νιώσει ιδιαίτερα ερωτική.
Και ο άνδρας - σύντροφος όμως μπορεί να βιώσει αλλαγές στην ερωτική του διάθεση, αφού και αυτός βλέπει τη σύντροφό του και την καθημερινότητα τους να αλλάζουν και δεν ξέρει πως να το διαχειρισθεί.
Η γυναίκα από σύντροφος και ερωμένη γίνεται ξαφνικά η μητέρα του παιδιού του. Το άγχος της επικείμενης πατρότητας μπορεί επίσης να μειώσει την σεξουαλική του διάθεση. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις αγνοεί τις ανάγκες της συντρόφου του και δεν της προσφέρει τη φροντίδα και τη στοργή που χρειάζεται.
Ο άνδρας σε αυτή τη περίοδο της κοινής τους ζωής καλείτε να στηρίξει τη σύντροφό του, να την επιβεβαιώσει και να την κάνει να νιώσει ποθητή. Μην ξεχνάτε ότι η μέλλουσα μητέρα παραμένει γυναίκα και έχει ανάγκη να της συμπεριφέρονται ανάλογα.
Ένα γεγονός που δεν πρέπει να αγνοήσουμε είναι πως όσο πιο μεγάλη είναι η περίοδος της αποχής κατά την εγκυμοσύνη, τόσο πιο δύσκολο είναι για το ζευγάρι να βρει τους ρυθμούς του και να επανέλθει μετά.
Η έλλειψη σεξουαλικής επαφής μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη σχέση του ζευγαριού αλλάζοντας τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο ένας τον άλλον, ενώ τους απομακρύνει και τους αποξενώνει. Επίσης είναι σημαντικό να θυμάστε πως ο πρώτος καιρός μετά τη γέννα φέρνει πέρα από την ευτυχία και πολλές δυσκολίες τόσο σε πρακτικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο.
Αφενός αλλάζει η καθημερινότητα ενώ δεν είναι λίγες οι νέες μαμάδες που βιώνουν ένα μόνιμο αίσθημα κόπωσης ή εξάντλησης λόγω έλλειψης ύπνου. Ένα μωρό που κλαίει ασταμάτητα δημιουργεί ένταση, ενώ οι ορμονικές μεταβολές που βιώνει οι γυναίκα μπορούν να επηρεάσουν κατά πολύ τη διάθεσή της.
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός πως η έγκυος θα πρέπει να απέχει από το σεξ για ένα με δύο μήνες μετά τη γέννα, κάνουν πολλά ζευγάρια να μένουν μακριά από το σεξ συνολικά για ένα χρόνο ή και περισσότερο. Το κόστος στη σχέση τους είναι φυσικά τεράστιο…
Είναι λογικό ότι το ζευγάρι θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται σεξουαλικά, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης που η αύξηση της κοιλιάς δυσκολεύει και πρακτικά την επαφή. Επομένως, η ένταση και η συχνότητα των επαφών μπορεί να διαφοροποιηθούν χωρίς όμως αυτό να μεταφράζεται σε αποχή.
Σε γενικότερο πλαίσιο δεν υπάρχουν στάσεις ή ερωτικά παιχνίδια που να απαγορεύονται, εφόσον δεν προκαλούν δυσφορία ή πόνο στην έγκυο και φυσικά εφόσον τηρούνται αυστηρά οι κανόνες υγιεινής. Θα είχε αξία σε αυτή τη φάση οι σύντροφοι να πειραματιστούν και να δουν την εγκυμοσύνη σαν μια καλή ευκαιρία να ανακαλύψουν νέα πράγματα για τη σεξουαλικότητά τους, να ανανεωθούν.
Υπάρχουν κάποιες στάσεις που βολεύουν καλύτερα τις εγκύους αφού δεν πιέζουν την κοιλιά. Για παράδειγμα όταν η γυναίκα γονατίζει στα τέσσερα και ο σύντροφος βρίσκεται από πίσω της ή όταν εκείνος κάθεται (στον καναπέ ή στην άκρη του κρεβατιού) και εκείνη κάθεται πάνω του είτε κοιτάζοντάς τον, είτε με τη πλάτη στραμμένη προς εκείνον.
Εάν η διείσδυση δεν είναι εφικτή ή επιθυμητή αφεθείτε σε άλλους τρόπους ικανοποίησης. Δώστε χρόνο στο ερωτικό παιχνίδι, πειραματισθείτε, προσπαθήστε να βρείτε τις ισορροπίες σας και το τι σας εκφράζει.
Ακούστε ο ένας τον άλλον και συζητήστε τις ανάγκες, τις ανησυχίες και τις επιλογές σας. Η καλή επικοινωνία καθώς και η συνεννόηση με τον γυναικολόγο είναι απαραίτητα ούτως ώστε να καταφέρετε να διατηρήσετε τη σεξουαλική σας ζωή ενεργή και παράλληλα να έχετε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.
Info: Dr Θάνος Ε. Ασκητής, Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Διδάκτωρ Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
& Θέκλα Βασιλείου, Ψυχολόγος, Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή. Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας. Δευτέρα-Παρασκευή 12.00-16.00. Τηλέφωνο 77.77.28.77. Ιατρικό Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας Θάνου Ασκητή. Κυριάκου Μάτση 6, Άγιος Δομέτιος, Λευκωσία. Τηλ.: 22459555, 22459556.
ilovestyle.com
Μοιραστείτε
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου