Τα παντα για τη γυναικα
.

| 0 σχόλια ]

Δεν είναι πάθηση, οφείλεται όμως συχνά σε οργανικά αίτια. Η κακοσμία του σώματος προκαλεί δυσαρέσκεια και μπορεί να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα...
για τους φορείς της. Οι συνηθέστερες αιτίες κακοσμίας του στόματος είναι η ελλιπής καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας, η ουλίτιδα και η ξηροστομία -η ύπαρξη των οποίων ευνοεί την ανάπτυξη βακτηριδίων-, η κατανάλωση κρεμμυδιού, σκόρδου, αλκοόλ, η χρήση καπνού και η μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων. Ενίοτε η δυσάρεστη μυρωδιά του στόματος αποτελεί ένδειξη παθήσεων του στομαχιού -όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση-, προβλημάτων του συκωτιού ή των νεφρών και του σακχαρώδους διαβήτη.

Η σωστή διατροφή, η καλή ενυδάτωση της στοματικής κοιλότητας, η σχολαστική καθαριότητα, η αποτρίχωση και η χρήση αποσμητικού συμβάλλουν στην πρόληψη των δυσάρεστων μυρωδιών που μερικές φορές να αναδύει το ανθρώπινο σώμα. Πλύσεις με βότανα μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν, ενώ την κακοσμία του στόματος καταπολεμά και η μάσηση συγκεκριμένων βοτάνων.

Μαϊντανός
Η μάσηση μαϊντανού ειδικά μετά από ένα γεύμα που περιλαμβάνει έντονες γεύσεις καταπολεμά τη δυσοσμία του στόματος. Επίσης συμβάλλει στην πέψη των τροφών. Τις ιδιότητες αυτές του μαϊντανού είχαν αναγνωρίσει οι Ρωμαίοι, οι οποίοι τον χρησιμοποιούσαν για να εξαφανίζουν τη μυρωδιά του αλκοόλ και του σκόρδου. Οι αρχαίοι Ελληνες μασούσαν μαϊντανό επειδή πίστευαν ότι το άρωμά του τόνωνε τον εγκέφαλο και ότι ενεργοποιούσε τη δημιουργικότητά τους.

Λεμόνια
Σύμφωνα με την πρακτική ιατρική, το λεμόνι είναι ένα από τα σημαντικότερα βότανα κατά της κακοσμίας, το οποίο χρησιμοποιείται επίσης ευρέως ως αρωματικό. Χυμός μισού ή ενός λεμονιού διαλυμένος σε νερό (αναλογία λεμονιού προς νερό 1:3) καταπολεμά την κακοσμία του στόματος όταν καταναλώνεται κάθε πρωί με άδειο στομάχι. Επίσης, μασάζ με λεμόνι στα πόδια τα απαλλάσσει από τις δυσάρεστες οσμές.

Θυμάρι
Το ποδόλουτρο με αφέψημα θυμαριού θεωρείται ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπιστεί η κακοσμία των ποδιών. Οι βοτανολόγοι συνιστούν να βράσετε δυο κουταλάκια του γλυκού θυμάρι σε 1/2 λίτρο νερό και να κάνετε ποδόλουτρο επαναλαμβάνοντας για αρκετό χρονικό διάστημα τη διαδικασία. Το θυμάρι οφείλει τη δυνατή, ευχάριστη μυρωδιά του στο θυμέλαιο, το αιθέριο έλαιο που περιέχει, ενώ ο Διοσκουρίδης το ανέφερε το φυτό ως άρωμα και φάρμακο.

Κανέλα
Συνηθίζεται ευρέως στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι το πρωί κάνουν γαργάρες με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και κανέλα σε σκόνη αναμεμιγμένα με ζεστό νερό, προκειμένου να διατηρούν φρέσκια την αναπνοή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Το αιθέριο έλαιο της κανέλας, το οποίο περιέχει κατά 65-75% κινναμική αλδεΰδη, είναι πολύ αρωματικό, ενώ τα φύλλα της έχουν έντονη μυρωδιά ευγενόλης. Η φλούδα της έχει μυρωδιά μεθυλαμυλικής κετόνης, η οποία χαρίζει αίσθηση φρεσκάδας.

Βελανιδιά
Ευεργετικό ρόλο στην καθαριότητα της στοματικής κοιλότητας και των ποδιών έχει το αφέψημα και το έγχυμα της φλούδας της βελανιδιάς. Γαργάρες με έγχυμα από τη φλούδα των κλαδιών της, ανακουφίζει από τις ερεθισμένες αμυγδαλές και ωφελούν άτομα με χαλάρωση των ούλων και στοματίτιδα. Το ίδιο αφέψημα χρησιμοποιείται και ως αντισηπτικό σε πληγές. Ενα ζεστό ποδόλουτρο για 20 λεπτά έως μισή ώρα συμβάλλει στη μείωση της δυσοσμίας των ποδιών.

Η βελανιδιά ή δρυς είναι γένος φυτών της οικογένειας των φυγιδών με 200 περίπου είδη. Είναι ψηλό και αιωνόβιο δένδρο και ο καρπός του είναι το βελανίδι. Αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και ζει πολλά χρόνια. Για να μεγαλώσει και να φτάσει στην πρώτη της καρποφορία χρειάζεται να περάσουν έως και 60 χρόνια. Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν βελανιδιές των οποίων η ηλικία μπορεί να φτάνει και τα 800 έτη!

Χάνει το φύλλωμά του σταδιακά από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ομαλή αποικοδόμηση των οργανικών ουσιών που περιέχονται στα φύλλα του. Συμβάλλει, έτσι, στον εμπλουτισμό του εδάφους με θρεπτικά συστατικά, βοηθώντας στην ανάπτυξη και άλλων φυτών.

Άνηθος
Από την αρχαιότητα είναι γνωστές οι αρωματικές ιδιότητες του άνηθου. Η πιο γνωστή του χρήση είναι η αντιμετώπιση της κακοσμίας του στόματος, η οποία επιτυγχάνεται με το μάσημα των σπόρων του. Η αποξήρανσή του πρέπει να γίνεται πριν ανθίσει το φυτό.

Οι αρχαίοι Eλληνες έφτιαχναν άρωμα από τα λουλούδια του (άνηθο μύρο), ενώ με τους σπόρους του αρωμάτιζαν το κρασί. Με το αιθέριο έλαιο των καρπών του άλειφαν το σώμα τους οι αθλητές, καθώς θεωρούνταν χαλαρωτικό και τονωτικό. Το ανηθέλαιο χρησιμοποιείται ως αντιβηχικό, σπασμολυτικό και γαλακταγωγό. Το άρωμα του άνηθου είναι παρόμοιο με εκείνο του γλυκάνισου και χρησιμοποιείται στη μαγειρική για να αρωματίζει τα φαγητά.

Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και στην αρτοποιία και στην παρασκευή ποτών. Εκτός από την αρωματική του δράση, το αφέψημα των σπόρων του άνηθου έχει ορεκτικές, χωνευτικές και διουρητικές ιδιότητες. Ανακουφίζει από στομαχικές διαταραχές, κυρίως των μικρών παιδιών και τους κολικούς, ενώ συμβάλλει στην ανακούφιση παιδιών που έχουν προσβληθεί από ιλαρά και ανεμοβλογιά. Το αφέψημα του άνηθου πρέπει να αποφεύγεται από τις έγκυες, καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Ευκάλυπτος
Το ξύλο του ευκαλύπτου χρησιμοποιείται κατά κόρον στη ναυπηγική και σε οικοδομικές εργασίας, λόγω της υψηλής του αντοχής.

Το δένδρο, ωστόσο, είναι γνωστό κυρίως για τη θεραπευτική του δράση. Το ευκαλυπτέλαιο, που περιέχεται στα φύλλα του ευκαλύπτου, χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ρινικής καταρροής. Ο ευκάλυπτος είναι αντισηπτικός των πνευμόνων, ενώ χρησιμοποιείται κατά του έρπητα και των σπυριών. Χρησιμοποιείται, επίσης, για τη δυσοσμία του στόματος, την έντονη δυσπεψία, ενώ φέρεται να επουλώνει και αιματώματα που προκαλεί η ουλίτιδα. Το αιθέριο έλαιο καθαρίζει την ατμόσφαιρα και διεγείρει το μυαλό.

Δυόσμος
Το μάσημα φρέσκων φύλλων δυόσμου καταπολεμά τη δυσοσμία του στόματος. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στην εξαφά­νιση του λόξυ­γκα. Για τις ιδιότητές του αυτές ο δυόσμος χρησιμοποιείτο από τα αρχαία χρόνια, με τον Διοσκουρίδη να τον ονομάζει ηδύοσμο τον ήμερο και τον Θεόφραστο να τον αναφέρει ως μίνθη. Πρόκειται για ένα φυτό τονωτικό, με διεγερτικές ιδιότητες, που αντιμετωπίζει τη δυσπεψία, τους πόνους του στομαχιού και τις νευρικές διαταραχές.

Δενδρολίβανο
Το μάσημα φρέσκου δενδρολίβανου είναι ένας φυσικός τρόπος για καθαρή αναπνοή. Είναι ό,τι πρέπει για να αποφύγουμε δυσάρεστες οσμές έπειτα από ένα βαρύ γεύμα. Είναι αντισηπτικό της στοματικής κοιλότητας, εξουδετερώνοντας τη δυσοσμία που προκαλείται από τον πονόλαιμο, τα ούλα και τις πληγές. Καταπολεμά τα βακτηρίδια και τους μύκητες.

Το δενδρολίβανο είναι ένας αρωματικός, αειθαλής θάμνος. Οι αρχαίοι Ελληνες τον χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτιρίων, ναών και ως καύσιμο για θυμίαμα. Περιέχει τανίνη και αιθέριο έλαιο, το οποίο εξάγεται με απόσταξη, κυρίως από τις κορυφές των ανθοφόρων βλαστών. Τα άνθη του προτιμώνται από τις μέλισσες και αποτελούν πηγή για την παραγωγή μελιού.

Το δενδρολίβανο είναι ένα ανθεκτικό φυτό, το οποίο προσαρμόζεται εύκολα στο περιβάλλον, ενώ αντέχει και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας με τη καταλληλότερη περίοδο καλλιέργειας τους μήνες της άνοιξης.

ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ ΣΠΡΕΪ ΠΟΔΙΩΝ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ

Υλικά – Βότανα 1 κουταλάκι του γλυκού δενδρολίβανο 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι 1 κουταλάκι του γλυκού μέντα 1 κουταλάκι του γλυκού ευκάλυπτος 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμος 1 κουταλάκι του γλυκού λεβάντα 1 κουταλάκι του γλυκού βασιλικός 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλα 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντα 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο δενδρολίβανο 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο πορτοκάλι 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree 1 κουταλάκι της σούπας γλυκερίνη

Εκτέλεση
Ρίχνουμε βραστό νερό στα βότανα και φτιάχνουμε έγχυμα. Το αφήνουμε για 15 λεπτά ώστε να απελευθερωθούν οι δραστικές ουσίες των βοτάνων και προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια και τη γλυκερίνη.

Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπουκάλι με ψεκαστήρα και το ανακινούμε καλά πριν από τη χρήση. Ψεκάζουμε με το μείγμα τα πόδια, τις παπούτσια και τις παντόφλες.

---

Μοιραστείτε

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου