Πολύ ενδιαφέρον το παρακάτω άρθρο από το «Οδηγός επιβίωσης για το τέλος του κόσμου όπως τον ξέρουμε» για όσους ενδιαφέρονται να αποθηκεύσουν τρόφιμα για το διάστημα 1 έτους.
Όλοι ετοιμάζονται για την κρίση που έρχεται και δεν μιλάω για την...
οικονομική κρίση που έχει «χτυπήσει» την χώρα μας, αλλά για την
παγκόσμια διατροφική κρίση που είναι στα πρόθυρα να ξεσπάσει.
Τί πρέπει νά αποθηκεύσετε στο κελλάρι σας;
Τό κελλάρι σας θά πρέπει νά αποτελείται άπό τρεις βασικές κατηγορίες
τροφίμων: ξηρά τροφή, κονσερβαρισμένη τροφή, καί βοηθητικά τρόφιμα.
Γιά τά τρόφιμα σέ κονσέρβεςς, νά ακολουθείτε μονίμως τόν κανόνα Ότι
Μπαίνει Πρώτο Βγαίνει Πρώτο, ώστε νά τά ανανεώνετε.
Πάντα νά τοποθετείτε
τις νεώτερες κονσέρβες στό πίσω μέρος τοϋ ραφιού, καί νά μετακινείτε
τίς παλιότερες μπροστά. Νά τρώτε τά παλιότερα τρόφιμα πρώτα.
Είναι καλή ιδέα νά βάζετε ημερομηνία σέ κάθε αποθηκευμένο τρόφιμο. Έγώ
χρησιμοποιώ έναν μαρκαδόρο μέ μύτη μέσου πάχους. “Άν έχετε πολλές
κονσέρβες νά σημαδέψετε, χρησιμοποιείτε μία σφραγίδα χρονολόγησης. Γιά
νά είστε πάντα ενήμεροι, νά χρησιμοποιείτε ένα ημερολόγιο πολλαπλών
ετών.
Πέρα άπό τά αντικείμενα πού αναφέρονται στό κεφάλαιο 2, νά μερικά ακόμα πράγματα πού θά χρειαστείτε στό κελλάρι σας:
• Καπάκια κονσερβοποίησης καί δαχτυλίδια σύσφιξης. Αγοράστε πολλά
επιπλέον γιά νά τά χρησιμοποιήσετε ώς ανταλλάξιμο είδος. • Αλάτι.
Αποθηκεύστε το σε μεγάλες ποσότητες, ειδικά αν τό καταφύγιο σας
βρίσκεται περισσότερο από πενήντα χιλιόμετρα μακριά από τίς ακτές.
• Θειάφι γιά νά αποξηραίνετε φρούτα
• Ξύδι. Αγοράστε ένα – δύο κιβώτια μέ δίλιτρες μπουκάλες.
• Καρυκεύματα
• Μαγειρική σόδα
• Μαγιά
• Σακκούλες αποθήκευσης τροφίμων (γιά ψυγείο καί αεροστεγείς).
• Αλουμινόχαρτο. Νά αγοράσετε πολλά ρολλά. Έχει 101 χρήσεις, καί μία από αυτές είναι οί πρόχειροι ηλιακοί φούρνοι.
• Μεγάλες σακκούλες γιά αποθήκευση κυνηγιού.
Κάντε μία έρευνα πάνω στά αποθέματα φυσικού αλατιού πού υπάρχουν στήν περιοχή όπου σκοπεύετε νά κάνετε τό καταφύγιο σας. Αυτή μπορεΐ νά αποδειχθεί μία ιδιαίτερα πολύτιμη γνώση σέ περίπτωση κρίσης.
Αποθηκεύστε περίπου πέντε κιλά αλάτι γιά κάθε μέλος της οικογένεια σας. Μπορεί νά σας φαίνετε πολύ, άλλά περιλαμβάνει καί επιπλέον γιά νά προσελκύσετε άγρια ζώα στόκυνήγι. Όσο θά χρησιμοποιήσετε στό μαγείρεμα καί στό τραπέζι πρέπει νά είναι ιωδιούχο.
Δέν σας συστήνω νά αποθηκεύσετε αλεύρι, άφοϋ αυτό διατηρείται μόνο γιά δύο ή τρία χρόνια. Τό σιτάρι πού δέν έχει υποστεί επεξεργασία διατηρεί τό 80% της θρεπτικής του αξίας γιά τριάντα καί πλέον χρόνια. Αγοράστε λοιπόν μή επεξεργασμένο σιτάρι καί έναν χειρόμυλο γιά νά τό αλέθετε.
Μή παραβλέψετε τήν εύκολώτερη μέθοδο προετοιμασίας: τούς μουλιασμένους σπόρους. “Άν μουλιάσετε σέ νερό γιά εικοσιτέσσερις έως τριάντα έξι ώρες τό σιτάρι, αυτό φουσκώνει καί μαλακώνει, ένώ στην συνέχεια, αν τό ζεστάνετε, φτιάχνετε μέ αυτό ένα θρεπτικό πρωινό.
Τό πραγματικό κλειδί της αυτάρκειας είναι νά διαθέτετε όχι μόνο αποθηκευμένα τρόφιμα αλλά καί τήν δυνατότητα καλλιέργειας των δικών σας δημητριακών καί λαχανικών.
“Άν ανησυχείτε γιά τήν διατροφική αξία τών τροφίμων, τότε τίποτα δέν ξεπερνά σε αξία τά φρέσκα καλλιεργημένα τρόφιμα. Θά πρέπει νά σκεφτείτε πώς ή αποθήκευση σπόρων πού δέν ανήκουν στά υβρίδια έχει ίση, ίσως καί μεγαλύτερη σημασία από τήν αποθήκευση τροφίμων.
Μοιραστείτε
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου