Πως θα παρατηρήσετε την αλλοίωση του καλλυντικού σας! Στην κοσμητολογία, κατά την παρασκευή ενός καλλυντικού προϊόντος, χρησιμοποιούνται διάφορα συντηρητικά που θα το προφυλάξουν από πιθανή μόλυνση από μικροοργανισμούς ή αλλοίωση και θα παρατείνουν ...
τη διάρκεια ζωής του καλλυντικού.
Τι ακριβώς όμως είναι η αλλοίωση;
Η αλλοίωση είναι οποιαδήποτε αλλαγή της σύστασης του καλλυντικου, συνοδεύεται με εμφάνιση μικροβιακού πληθυσμού και μπορεί να παρατηρηθεί με :
• Μεταβολή του ιξώδους. Το ιξώδες εκφράζει το πόσο ρέει ένα προϊόν. Εάν, για παράδειγμα, η κρέμα σας γίνει πιο αραιή, ή το γαλάκτωμά σας πιο παχύρευστο να είστε επιφυλακτικοί με τη χρήση τους.
• Τάγγιση. Η τάγγιση είναι η οξείδωση του προϊόντος και μπορεί να προκληθεί από τον αέρα, το φως, τη θερμοκρασία κ.α. Πως θα την παρατηρείσετε; Μικρές σταγόνες ελαιώδους συνήθως ουσίας θα εμφανιστούν στην επιφάνεια του προϊόντος και κυρίως κοντά στα τοιχώματα του περιέκτη.
• Αναστροφή του προϊόντος. Αφορά στην σύσταση του προϊόντος. Συγκεκριμένα είναι αλλαγή των φάσεών του (λιπαρή και υδατική) και παρατηρείται με σταγόνες υδαρούς ή ελαιώδους αντίστοιχα ουσίας στην επιφάνεια του υλικού.
• Δυσοσμία. Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στην οσμή του προϊόντος και ιδιαίτερα εαν αυτή είναι άσχημη, αποφύγετε να το χρησιμοποιήσετε.
• Αλλαγή χρώματος. Εάν παρατηρήσετε αλλαγή στο συνολικό χρώμα του προϊόντος ή εμφάνιση μικρών έντονα χρωματισμένων κηλίδων σε αυτό, αποφύγετε τη χρήση του.
• Θολερότητα. Η μεταβολή αυτή αφορά υγρά τα οποία από διαυγή μπορούν να γίνουν θολά.
• Μεταβολή του pH. Η μεταβολή αυτή είναι δύσκολο να γίνει αντιληπτή από τον καταναλωτή αφού το pH μπορεί να μετρηθεί μόνο χημικά. Εντούτοις, εάν κατά τη χρήση του προϊόντος αισθανθείτε τσούξιμο ή κνησμό, σκουπίστε και ξεπλύντε το δέρμα σας με αφθονο νερό.
Προφυλάξτε τα καλλυντικά σας από την αλλοίωση.
Για να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των καλλυντικών σας προϊόντων και να προστατέψετε το δέρμα σας από δυσάρεστες καταστάσεις, μάθετε πως να προφυλάσετε τα καλλυντικά από αλλοίωση :
• Πλένετε τα χέρια σας πριν χρησιμοποιήσετε το καλλυντικό. Είναι γνωστό οτι τα χέρια είναι φορείς μικροοργανισμών που μπορεί να μολύνουν το προϊόν. Ιδιαίτερα εάν ο περιέκτης είναι βάζο, οπότε και τα χέρια σας θα έρθουν σε επαφή με ολόκληρο το προϊόν.
• Λαμβάνετε, εφόσον είναι εφικτό, το προϊόν από τον περιέκτη του με τη βοήθεια σπάτουλας, την οποία θα πλένετε μετά τη χρήση και θα φυλάτε σε καθαρό μέρος.
• Προτιμάτε συσκευασίες σε σωληνάρια που προφυλάσσουν το προϊόν από τον αέρα και τα χέρια μας.
• Κλείνετε τη συσκευασία του προϊόντος αμέσως μετά τη χρήση. Το οξυγόνο του αέρα που θα έρθει σε επαφή με το προϊόν μπορεί να το οξειδώσει.
• Φυλάσετε τα καλλυντικά σε σκιερό μέρος. Το φως μπορεί να προκαλέσει οξείδωση του προϊόντος.
• Φυλάσετε τα καλλυντικά σε δροσερό μέρος. Και η θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει οξείδωση του προϊόντος.
• Φυλάσετε τα καλλυντικά σε ξηρό μέρος. Η υγρασία μπορεί και αυτή να προκαλέσει οξείδωση του προϊόντος.
• Διατηρείτε τη συσκευασία του καλλυντικού καθαρή.
• Ελέγχετε τακτικά την ημερομηνία λήξης του προϊόντος και αποφύγετε να το χρησιμοποιήσετε μετά το πέρας αυτής.
• Ενημερωθείτε από την εταιρία καλλυντικών ή τον αισθητικό σας για τη διάρκεια ζωής του προϊόντος (από τη στιγμή που θα ανοιχτεί). Πολλές φορές δεν ξεπερνά τους 12 μήνες ενώ κάποια ευπαθή συστατικά δεν αντέχουν παραπάνω από 3 μήνες!
Πηγή: Ελληνική & Διεθνής Αλληλογραφία
Μοιραστείτε
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου